sex hikaye

Lengyel fődíj Karlovy Vary-ban

Európai történetek

2005. július 11. - filmhu
Lengyel fődíj Karlovy Vary-ban
A lengyel Krysztof Krauze Az én Nikiforom című filmje kapta a 40. Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. A híres lengyel festőművész, Nikifor Krynicki életét feldolgozó mű a legjobb rendezés és a legjobb színésznő díját is hazavihette. A 85 éves Krystyna Feldman a zsűri szerint bámulatosan formálta meg a férfi főszereplőt.

A fődíjjal együttjáró 20 ezer dollárnak is örülhetett Krysztof Krauze. A 13 versenyfilm közül egyhangúlag az ő moziját választotta a Michael Radford vezette 7 tagú zsűri, melynek munkájában Mundruczó Kornél is részt vett. Az indoklás szerint "a történet és az elbeszélésmód eredetisége" nyűgözte le döntéshozókat.

Nikifor szerepében Krystyna Feldman (jobbra)
Nikifor Krynicki naiv festő volt, akit 1960-ban fedezett fel egy másik művész, Marian Wlosiński, amikor Krynice fürdőváros épületeinek dekorációján dolgozott. Nikifor a gyógyfürdők vendégeinek árulta festményeit. Wlosiński-t, a már elismert festőt elbűvölte az a puritánság és báj, ami a naiv művész alkotásaiban megnyilatkozott. Olyannyira igyekezett megérteni a fizikailag és mentálisan is nyomorék férfi tehetségét, hogy saját munkáját, sőt, még családi életét is feladta. Ugyanakkor teljesen önzetlenül segített Nikiforon, és 1967-ben egy kiállítást is rendezett neki egy tekintélyes varsói galériában. A film látásmódja a naiv művész stílusát követi.

A legjobb férfi színész díját megosztva kapta az olasz Luca Zingaretti, aki Roberto Faenza Gyere a fénybe című filmjében egy, a maffia ellen harcoló papot alakít, - valamint Uri Gavriel a Micsoda csodálatos hely című izraeli mozi főszereplője. Ez utóbbi Jordánia és Izrael határán játszódik, és az ott átszökő ukrán nők történetét dolgozza fel.

Az East of the West szekció díját, amiért a magyar Dallas Pashamende is versenyzett, az osztrák-orosz koprodukcióban készült Ragin nyerte el, Kirill Szerebrenyikov rendezése Csehov A 6-os számú kórterem című művének alapján. Különdíjat adtak Wojtek Smarzowski Az esküvő című munkájának, amely egy abszurd fekete komédia egy gazdag falusi család nászünnepélye körül.

Uri Gavriel átveszi a díjat
A nemzetközi film kritikusok FIPRESCI-díját a dán-kínai melodráma, a Chinaman, Henrik Ruben Genz rendezése érdemelte ki. A filmben egy 45 éves dán férfi, miután elhagyja a felesége, elfogadja egy kínai büfé tulajdonosának ajánlatát, hogy vegye el annak kitoloncolással fenyegetett húgát.

Az idei évben rekord számú 12 ezer látogató volt a fesztiválon, köztük több mint 1500 filmes szakember és újságíró. Az 517 vetítésre 142 ezer belépőt regisztráltak, csaknem 20 ezerrel többet, mint a tavalyi évben. A 2006-os, 41. Karlovy Vary Filmfesztivált június 30. és július 8. között rendezik meg. 


A fesztivál legfontosabb díjai:

Fődíj - Kristály Glóbusz:
Krysztof Krauze: Az én Nikiforom (Moj Nikifor, Lengyelország, 2004)

A zsűri díja:
Eyal Halfon: Micsoda csodálatos hely (Eize makom nifla, Izrael, 2005)

Különdíj:
Sion Sono: Noriko étkezőasztala (Noriko no shokutaku, Japán, 2005)

Legjobb rendező:
Krysztof Krauze (Moj Nikifor)

Legjobb férfi színész:
Luca Zingaretti (Alla luce del sole, Olaszország 2005)
Uri Gavriel (Eize makom nifla, Izrael, 2005)

Legjobb színésznő:
Krystyna Feldman (Moj Nikifor)

Az EAST OF THE WEST szekció díjai

Legjobb film:
Kirill Szerebrenyikov: Ragin

Különdíj:
Wojtek Smarzowski: Az esküvő (Wesele, Lengyelország, 2004)

 

Közönségdíj:
Sebastien Rose: Élet apámmal (La vie avec mon père, Kanada, 2005)

FIPRESCI-díj:
Henrik Ruben Genz: Chinaman (Kinamand, Dánia, Kína, 2004)



Címkék

hír



nka emblema 2012