sex hikaye

Magyar elismerések Szarajevóban

Iszka, Szalontüdő, Kocsis Ágnes

2007. augusztus 27. - filmhu
Magyar elismerések Szarajevóban
Három magyar elismeréssel ért véget szombat este a 13. Szarajevói Filmfesztivál. Az Iszka utazása főszereplőjét külön méltatta Jeremy Irons, a Szalontüdő elismerő oklevelet kapott, Kocsis Ágnesnek pedig a filmtervét jutalmazták - áll a Filmunió közleményében.

Jeremy Irons, a játékfilm zsűri elnöke a díjátadón hosszasan méltatta az Iszka utazása címszereplőjét, Varga Máriát. „Ez a 12 éves kislány olyan alakítást nyújtott a filmben, amit a világon minden színésznek látni kellene” – mondotta a világhírű brit színész a szombat esti díjátadón a bosnyák nemzeti színházban. Az Iszka utazása kelet-európai premierjét nagyon sikeresnek értékelte a film rendezője Bollók Csaba, mint mondotta „a szarajevói filmfesztivál rendkívül ambiciózus, a meghívott filmek bemutatásának méltó körülményeket biztosít.” A fesztiválpalotába vezető vörös bársonyszőnyeggel borított lépcsőn Bollók Csaba rendezőt Csere Ágnes a film producere, és a film vágásáért Arany Olló-díjjal elismert Czakó Judit kísérte az Iszka utazása szarajevói premierjére augusztus 22-én - tájékoztatott a Magyar Filmunió. A nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikerrel szereplő magyar alkotást október végén mutatja be a HungaroTop a hazai filmszínházakban.

"Ezt az alakítást a világon minden színésznek látnia kéne"
- Jeremy Irons az Iszkáról

Szirmai Márton Szalontüdő című filmjét elismerő oklevéllel jutalmazta a szarajevói rövidfilm zsűri, amelynek elnöke Kenyeres Bálint filmrendező volt.
A hétperces alkotást a magyar filmkritikusok januárban a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki, a külföldi közönség Brüsszelben és Drezdában láthatta többek között, nemrég a dél-olaszországi Lucaniában a legjobb rendező és a legjobb témaválasztás díját is elnyerte.

Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál Adrienn munkacímen futó filmterve a CineLink Magicbox Multimedia díját nyerte el - tudtuk meg a Filmuniótól. A készülő filmet a szerzőpáros, valamint Pusztai Ferenc producer mutatta be a szakmabelieknek. Az elismerésekkel elhalmozott Friss levegő-t jegyző csapat nagy sikerként könyveli el, hogy készülő alkotásukat már az előkészítés fázisában is díjazza a nemzetközi filmszakma.

A bosnyák fővárosban augusztus 17-25. között hét magyar filmet mutattak be a különböző versenyprogramokban, és a Talent Campusra is érkeztek magyar alkotók. A 13. Szarajevói Filmfesztiválra számos világhírű filmes látogatott el idén, a díszvendégek között volt Fatih Akin, Juliette Binoche, Sam Garbarski, Michael Moore, Cristian Mungiu, Alexander Payne, Tarr Béla és Jasmila Žbanić.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012