sex hikaye

Magyar filmek Indiában és Taiwanban

Világjáró magyarok

2006. november 10. - filmhu
Magyar filmek Indiában és Taiwanban
Magyarországról érkező filmek színesítik a kalkuttai, a goai és a Taipei-i seregszemlék műsorát. A legfiatalabb rendezőgeneráció filmjeit Barcelonában, Cuenca-ban és Ljubljanában vetítik.

Kalkuttában 12. alkalommal rendezik meg a hetedik művészet alkotásainak szemléjét. Az 53 ország részvételével megrendezendő szemlén Magyarországra sok figyelem irányul idén: összesen 13 magyar filmet láthat a kalkuttai közönség. A fesztivál életműveket bemutató szekciójában Tarr Béla és Kézdi-Kovács Zsolt alkotásaiból mutatnak be egy-egy válogatást. Műsorra tűzik továbbá Deák Krisztina A miskolci boniésklájd és Gárdos Péter Az igazi Mikulás című játékfilmjeit.

A kalkuttai fesztivál izgalmas pillanatának ígérkezik Szemző Tibor Csoma legendárium című filmjének premierje, a részben Indiában forgatott költői Kőrösi Csoma-portrét ugyanis elsőízben láthatja az indiai közönség Kalkuttában.

Goa városában november 23-án kezdődik nemzetközi filmfesztivál, melyen Szaladják „Taiyko” István Madárszabadító, felhő, szél című alkotása képviseli Magyarországot. A rendező és a film producere Muhi András személyes részvételével vetítik a filmet.

Taipei-ben az 1962-ban alapított „Golden Horse” (Arany Ló) nemzeti filmszemle veszi kezdetét november 11-én. A taiwani filmtermést bemutató fesztivál az európai moziból is kínál ízelítőt: Francois Ozon és Krzysztof Zanussi filmjeit is Taipeiben ismerhette meg a taiwani közönség. Magyarországot a fiatal rendező generáció két sikeres alkotója, Vranik Roland Fekete kefe és Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjével képviseli idén.

Kocsis Ágnes első játékfilmje számos európai fesztiválon is látható lesz az elkövetkezendő hetekben. A Barcelonában november 10-én kezdődő l’Alternativa független filmszemle versenyprogramjába kapott meghívást, ezután a Cuenca-ban megrendezendő fesztiválon vetítik Spanyolországban.

A szomszédos Ljubljanába november 10-én kezdődő nagyszabású nemzetközi seregszemlére is érkeznek magyar filmek. Pálfi György Taxidermia-ját az „Extravaganza” című válogatásban, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét pedig a „South by Southeast” elnevezésű programban mutatják be.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012