sex hikaye

Mátyássy új filmterve: politika, korrupció egy család életén át

Karlovy Vary után

2009. július 24. - filmhu
Mátyássy új filmterve: politika, korrupció egy család életén át
Mátyássy Áron megosztotta velünk Karlovy Vary-i tapasztalatait, s emellett mesélt új filmtervéről is. Az Utolsó idők értő közönségre talált a cseh fürdővárosban, és nagyon úgy tűnik, a fiatal rendező következő filmjében sem szakad el a magyar valóság talajától.

A 40. Filmszemlén az Utolsó idők című filmjével Arany Orsót elnyerő Mátyássy Karlovy Varyban átesett a tűzkeresztségen, élete első A-kategóriás fesztiválján bemutathatta első nagyjátékfilmjét a nemzetközi közönségnek. A jeles alkalomra Bodzsár István producerrel együtt utazott ki, majd egy sajtó- és két teltházas közönségvetítésen vett részt.

Igen sokan voltak kíváncsiak a rendezővel folytatott beszélgetésre is. A közönség jól fogadta a filmet, ahogy a rendező fogalmazott, "pontos, érdeklődő" kérdések hangzottak el, ráadásul a szervezők is rengeteg szeretetet adtak Mátyássyéknak - vagyis kiváló volt az összhatás. A további fesztiválszereplésekről egyelőre nem tudni, Mátyássy elmondása szerint ezek szervezése a Filmunió hatásköre. 

Mátyássy fesztiválhangulatban

Persze ha már ott volt, nemcsak a saját filmjét nézte meg, hanem abban a két napban sort kerített pár másik alkotásra is. Az East of the West szekcióban két érdekes filmet is látott, egy cseh dokumentarista stílusú játékfilmet, az El Pasót, amelyben egy megözvegyült, hétgyerekes cigányasszonynak kell a gyámhivatal ellenében harcolnia a gyerekeiért. A másik pedig ifj. Alekszej German Papírkatonák című filmje volt, amellyel már Velencében elismerést és Ezüst Oroszlánt vívott ki az orosz rendező. A csodálatosan fényképezett film az űrkutatás orosz történetét sajátosan, metaforikusan, Tarkovszkij stílusában mutatja be.

A Film New Europe hírt adott Mátyássy új filmjéről is, melynek témája a korrupció lenne. A rendező annyival finomítja ezt az információt, hogy egy mai család életéről tervez filmet csinálni, melyben sok minden szerepet kap majd, köztük a korrupció is, vagy a politika beszüremkedése a személyes kapcsolatokba - ez a filmje sem hatalmas költségvetésű fantasy lesz tehát. A forgatókönyv készül, az alkotók az őszi pályázati időszakra akarnak vele elkészülni.

Az Utolsó idők pedig megy tovább a maga útján: októberben mutatkozik be a hazai a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.



Címkék

beszámoló



nka emblema 2012