sex hikaye

Megmaradhatnak az Artmozik

70 millió forintot szavaztak meg nekik

2011. február 25. - filmhu
Megmaradhatnak az Artmozik

A Budapesti Artmozi Egyesület örömmel vette tudásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés tegnap 70 millió forintot szavazatott meg a budapesti artmoziknak. A döntés lehetővé tette, hogy ne szűnjön meg ez az Európában is egyedülálló kulturális hálózat, amiért köszönet jár a módosító javaslatot benyújtó LMP budapesti frakciójának.

 

A 2010-től elmaradt állami támogatás után a főváros 2011-es költségvetési tervezetében sem szerepelt az artmozi hálózat támogatására forrás, ami nélkül heteken belül be kellett volna zárniuk a moziknak. Nagyon örülünk annak, hogy a fővárosi képviselők átgondolták a dolgot, és nem hagyták veszni ezt az évente fél millió embernek színvonalas kulturális szolgáltatást nyújtó hálózatot. Értesüléseink szerint tegnap az LMP javaslatára 70 millió forintot szavazott meg a főváros, és a Budapest Film Zrt-n keresztül minden fővárosi nem állami fenntartású artmozi terme egyenlőarányban kap támogatást.

Az artmozik a magyar és a magas színvonalú európai filmeket juttatják el a nézőkhöz, olyan magas szintű kulturális célt szolgálva, ezzel mint a könyvtárak, színházak, múzeumok. Fenntartásukhoz korábban 80 milliós állami és 80 milliós fővárosi támogatást kaptak, ami biztosította, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtsanak. A most megszavazott 70 millió forint elhárította az artmozik bezárásának közvetlen veszélyét, a hosszú távú fennmaradáshoz azonban szükséges rendezni az állami támogatás ügyét is. A magyar alkotók darabjainak bemutatásában jelentős szerepet játszó artmozik önhibájukon kívül, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál az elmúlt évben kialakult helyzet miatt nem kapták meg az állami támogatást, ezért adósságokkal küzdenek. Reméljük, hogy a magyar filmgyártás helyzetének rendeződésével az elmaradt támogatások legalább részben pótlásra kerülnek és újra feláll az artmozi hálózat hosszú távú fennmaradását biztosító finanszírozási rendszer.



Címkék

hír , Art mozi , támogatás , LMP



nka emblema 2012