sex hikaye

Mészáros az Európai Filmdíjért

A temetetlen halott-at választották

2005. szeptember 15. - filmhu
Mészáros az Európai Filmdíjért
A 2005-ös Európai Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Magyarországot Mészáros Márta A temetetlen halott című munkája képviseli. Az Európai Filmakadémia (EFA) díjaira nevezett közel 46 film felét a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország – köztük Magyarország is – közvetlen szavazással juttatta a nevezettek közé. Az Európai Filmakadémia magyar tagjaitól a legtöbb szavazatott Mészáros Márta filmje kapta, és így az idei év legjobb európai filmjei között szerepel. A 2005-ös nevezettek másik felét a szakmai szervezetek, egyesületek, fesztiválok és a szaksajtó által ajánlott filmek közül az Európai Filmakadémia kuratóriuma választotta ki.

A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1600 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit ez elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.

December 3-án Berlinben az Európai Filmdíjakat 19 kategóriában adják át, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját. Idén először a legjobbnak tartott vágót és designer-t is díjazzák.

Vannak azonban akiknek nem kell megvárniuk a novembert, mert már tudják, hogy az Európai Filmdíjak jelöltjei között vannak. Cakó Ferenc Randevú című animációja a spanyolországi Valladolid-ban tavaly októberében elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. A játék- és dokumentumfilmek nevezési procedúrájával ellentétben a rövidfilmek esetében 12 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.

Szabó István Csodálatos Júlia című filmje a Jameson-közönségdíj jelöltjei között van 10 vetélytárssal a legjobb európai rendező kategóriájában. A Jameson-közönségdíjak sorsáról az európai mozik nézői döntenek, szavazni bizonyos napilapokban és szaklapokban, valamint közvetlenül a www.jameson.ie/peopleschoice honlapon lehet.


Bővebb információ:
www.europeanfilmacademy.org, www.filmunio.hu



Címkék

hír



nka emblema 2012