sex hikaye

Minden idők legjobb futball-filmjei

Magyar film remake-je az első

2004. június 22. - filmhu
Minden idők legjobb futball-filmjei
Az 1981-ben készült Menekülés a győzelembe című amerikai filmet választották minden idők legjobb futballista mozijává a világ egyik legnagyobb moziüzemeltető hálózata, a UCI Cinema által szervezett szavazáson. Michael Caine és Sylvester Stallone mellett a brazil futballsztár, Pelé és a legendás Bobby Moore is szerepelt a filmben, amely egyébként Fábri Zoltán rendezése, a Két félidő a pokolban tengerentúli remake-je.  

Az alapsztorit az amerikaiak egy az egyben lenyúlták az 1961-es magyar eredetiből, melyet ha a bírák ismernek, bizonyára előkelő helyet kapott volna a rangsorban. A remake-ben csupán a helyszín és a nemzetiségek változtak, valamint hollywoodiasabb lett a történet vonalvezetése: a focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, ezért felmerül benne, hogy focimérkőzést szervez a náci katonák és a rabok között. A felhajtás tetszeni fog a megszállt Párizs lakóinak, az edzések pedig lekötik a foglyokat. Ám a büntetőtábor lakói a francia ellenállókkal összefogva egy hatalmas szökésre kívánják felhasználni a focimeccs keltette felbolydulást.

Az Escape to Victory több jelenetét Magyarországon forgatta a John Huston vezette stáb. Többek között ő rendezte A máltai sólyom (1941), a Moby Dick (1956) és A Prizzik becsülete (1985) című filmeket.

A szavazáson a második helyre a Csavard be, mint Beckham című angol vígjáték került. A legutóbbi focis film a 2004-es, szintén angol Football Factory című, a hulliganizmust feldolgozó, durva erőszakossága miatt kritizált alkotás. A szavazáson a 10. helyre került.

A harmadik helyet Nick Hornby (a Pop, csajok, satöbbi írója) bestseller önéletrajza alapján készült Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (Fever Pitch) szerezte meg.

A negyedik az 1996-os Ha eljön a szombat című angol film lett Sean Bean (A Gyűrűk urában Boromir megformálója) és Emily Lloyd főszereplésével. A film egy alkoholista sörgyári munkásról szól, akit egy tehetségkutató felfedez, és próbajátékot szervez neki a Sheffield Unitednél. A játék előtti este azonban hősünk alaposan leissza magát, reggel alig tud lábra állni.
 
Néhány további film a top 10-ből: az 1965-ös Cup Fever a hatodik helyet szerezte meg. A film érdekessége, hogy egyik főszereplője Manchester United menedzsere, Matt Busby volt.

A Gépállat SC a 9. a rangsorban: a történet itt is emlékeztet a Fábri-filmre. Egy börtönbe került focista a rabokból verbuvál csapatot, hogy kiálljanak a börtönőrök ellen.



Címkék

hír



nka emblema 2012