sex hikaye

Mit nézünk Berlinben? Vol. 3

Az 58. Berlinale programja

2008. február 8. - filmhu
Mit nézünk Berlinben? Vol. 3
Csütörtök este kezdetét vette a Berlinale, ahol összesen tizennyolc olyan filmet láthat a közönség a német fővárosban, melyet eddig még sehol a világon nem mutattak be. A programban három olyan filmet is vetítenek, melyek nem versenyeznek a medvékért.

1. Justin Chadwick: The other Boleyn girl (A másik Boleyn-lány)

A korban, amikor a nők sorsát az apák határozták meg, egy lány követte a szabályokat. Egy másik nem … ő szembe szállt saját testvérével a király szerelméért, belevetette magát a királyi udvar forgatagába, hogy végül egy rendkívül meglepő dologra döbbenjen rá. A Philippa Gregory Mary Boleyn életét feldolgozó regényéből készült angol-amerikai filmet versenyen kívül mutatják be, a főszerepekben Natalie Portmannel, Scarlett Johanssonnal, Eric Banával és Kristin Scott Thomasszal.

Justin Chadwick: A másik Boleyn-lány


2. Lance Hammer: Ballast

Egyedülálló anya és fia a fennmaradásért küzdenek a Missisippi deltájában fekvő álmos kisvárosban. Lírai portré egy érzelmileg felbomlott családról, akiket szétszakít egy váratlan, tragikus esemény. Lance Hammer másodfilmes rendező nem először jár Berlinben: 2004-ben épp itt tűnt fel a tehetségek között.

3. Philippe Claudel: Il y a longtemps que je t’aime (I’ve loved you so long)

Juliette tizenöt év után szabadul a börtönből. Ezidő alatt semmilyen kapcsolata nem volt a családjával, akik elutasították. Most a húga, Léa mégis meghívja, hogy éljen együtt vele, férjével és két lányával. El tudja-e ez feledtetni Juliette-tel tizenöt év magányát? A vér kötelékei enyhíthetik-e az elszakadás fájdalmát?
A francia dráma a második film a fesztiválon idén, amiben Kristin Scott Thomas szerepel.

4. Majid Majidi: Avaze Gonjeshk-ha  (The song of sparrows)

Az iráni filmművészet világszerte egyre népszerűbb. Idén Berlinben is debütál egy íráni dráma. A kétszeres montreali fesztiválgyőztes, teheráni származású rendező-forgatókönyvíró-producer, Majid Majidi filmjei (Baran – Allah nevében, A mennyország színei) emlékezetes gyermekszereplőiről nevezetesek. Az új moziról nem sokat lehet tudni, de azt igen, hogy ízig-vérig Majidi-film lett.

Denis Lee: Szentjánosbogarak a kertben


5. Dennis Lee: Fireflies int he garden (Szentjánosbogarak a kertben)

A második versenyen kívüli filmben Julia Roberts ismét drámai anyaszerepbe bújik. Az önéletrajzi ihletésű amerikai film arról mesél, hogy hogyan válhat az ember bűnrészessé pusztán a szeretet kapcsán, hogyan vállalhat felelősséget szeretteiért egy váratlan családi tragédia során. A film zenéjét A Faun Labirintusáért Oscar-díjra jelölt Javier Navarrete szerezte.


6. Petri Kotwica: Musta Jaä (Black Ice)

Saara, a negyedik X-en épp csak átlépett nőgyógyásznő boldogtalan, mert gyanítja, hogy építész férje megcsalja. Tuuli, a huszonöt éves építészhallgató szintén nem boldog, de az lesz, mihelyt szerelme, Leo, aki egyben a tanára is, bevallja végre szerelmüket a „majdnem-ex” feleségének… A történet középpontjában e két kiszámíthatatlan és ellenállhatatlan nő figurája, kettejük viszonya áll. A német-finn film nemzetközi bemutatója lesz a fesztiválon.


7. Hong Sangsoo: Bam gua nat (Night and day)

A fesztivál kínálata egy dél-koreai filmmel is bővül: az Amerikában igen népszerű Hong Sangsoo rendező új világpremieres filmjével. A koreai rendező 1996-os debütálása óta megalapozta hírnevét, mint az egyik legeredetibb és legtehetségesebb ázsiai rendező. Filmjei, mint a kritikusok által méltatott Woman on the Beach is a felszínen teljesen hétköznapi történeteknek tűnnek, de valójában az emberi kapcsolatok kellemetlen, sokszor rejtett igazságait tárják fel.

Michel Gondry: Be kind rewind


8. Michel Gondry: Be kind rewind

A programot Az alvás tudománya rendezőjének szintén versenyen kívül bemutatott új filmje zárja. Jerry (Jack Black) merényletet hajt végre egy energiaüzem ellen, mert az a meggyőződése, hogy ez az üzem okozza a fejfájását. De szabotázsa balul sül el: agya átmágneseződik, és így véletlenül tönkreteszi az összes videókazettát legjobb barátja, Mike (Mos Def) munkahelyén, egy videótékában. Hogy megtartsák egyetlen hűséges vásárlójukat, egy idős, a valóságtól kissé már elszakadt hölgyet (Mia Farow), úgy döntenek, hogy újraforgatnak minden filmet, amit a néni csak ki akar kölcsönözni, Az Oroszlánkirálytól a Csúcsformábanon át a Robotzsaruig. Egy ideig a szomszédság kedvenceivé válnak produkciójukkal, aztán persze ismét történik egy kis galiba…



Címkék

jótudni



nka emblema 2012