sex hikaye

Moziban a Grimm testvérek

Ez már nem veszhet el!

2005. augusztus 24. - filmhu
Moziban a Grimm testvérek
Terry Gilliam legújabb filmje, a Grimm testvérek augusztus 26-tól látható a tengerentúli filmszínházakban. Ez a mozi már nem veszhet el úgy, mint a Don Quijote-film. A Brazil, A halászkirály legendája és a 12 majom című kult-filmek rendezőjének legutóbbi darabja a Grimm testvérek egy lehetséges „életrajzát” vitte vászonra a fantázia és realitás különös keverékből álló történetben.

A hazug néprajzosok

Gilliam legutóbbi filmje a Grimm testvéreket szélhámosként mutatja be. A legendás meseszerzők William és Jakob a napóleoni időkben utazgatnak a francia megszállás alatti Németországban, ahol mindenféle képzeletbeli lényekkel: szellemekkel, boszorkányokkal és démonokkal veszik fel a küzdelmet. Ígéretük szerint megszabadítják az embereket nem kívánt túlvilági társaságuktól, mindezért jókora összeget kérnek cserébe.

A dolog jól is működik mindaddig, amíg csak saját teremtményeik levadászásával kell foglalkozniuk, azonban egy városba érkezve tényleges ördögűzés vár rájuk. A közeli erdőben valódi kísértetek tanyáznak, és igazi szellemirtó-gyorstalpalót kell teljesíteniük, ha nem akarnak ők is a másvilágra kerülni.

Megszabadítanak a félelmeidtől!
Vagy csak másmilyenekre cserélik? 
A film weboldalának ígérete szerint Gilliam munkája jól hozza össze a Grimm testvérek újraírt életrajzát a valós szerzőpáros összegyűjtötte félelmetes tündérmesékkel. Közülük soknak felújított változata szerepel a vásznon, mint például a Piroska és a farkas, a Holle anyó és a Hófehérke. A Realitás és Képzelet összecsapásában a Grimm testvéreknek össze kell mérniük erejüket szinte minden képzeletük teremtette szörnyeteggel.

„A Grimm testvéreken nőttem fel – vallja a rendező a film weboldalán. - Imádom a tündérmeséket, Úgy gondolom, hogy minden filmem egy-egy tündérmese, valamilyen módon.” Így a szerzőpáros történetei természetesen nagyon fontos részei Gilliam világának, és saját bevallása szerint soha nem akart hagyományos módon, másokat követve mesét készíteni. Mindez oda vezetett, hogy maguknak a Grimm testvéreknek az életéből forgatott mozit.

Így természetesen nem lehet számon kérni rajta a valóban létezett meseszerzők életrajzi adatait. A történelmi Jakob és William Grimm a német szájhagyomány gyűjtői voltak, és nem saját történeteket írtak, mint Hans Christian Andersen. Természetesen így is hatalmas munkát végeztek, és ők készítették el az első német szótárt. „Valójában nagyon fontos személyekről van szó, de rosszul bánunk velük a filmben: úgy kezeljük őket, mintha saját történetükből léptek volna elő. Mégis ezzel szolgáljuk őket a leghasznosabban.”

„Érezni, szagolni szeretnéd ezt a világot!”

A rendező szerint a képi világ mindenképpen az eddigiektől eltérő lesz. „Megpróbáltuk elkerülni, hogy olyannak tűnjön, mint bármelyik korábbi fantasy film, mindegyik valahogy túl nagy, akár A Gyűrűk Ura. Azok a tündérmesék, amelyeken felnőttem sokkal kisebb léptékűek, kézzelfoghatóbbak, szilárd talajt érzel a lábad alatt. Mindezt láthatóvá is akartam tenni a képeken. Persze, fantázia, de szinte érezni, szagolni szeretnéd ezt a világot.”

Ízelítő a Gilliam-Grimm-hangulatból
Az alkotók a film látványának megteremtésekor sokat merítettek az eredeti Grimm történeteket illusztráló művészek (Arthur Rackham, Kay Nielson, Gustave Doré), valamint a XIX. század romantikus festőinek, közülük az egyik legnagyobbnak, Caspar David Friedrichnek a képeiből. Feltűnik egy angol név is, Harry Clarke, aki később, a XIX-XX. század fordulóján alkotott, és többek közt azzal vált ismertté, hogy ő készített Edgar Allan Poe történeteinek illusztrációit.

Mint korábban már hírt adtunk arról, hogy a film jórészt Prágában forgott le, a Barrandov stúdióban, itt készült el a filmbéli misztikus erdő. „Nem gondolom, hogy Prága az a hely ahová az ember azért menne, hogy sci-fit forgasson, de rusztikus dolgok fényképezéséhez tökéletes.”

Az alkotók rengeteg gyönyörű kastélyt néztek végig Prága-szerte, amelyek végül nem kerültek bele a filmbe, de hangulatuk, atmoszférájuk hozzáadott a forgatáshoz. Ahogy az a hatalmas szakállú, hosszúhajú, balkáni vagy orosz figura, aki puszta jelenlétével mély benyomást tett a Prága déli részén kiránduló rendezőre.

Gilliam nagyágyúi

A filmben Will Grimm szerepében Matt Damon látható, aki Hollywood egyik legkeresettebb színésze. Az 1970-es születésű Damon 1988-ban debütált a Mystic pizzával, majd televíziós szerepekre szerződött. 1992-ben ismét a mozivásznon volt látható. Nálunk leginkább 1998-ban a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjat kapott Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításával vált ismertté, amelyért Matt Damont a legjobb férfi színésznek jelölték.

Az alig 35 éves színész eddig több mint két tucat emlékezetes filmben szerepelt. Köztük olyan blockbusterekben, mint a Ryan közlegény megmentése, az Ocean’s sorozatban, vagy a Tehetséges Mr. Riplyben és a Bourne-csapdában. Legközelebb Martin Scorsese A megboldogult (The Departed) című filmjében lesz látható Leonardo DiCaprio és Jack Nicholson partnereként.

Olyan lesz mint egy rossz álom!?!
Középen Heath Leadger
A másik Grimm testvért Heath Ledger játssza. A 26 éves ausztrál származású színész szintén nem számít kezdőnek, legutóbb a The Lords of Dogtown című gördeszkás moziban volt látható. Még idén, az év második felében mozikba kerül a Tigris és sárkány rendezőjének, Ang Lee legújabb munkája, a Brokeback Mounatin, amelyben a Lovagregény főszerepelője is látható lesz.

Ledger színészpályáját tízévesen kezdte szülővárosában, Pearth-ben színházi darabokban, és a ’90-es évek végén került Hollywoodba, előtte számos független filmben vállalt alakítást. 1997-ben a Fox Roar című tévésorozatában játszott, majd 1999-ben megkapta egy A-movie főszerepét, a 10 dolog, amit utálok benned című romantikus komédiában. A hazafi című kasszasikerben Mel Gibson partnere, majd az említett Lovagregény után a Szörnyek keringőjé-ben volt látható Billy Bob Thornton oldalán. Patriotizmusát nem vesztette el, 2003-ban elvállalta az ausztrál törvényen kívüli és egyben nemzeti hős, Ned Kelly szerepét az azonos című filmben. Scorsese új mozija mellett Lasse Hallström Casanovájában lesz hamarosan látható a vásznon.

La Mancha után, de nem elveszve

Gilliam Terry Jones, Mike Palin, Eric Idle, John Cleese és Graham Chapman alkotótársaként a Monty Python Repülő Cirkuszban egyetlen amerikai tagjaként 1969-ben mutatkozott be, és tett le névjegyét. Ő írta a népszerű tévésorozat forgatókönyvét, ő készítette a kultikussá vált animációs betéteket, és alkalmanként szerepelt is az abszurd komédiában. Igaz az alkotásban a színészet a legkevésbé erős oldala.

Ez a lovag már elgaloppozott
Terry Jones partnereként első egészestés rendezése a Gyalog-galopp (Monty Python And The Holy Grail – 1975) volt. Két évvel később készítette el első saját filmjét a Jabberwockyt, majd következtek a nálunk is ismert kult-filmek, a Brian élete (1979), Időbanditák (1981), Az élet értelme (1983) és a Brazil (1985). Játékfilmet forgatott Münchausen báró kalandjairól, és a nemrég öngyilkosságot elkövetett Hunter S. Thompsonról, Félelem és rettegés Las Vegasban címmel. Korábbi terve, egy sajátos Don Quijote-feldolgozás (Az ember, aki megölte Don Quijotét) azonban nem valósulhatott meg, az extrém időjárás tönkretette a szabadtéri díszleteket. A monumentális kudarcnak a Lost in La Mancha című dokumentumfilm állít emléket.

A Grimm testvéreket nem sújthatja hasonló sors, mert a film már elkészült, és hamarosan, augusztus 26-án kerül az amerikai mozikba, nálunk novemberben játsszák majd a filmszínházak.






nka emblema 2012