sex hikaye

Mundruczó az Arany Pálmáért

A rövidfilmek között a 411-Z

2008. április 23. - filmhu
Mundruczó az Arany Pálmáért
Nyilvánosságra hozta programját a májusi cannes-i filmfesztivál. A Párizsban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették, hogy Mundruczó Kornél Delta című filmjét is meghívják a világ legjelentősebb filmművészeti szemléjének versenyprogramjába. A rövidfilmek versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című munkája kapott meghívást.

A fiatal magyar rendezőgeneráció markáns alakja, Mundruczó Kornél új filmje, a Delta meghívást nyert a május 14-én kezdődő 61. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába – jelentették be a szervezők ma délben Párizsban.

A „fesztiválok fesztiváljaként” számon tartott cannes-i seregszemle mutatja be az év legfontosabb filmjeit. Az idei mezőnybe Mundruczó mellett többek között a Dardenne testvérek és Wim Wenders kapott meghívást. A verseny fődíja az Arany Pálma, melyet a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon, sorsáról nemzetközi zsűri dönt. A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Arany Pálmát magyar játékfilm rendező még nem nyerte el.

Mundruczó Kornél, a magyar versenyző (Fotó: Erdély Mátyás)

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert.

Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája  című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató „Résidence” programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató „Cinéfondation” szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje az 58. cannes-i filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A női főszerepben Tóth Orsi, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában megjelent. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon.

A Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült a Delta, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian voltak. Mundruczó Kornél filmje az MMK, az NKA és a TV2 támogatásával készült. A párizsi székhelyű Coproduction Office a Delta című film világforgalmazója.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a budapesti Filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a Deltá-t.

A rövidfilmek versenyében indul a 411-Z

A 61. cannes-i filmfesztivál rövidfilm versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című filmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A legendás Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező harmadik rövidfilmje a 411-Z, Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhet versenyre.

A cannes-i bemutató időpontját az elkövetkezendő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012