sex hikaye

Körvonalazódik a cannes-i program

A Deltát biztosra várják

2008. április 21. - filmhu
Körvonalazódik a cannes-i program
Európa egyik legrangosabb filmes eseménye, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál május 14. és 28. között kerül megrendezésre. Az esélylatolgatások alapján lassan körvonalazódik a fesztivál programja, valamint a versenyben részt vevő 18 film listája.  Mundurczó Kornél szemlefődíjas Deltáját biztos befutónak tartják.

Hollywood idén távol tarja magát a fesztiváltól: az egyetlen amerikai versenyfilm Charlie Kaufman (a John Malkovich-menet-nek és az Egy makulátlan elme örök ragyogásá-nak forgatókönyvírója) rendezői debütálása lesz, a Synecdoche, New York Philip Seymour Hoffman-nal.

A Variety tudomása szerint számos ismerős európai névvel is találkozhatunk a fesztivál versenyszekciójában. Új filmmel jelentkeznek a Dardenne-fivérek, akik a The Silence of Lorna című alkotásukkal immáron harmadszor versenyezhetnek a fődíjért. Várhatóan egy másik Arany Pálmás direktor is visszatér: Wim Wenders The Palermo Shooting című filmjének Milla Jovovich  és Dennis Hopper a főszereplője. Olaszországból Matteo Garrone drámájára, a Gomorrá-ra számítanak. Az animációs filmeket pedig várhatóan az izraeli Ari Folman szokatlan alkotása a Waltz With Bashir képviseli majd.

Magyar részről Mundruczó Kornélt várják a versenyprogramba Delta című szemlefődíjas alkotásával, a Variety szinte biztosra veszi, hogy Tarr Béla A londoni férfija után ismét magyar versenyzőt ünnepelhetünk a Croisette-n. Szintén magyar vonatkozás, hogy az Atelier koprodukciós fórumban Fliegauf Benedek vehet részt Womb című szerelmes filmjének tervével. A fesztivál ideje alatt zajlik a szakmában neves eseménynek számító Producers on the Move, amelyre idén az Extreme Film producere, Hidasi Dalma is meghívást kapott. Hidasi több Extreme Filmes tervvel érkezik a Riviérára, valamint a Cannes-i Film Marketen debütál Keményffy Tamás Mázli című munkája, amelyet a magyar közönség majd októbertől láthat a mozikban.

A Variety biztosra veszi a magyar versenyzőt: Delta


A fesztivál legnagyobb hírverése ismét csak amerikai fenegyerekektől várható: Steven Spielberg, George Lucas, Harrison Ford, Shia LaBeouf, Karen Allen, valamint Cate Blanchett az Indiana Jones-sorozat újabb darabja kapcsán lépnek majd a vörös szőnyegre. Az Indiana Jones és a kristálykoponya birodalma már bizonyosan bemutatásra kerül a versenyszekción kívül a DreamWorks Animation új filmjével, a Kung Fu Pandá-val együtt.

A Variety említést tett azon filmek listájáról is, amelyek esélyesek a bemutatásra a Croisette-en, ám még a válogató zsűri döntésére várnak. Ide tartozik Atom Egoyan Adoration vagy Kiyoshi Kurosawa Tokyo Sonata című filmjei a vietnámi I Come With the Rain-nel együtt, amelyben Josh Harnett amerikai magándetektívet alakít Hongkongban. A versenybe kerülésre esélyes még Theo Angelopulos The Dust of Time című filmje Willem Dafoe-val és Harvey Keitel-lel.

Valószínűleg lemarad az idei fesztiválról Steven Sodebergh több mint 4 órás, két részes Che Guevera-opusza, mivel a rendezőnek nem sikerült befejeznie monumentális alkotását. A fesztivál programjába várták még Woody Allen-t is Vicky Cristina Barcelona című új filmjével, ám az a spanyol gyártók miatt majd csak az őszi San Sebastian-i fesztiválon kerülhet bemutatásra.

Biztosan Indiana Jones nyitja meg a fesztivált


A Variety beszámolt arról is, hogy a különleges vetítések csemegéi között szerepel James Toback Tysonról  készült, Emir Kusturica Diego Maradona-ról forgatott dokumentumfilmjei, illetve Marina Zenovich Roman Polanski: Wanted and Desired európai premierje is. A fesztivál záróakkordját Barry Levinson What Just Happened című filmje adja meg Robert De Niro-val és Bruce Willis-szel.

A Cannes-i Filmfesztivállal egyidejűleg ünnepli 40. évfordulóját a Rendezők Kéthete, melyet május 18-án egy táncestéllyel, valamint a 40 év alatt bemutatott filmek világkörüli turnéra bocsátásával ünnepelnek. A táncestély előtti vetítésen mutatják be Olivier Jahan 40 x 15 című, a fesztiválról készített filmjét. A premierre olyan vendégek várhatók, mint Stephen Frears, William Friedkin és Manoel de Oliveira. Május 19-én pedig Robert Kramer és John Douglas 1975-ös Milestones című filmjét vetítik újra.

A középpontban a retrospektív filmvetítések állnak, olyan etalonművekkel, mint Herzog Aguirre: Isten haragja vagy Jarmusch Florida, a paradicsom  című filmjei. A fesztivál legjobbjaiból válogatott filmcsokor az év folyamán az egész világot bejárja majd New Yorktól Manilán át Romániáig.



Címkék

hír



nka emblema 2012