sex hikaye

Nagy Zsolt a Shooting Star

A kilenc legtehetségesebb közt

2007. december 11. - filmhu
Nagy Zsolt a Shooting Star
Nagy Zsolt az európai mozi kilenc legígéretesebb ifjú színésztehetsége között mutatkozik be a filmvilág nagyjainak a berlini filmfesztiválon megrendezendő Shooting Stars 2008 programban - adta hírül a Magyar Filmunió.

Idén elsőízben a nemzetközi filmszakma prominens személyiségei döntöttek az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon megrendezendő fiatal színésztehetségeket bemutató Shooting Stars 2008 program résztvevőiről. 22 európai ország filmpromóciós szervezete – köztük a Magyar Filmunió – jelölt egy-egy fiatal színészt vagy színésznőt. A jelöltek közül a világ legsikeresebb operatőreinek egyike, Michael Ballhaus - Fassbinder, Coppola és Scorsese alkotótársa - által elnökölt zsűri választotta ki a kilenc nagyreményű előadót, akiket február elején a European Film Promotion bemutat a nemzetközi filmszakma nagyjainak és a világsajtónak Berlinben – köztük Nagy Zsoltot Magyarországról.

Nagy Zsoltra a Zuhanórepülés-ben, Novák Erik filmjében nyújtott elsöprő alakításáért esett a zsűri választása. A prominens zsűriben Lucy Russell, a Rohmer és Ozon filmjeiből ismert brit színésznő, Vibeke Windelov, a világhírű Lars von Trier producere, Beatrice Kruger olasz casting direktor, akinek nevéhez az Ocean’s Tweleve és a Casino Royale szereplőinek válogatása fűződik, valamint Derek Power az európai tehetségekre szakosodott művész ügynökség vezetője vett részt.

A kisvárdai születésű Nagy Zsolt 2000-ben végzett a Főiskolán, még ebben az évben elnyerte a Népszabadság Üstőkös-díját. A Schilling Árpád vezette Krétakör Színház társulatának tagjaként sokféle szerepben látható színpadon, a Liliom-ban nyújtott alakításért a POSZT-on legjobb fiatal színész díjával tüntették ki 2001-ben. Első filmfőszerepét Török Ferenc Szezon című filmjében játszotta, majd Antal Nimród Kontroll-jának ellenőreként elnyerte a Magyar Filmszemle legjobb mellékszereplő díját.

A szeptemberben bemutatott Zuhanórepülés című filmmel nagy sikert aratott mind a kritikusok, mind a nagyközönség körében. Goda Krisztina a Csak szex… és a Szabadság, Szerelem után, új játékfilmje, a márciustól forgatandó Kaméleon egyik főszerepét bízta rá.

Berlinben az ifjú talentumokat háromnapos eseménysorozaton mutatja be az EFP a filmszakma nagyjainak, valamint a legnagyobb színészügynökségek és a nemzetközi sajtó képviselőinek. Az elmúlt években többek között Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt a berlini Shooting Stars program.

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója személyesen adja át a fesztiválpalota színpadán a Studio Hamburg Shooting Stars-díját február 11-én este a 9 ígéretes tehetségnek, akik között Robert Redford Gyávák és hősök című filmjéből a brit Andrew Garfiled és a cannes-i Arany Pálmás és Európa Filmdíjas 4 hónap, 3 nap, 2 nap című film főszereplője Anamaria Marinca román színésznő is ott lesz.

A kilenc Shooting Star-ról és eddigi munkásságukról bővebb információ található a www.efp-online.com honlapon.

Magyarország, a Magyar Filmunió EFP-tagságának köszönhetően, 2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen. Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és legutóbb Nagy Péter mutatkozott be a berlini filmfesztiválon.

A Shooting Stars 2007 az Európai Unió MEDIA programja, a Studio Hamburg, a Volkswagen és az EFP tagjainak támogatásával valósul meg.



Címkék

hír



nka emblema 2012