sex hikaye

Péterfy Boriból kimasszírozzák az ideget 

Tudsz így szeretni?

2009. szeptember 28. - filmhu
Péterfy Boriból kimasszírozzák az ideget 
Új kisfilmet készít Pápai Pici, a Vallomás, a Quick és a Szakítópróba alkotója. A Tudsz így szeretni? című film főszereplői Péterfy Bori (ex-Amorf ördögök, Péterfy Bori & Love Band) és Nikola Parov (word music zenész, a Riverdance alapítója), ők alakítják a szerelmespárt, akiknek kapcsolatán már csak a blokkokat feloldó masszőrnő tud segíteni, de fontos szerephez jut egy Szőllösi Géza által tervezett fallosz is.

Pápai Pici kalandos úton lett filmrendező: a bölcsész diplomás egykori gésa, nem utolsósorban vállakozó első filmje a Szakítópróba volt,  amelyben két ember közötti kommunikáció elfajulását vizsgálja, hogyan hágnak az indulatok a tetőfokra, és miért nem lehet dolgokat meg nem történtté tenni. Quick című egyperces munkája Londonban elnyerte az egyperces filmekre szakosodott Filminute közönségdíját hárommillió nézővel. A Vallomás pedig a 40. Magyar Filmszemlén mutatkozott be: a Lukáts Andor és Tóth Orsi főszereplésével készült filmben szintén egy emberi dráma bontakozik ki, sallangmentesen, egyszerűen, az intenzív színészi jelenlétnek és spontaneitásnak köszönhetően mégis megrázóan. A filmet vetítették Cottbusban, Uppsalában, Nápolyban, Szarajevóban és a miskolci Cinefesten is.

Pápai Pici és a Swarowski-angyalka
Fotó: Valuska Gábor

„Számomra filmrendezőként nincs kimeríthetetlenebb, és izgalmasabb téma az emberi kapcsolatoknál. Izgat, hogy a látszólag kaotikusnak tűnő, túlfűtött érzelmi viszonyok mögött sokszor olyan nagyon is „racionális” elképzelések, axiómák húzódnak meg, melyek ellehetetlenítik a legtisztább emberi kapcsolatokat is. Mindezek számomra a dráma kategóriába tartoznak, de nem a pátosszal átitatott, súlyos formában, hanem a dolgok maga egyszerűségében, és esendőségében. Mindez a felismerés élménye, amikor ráismerünk a magunk hétköznapi történetére, és azon egy pillanatra elmosolyodunk. Ezt próbálom megmutatni olyan apró részletek megragadásával, amelyek mellett elmegyünk, s amelyek közelről nézve sokszor groteszkek vagy akár megdöbbentőek.” - mesélte a rendezőnő a filmhunak a forgatáson.

A Tudsz így szeretni? főhősei is párkapcsolatban élnek, akkor kapcsolódunk be történetükbe, amikor szerelmük épp meginogni látszik. A film egyetlen nap történetét mutatja be, amikor a közös házhoz egy masszőrnő érkezik, hogy sajátos módszerekkel oldja fel a felekben a blokkokat.

A mostanában divatos 5DMarkII fotókamera
Fotó: Valuska Gábor

A teljesen no-budget, gyakorlatilag nulla forintból készül filmet eredetileg a Visionteam segítségével RED kamerára forgatták volna, de az utolsó pillanatban, költség- és világosítókímélő okokból végül mégis úgy döntöttek, hogy a mostanában divatos 5DMarkII fotókamerával forgatják, ezzel készült egyébként a Téged nem című Péterfy Bori dalhoz is a shift-and-tilt technológiát alkalmazó videóklip is. A kamerát Lukács Dávid kezeli, ő volt a Kolorádó Kid operatőre is.


A dialógus-központú, realista, cseppet sem látomásos filmben fontos szerepet kap egy Swarowski-angyalka, ami a Love Storyt zenéje, valamint egy valódi húsból összefércelt műfallosz is, amelyet a forgatás ideje alatt a mélyhűtőben tároltak. A műalkotás Szőllösi Géza  art designer műve, az ő agyszüleményei voltak a Taxidermiá-ban és az Ópium-ban is, most egy bizarr szoborral ajándékozta meg Pápai Picit és stábját (Megnézem a falloszt!, Interjú Szöllősi Gézával

A kamerát Lukács Dávid kezeli
Fotó: Valuska Gábor

A Tudsz így szeretni? forgatókönyvét Pápai Pici May Szilvivel közösen, és Frank Rizzo közreműködésével írta, de a történet mélyen személyes. "Nyilván ezek a történetek belőlem jönnek, arról beszélek, ami engem foglalkoztat. Először megírom a filmnovellát a konkrét helyzetről, megkeresem benne azokat a pontokat, amelyek köré lehet szervezni a fiktív történetet. A Tudsz így szeretni? számomra arról szól, hogy szinte kényszeresen meg akarjuk változtatni a másikat, és néha azon kapjuk magunkat, hogy mi magunk változtunk meg, illetve, meddig lehet elmenni az elfogadásban egy kapcsolaton belül, van- e egy olyan pont, ahol már feladjuk magunkat?”

A filmhu az eredetileg háromnaposra tervezett forgatás utolsó napján járt a helyszínen, amikor a Bokor Ildikó által megformált műkörmös természetgyógyász éppen kihúzigálta a feszült idegszalagokat Péterfy Bori homlokából. Az már ekkor látszott, hogy a forgatást nem fogják tudni időben befejezni, az utolsó, végül 23 órásra sikeredett forgatási nap sem volt elég, be kellett iktatni pótnapot is. Az alapvetően kislétszámú stáb dolgát minden elképzelhető körülmény nehezítette, a szerelmi bánattól kezdve a csonttörésen át az elromlott autóig minden csapás lesújtott rájuk, de végül a film elkészült és dobozban van.
   
Péterfy Bori és a feszült idegszalagok
Fotó: Valuska Gábor

A 20 percesre tervezett filmet a Filmszemlén láthatjuk majd, itt indult tavaly az azóta már számos fesztivál megjárt Vallomás is. Közben Pápai Pici készül a nagyjátékfilmjére is, amely a Tuvalu címet viseli majd. 



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2009. szeptember 28. hétfő, 22:07#1| durst
Hajrá Pici!

Csak egy megjegyzés. Tuvalu címmel készült már egy nem is sikertelen film.

nka emblema 2012