sex hikaye

Rajtolt a Csocsó a Golden Globe-versenyben

2002. augusztus 13. - filmhu
1-1  /  2
 
 
 
 
Pénteken, augusztus 9-én este rajtolt az első magyar film az idei Golden Globe jelölésekért folyó versenyben. Koltai Róbert Csocsóját a tekintélyes nemzetközi újságíró-szövetség szabályainak megfelelően hivatalos vetítés keretében mutatták be a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének.

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége évente legalább 50-80 tévéjátékból, tucatnyi tévésorozatból és 300 amerikai, illetve külföldi játékfilmből választja ki a jelölt ötöt, majd a Golden Globe-díjasokat. A Csocsó vetítésére a közel 90 tagú testületből legalább húszan voltak kíváncsiak – figyelembe véve azt is, hogy augusztus lévén, a tudósítók közül sokan éppen szabadságukat töltik az anyaországukban. (Megnyugtató, hogy ők se maradnak le a Csocsóról, amennyiben Koltai Róbert szándéka teljesül, és a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének összes tagja megkapja kazettán a filmet.)

A vetítést követően Koltai, Dés és a film ifjú társ-főszereplője, az angolul kiválóan beszélő Králik Attila rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. A Golden Globe sorsáról döntő kollégáim, mint az év 365 napján ülésező filmes zsűri tagjai, ritkán, de inkább egyáltalán nem nyilatkoznak, amíg nem döntenek. A Csocsó szokatlanul korán mutatkozott be a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének. Korai bemutatkozása legalább akkora előny, amekkora hátrány lehet abban az esetben, ha nem követi jól kitalált és alaposan megfinanszírozott emlékeztető kampány az őszi hónapokban, amikor igazán felforrósodik a verseny, és sorra jönnek a jobbnál jobban tálalt külföldi filmek.

Tavaly négy magyar producer is nevezte filmjét a Golden Globe jelölésekért folyó versenybe, mert ezt ennek az újságíró szövetségnek a szabályai lehetővé teszik. Köztük volt az a film is, amelyiket a magyar filmszakma hivatalosan nevezett az Oscar-díjért zajló küzdelembe. Bár Budapestről nézve úgy tűnhet, hogy a sok film kioltja egymást a versenyben, ennek éppen az ellenkezője igaz. Minél több magyar film vállalkozik erre a megmérettetésre, annál jobb, mert az egykor anyagilag kellően támogatott emlékezetesen nagy hagyományú magyar filmművészetnek égető szüksége van arra, hogy folyamatosan erősítse a jelenlétét Hollywoodban. E nélkül még a legjobb film is csak évek múlva jut el a jelölésig.

Címkék

hír


1-1  /  2

nka emblema 2012