sex hikaye

Szász új filmterve a Berlinálén

A nagy füzet

2010. január 18. - filmhu
Szász új filmterve a Berlinálén
Szász János készülő filme, Agota Kristof Nagy füzet című regényének feldolgozása bekerült Berlini Filmszemle koprodukciós vásárára, ahol 450 potenciális finanszírozó előtt mutatkozik be.

A 2010-es Berlinale koprodukciós vására, az immár hetedik alkalommal, február 14 és 26 között megrendezésre kerülő Berlinale Co-production Market 450 potenciális koprodukciós partner és gyártó előtt összesen 22 országból 37 kiválasztott produkciót mutat be. Az érdeklődő felek félórás találkozókon finomíthatják elképzeléseiket - s már ezernél is több ilyen megbeszélés van előjegyezve.

A vásár kiemeli, hogy olyan díjnyertes rendezők munkája is a alkotja a mezőnyt, mint Szász János és  A nagy füzet, amit az Agota Kristof-könyv adaptációs jogait kalandos úton megszerző producer, Sőth Sándor cége, az Intuit Pictures gyárt.  A rendező az idén nyáron kezdett el dolgozni a forgatókönyvön. A Wittman-fiúk után ismét gyerekfőszereplőkkel dolgozó Szász egy ikerpár történetét mondja el - a háború alatt vidékre, falura kerülő két fiú az idegen és ellenséges környezet mellett nagyanyjával is ellenmondásos viszonyba kerül, s mindezt egy lecsupaszított nyelvű, rideg nagy füzetben - amely maga a könyv - rögzítik. A könyv és szerzője számos nemzetközi díjat nyert (1986 ADELF Európai Irodalmi Díj, 1998 Alberto Moravia-díj, 2001 Gottfried Keller-díj), Szász pedig így aposztrofálja A nagy füzetet (mely itthon már a Trilógia című regénybe építve jelent meg): "a XX. század egyik legerősebb irodalmi művéről van szó". A könyv világszerte ismert és elismert, 35 nyelvre lett lefordítva, Japánban még videojáték is készült belőle. (Érdekesség, hogy a Szász-féle Ópium főszereplője, Ulrich Thomsen is részt vesz a vásáron első rendezésével, az In Embryóval.)

Szász: "A XX. század egyik legerősebb irodalmi művéről van szó" (Horkay István artworkje)

Az esemény hatákonyságát és sikerességét az is bizonyítja, hogy a tavalyi vásár két "gyümölcse" az idei fesztiválon látható lesz: a Rafi Pitts a Vadász (The Hunter) című filmje a versenyprogramba is bekerült, míg A híres és a holt (The Famous an the Dead) a Generation 14plus szekcióban látható. A vásár hatékonyságát illusztrálja egy adat: a vásár mezőnyének 40%-a (több mint 90 film) már rátalált a megfelelő partnerre, és elkészült.

A 354 pályázó filmből 23, egy és hét millió euró közötti költségvetésből gazdálkodó produkció alkotja a vásár hivatalos szekcióját. Ezeket a projekteket nemzetközileg elismert és ismert producerek mutatják be. 267 jelentkezővel a Berlinale másik nagy filmvására, a Talent Project Market - amely a Talent Campus workshoppal szoros kapcsolatban fut - rekordot döntött, soha ennyien nem jelentkeztek még ide. A vásáron végül 11 munka mutatkozhat be.

A Berlinale Co-production Market mindezen túl - rengeteg kísérő és kiegészítő programmal egyetemben - a filmgyártás, -marketing, és a nemzetközi koprodukciók legfrissebb trendjeiről is beszámol.

A Market mezőnye (a produkciós cégek betűrendjében):

- Napoleon and Betsy (r: Benjamin Ross), 2B Pictures, Nagy-Britannia

- The Inheritance (r: Hiam Abbass), Alma Films, Izrael/Mozer Films, Izrael/Agat Films, Franciaország

- Storm/Kategida (r: Harry Patramanis), Argonauts Productions, Görögország/KinoElektron, Franciaország/4Letter Word, USA

- I, Anna (r: Barnaby Southcombe), Arsam International, Franciaország/Embargo Films, Nagy-Britannia

- Perish (r: Catherine Linstrum), Bright Pictures, Nagy-Britannia/Levain Film Development, Svédország

- Love and Other Troubles (r: Samuli Valkama), Bronson Club, Finnország

- In Embryo (r: Ulrich Thomsen), Cine plus /Royal Pony Film, Németország

- Burning Heads (r: George Siougas), CL Productions, Görögország

- Liquid Roads (r: Marco Bechis), Classic Srl, Olaszország

- Only Son (r: Miel Van Hoogenbemt), Entre Chien et Loup, Belgium

- A nagy füzet (r: János Szász), Intuit Pictures, Németország

- The Future (r: Alicia Scherson), Jirafa Films, Chile/Ulysses Films, Spanyolország

- The Have-Nots (r: Florian Hoffmeister), K5 Film, Németország

- Montana (r: Stephan Streker), M.G. Productions, Belgium

- Cut Snake (r: Tony Ayres), Matchbox Pictures, Ausztrália

- My Dog, Killer (r: Mira Fornay), Mirafox, Szlovákia/Cineart TV Prague, Csehország

- Clara’s War (r: tba), Neue Bioskop Film, Németország/Corey Marr Productions, Kanada

- My Sweet Orange Tree (r: Marcos Bernstein), Passaro Films, Brazília

- Betlehem (r: Yuval Adler), Pie Films, Izrael

- The Shades (r: Darrell James Roodt), Red Pill Productions, Dél-Afrika

- Towrz (r: Faye Gilbert), The Bureau Film Company, Nagy-Britannia

- Invasion (r: Dito Tsintsadze), Twenty Twenty Vision/Pallas Film, Németország

- The Testament (r: Eduardo Rípari), Zarlek Producciones/Rizoma Films, Argentína






nka emblema 2012