sex hikaye

Tíz éves az EFP

Bővülő promóció és forgalmazás

2006. szeptember 27. - filmhu
Tíz éves az EFP
A hamburgi székhelyű European Film Promotion (EFP) tíz éve működik, és igyekszik reflektorfénybe állítani az európai alkotásokat, hogy azok önálló arculattal jelenjenek meg. A szervezet a most kiadott sajtóközleményében összegzi az elmúlt évtizedben folytatott tevékenységét.

Az európai alkotások „kiemelése” érdekében az EFP 28 országból tömörít promóciós és exportcégeket. A kiválasztott nemzetközi fesztiválokon és filmpiacokon a tagszervezetek színészeket, rendezőket és producereket igyekeznek reflektorfénybe állítani.

Az EFP anyagi támogatói közt található az Európai MEDIA Program, a Hamburgi Kulturális Iroda, a Francia Filmalapítvány is. A szervezet éves költségvetése 2,2 millió euró. Az EFP rendezvényei közé tartozik a Berlini Filmfesztiválon megrendezésre kerülő Shooting Star, amely elsősorban európai színészek bemutatását célozza, ugyanakkor a cannes-i Producers On The Move program a kontinens producereinek szól. Jövőre olyan új program indul, amely speciális eseményekkel európai filmeket igyekszik bemutatni a közönségnek

A statisztikák szerint világszerte csökken a mozik nézettsége, továbbra is dominálnak az amerikai blockbusterek, és számos európai film hazáján kívül csak fesztiválokon látható. Mindennek ellenére stabilan növekszik a kontinens országaiban születő filmek száma, Franciaországban 240, Németországban 146, Spanyolországban 142 mozi készült tavaly. 2005-ben a kontinens 25 országában összesen 798 alkotás született.

Másik pozitív fejlemény, hogy egyre több országban növekszik a hazai filmekre kíváncsi közönség aránya is, amely 2006 elő félévében Németországban majdnem 20% - 1997 óta a legmagasabb közönségarány. Hasonló trend figyelhető meg Dániában 32%-os, Franciaországban 37%-os és Olaszországban 25%-os hazai filmeket látogató közönségaránnyal. Európában az egyre javuló átlag 25%, ezzel szemben Amerikában messze kedvezőbbek az adatok, ott a közönség 60%-a néz amerikai filmeket.



Címkék

szakma , hír



nka emblema 2012