sex hikaye

Tizenegy magyar animációval ünnepel Annecy

50. születésnap

2010. június 4. - filmhu
Tizenegy magyar animációval ünnepel Annecy

50. születésnapját ünnepli az animáció világelső fóruma, az Annecy Filmfesztivál. Az animáció fellegváraként számon tartott franciaországi Annecy-ba tizenegy alkotás érkezik Magyarországról - tudatta a Magyar Filmunió.

 

Nagyszabású születésnapi programmal kezdődik június 7-én az animációk világelső filmfesztiválja a franciaországi Annecy-ban. Az animáció elmúlt félszáz évére emlékező jubileumi fesztiválon a világhírű „nagy öregek” munkái mellett a legfiatalabbak, a MOME két hallgatójának vizsgafilmje is szerepel.

Alexei Alexeev legújabb animációja a versenyprogramba kapott meghívást, a Log'n'Jam című 50 másodperces munka a budapesti Studio Baestarts-ban készült.

Versenyen kívül mutatják be Annecy-ban Cakó Ferenc legújabb, Érintés című homok animációját, valamint a Kecskemétfilm két új produkcióját: Richly Zsolt Kőműves Kelemen címmel készített rajz-animációt, Tóth Roland Gondolatok a pincében című alkotása 3D animáció. Mindhárom új film a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.

A világelső animációs filmfesztivál évről-évre elegáns bemutatkozási lehetőséget biztosít a legfiatalabb alkotóknak is. Az egyetemi vizsgafilmek versenyében Szederkényi Bella Orsolya és Molnár Tünde Simon vagyok című animációi szerepelnek – mindkét munka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) gyártásában készült.

Az animáció elmúlt 50 évét felelevenítő válogatásban Jankovics Marcell Sisyphus (1974), Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980), Cakó Ferenc A homok dala (1995) és Alexei Alexeev KJFG No.5 (2008) című világhírű alkotásaival emlékeznek a rangos filmművészeti fórumon. Az 50. születésnapot ünnepelve 50 – az animáció múltját és jelenét meghatározó - filmalkotót személyesen is vendégül lát a seregszemle, köztük lesz az Annecy-ban többször díjazott Cakó Ferenc és Alexei Alexeev.

 

A Ludmilla animációs filmsorozat terv formájában érkezik Annecy-ban: rendezője Mechler Mónika, az Inforg Stúdió és a Solve Art produkció gyártásában készül, a filmet Muhi András és Kálóczy Réka producerek képviselik.






nka emblema 2012