sex hikaye

Török Ferenc Isztambulba tart

Johanna ter Steege lesz a főszereplő

2010. július 1. - filmhu
Török Ferenc Isztambulba tart

Július 12-én indul Török Ferenc negyedik játékfilmjének forgatása a címadó török városban. Egyedi koprodukciós felállás, egzotikus helyszín, nemzetközi stáb és színészgárda.

 


Az Új Budapest Filmstúdió, a török Kuzey Film, a holland Phanta Vision, valamint az ír Ripple World Pictures Ltd. koprodukciójában kevesebb, mint két hét múlva indul útjára az Isztambul, Török Ferenc soron következő játékfilmje. Az alkotás egy 50-es nőt állít története középpontjába. "Én írtam a forgatókönyv első verzióját, amelyben jócskán voltak önéletrajzi elemek, de jelenleg a tizedik verziónál tartunk, ez már közel sem ugyanaz a könyv" - mondta a rendező a filmtervről, amely elmondása szerint "sokkal személyesebb, mégis nemzetközibb történet", mint eddigi filmjei.

 

isztambul_500_1
Fotó: Kántor László


Extra Info

Szinopszis

A mi történetünkben egy középkorú budapesti nőt harminc év házasság után hagy el a férje. Mind a család, mind a társadalom közönnyel viseli KATALIN krízisét. A környezet betegnek véli, kórházba viszik, leszedálják. Férje és lánya, azonban csak színészkedésnek tartják az átmeneti hisztérikus állapotot. Szégyellik a nőt, tehernek érzik. Katalin megszökik a korházból és egy váratlan döntéssel Isztambulba indul. Kamasz fia, lázadó hősként ered menekülő édesanyja nyomába. A fiú dühös apjára, konfliktusa lesz nővérével is. Isztambulban Katalint a sors összehozza egy magányos muzulmán férfival. A friss szerelem újra fölszabadítja a nő érzelmeit, pár napra ismét kivirul. Ám a fiú váratlan érkezése ismét felkavarja háborgó indulatait. A zavarodott helyzetben az anya nem ismeri fel saját fiát, mintha csak végleg el akarná törölni előző életét. A kamasz fiúnak Isztambulban kell a konfliktust megoldania…

Az Isztambul egy ötvenöt éves nő története, aki teljesen összeomlik, mikor férje elhagyja egyik tanítványáért. Hősünk, miután megszökik a kórházból, egy hirtelen ötlettől vezérelve, kiáll stoppolni az országutra, s véletlenek hosszú során, végül Isztambulba vetődik. Kamasz fia közben a nyomába ered. "A film alapvető kérdésfeltevése: valóban beteg-e az az ember, akit a környezete annak vél? Vajon hozhat-e szabad döntéseket egy ember a családi kötöttségek ellenében? Van-e joga bárkinek, a saját egóját más rovására kiteljesíteni?" - olvasható a szinopszisban. Török Ferenc forgatókönyvén eleinte Esztergályos Kriszta dolgozott dramaturgként, a könyv utolsó verzióinak elkészítésekor pedig a film főszereplője, a holland Johanna ter Steege, (aki szerepelt Szabó István Találkozás Vénusszal című filmjében is, valamint ő volt Emma Börcsök Enikő oldalán az Édes Emma, drága Böbé-ben) volt a női szemszög, akit a rendező elmondása szerint a film főszereplőjéhez hasonló élethelyzetben talált épp a történet.

A színészgárda - a koprodukcióhoz méltón - igencsak nemzetközi, a főszereplő török szeretőjét Yavuz Bingöl török színész, a lányát alakító Tenki Réka férjét pedig a 2007-es ír shooting star, Pádraic Delaney formálja meg. A fiatal fiú szerepére Varga Norbertet, a Kaposvári Színművészeti Főiskola frissen végzett 22 éves hallgatóját választotta ki a rendező, apját Lukáts Andor, annak szeretőjét pedig Bánfalvi Eszter alakítja majd, de látható lesz az Isztambul-ban többek közt Anger Zsolt, Fullajtár Andrea, valamint Kútvölgyi Erzsébet is. A stáb és a munkamegosztás is a koprodukciós szabályok szerint alakul, a hangmérnök és a vágó holland, míg Törökország adja az egyik fő helyszínt, továbbá török színészek alakítanak majd számos mellékszerepet a filmben, és a forgatás törökországi etapja során a stábot is török szakembergárda teszi ki. Az írek zeneszerzőt és sound designert adnak a filmhez, és a hollandiai vágást követő hangutómunka és fényelés is Írországban zajlik majd. A rendező állandó munkatársát, Garas Dánielt magával viszi a török fővárosba, az operatőr mellett a díszlet-és látványtervező, Banovich Tamás is a magyar stábtagok közül kerül ki.

 

johannatersteege_500_1
Fotó: Garas Dániel


"Iszonyú rizikós az egész, teljes bizonytalanságban ugrunk bele a forgatásba, hiszen az MMKA finanszírozási nehézségeinek még nem beláthatóak a következményei" - mondta a rendező, aki a török partner miatt került bele abba az ördögi körbe, hogy muszáj elkezdenie a forgatást ahhoz, hogy ne vesszen el a török filmalap támogatása. "Agyrém, hogy a magyar stáb egyelőre gyakorlatilag szívességből kezdi el a munkát" - folytatta Török Ferenc, aki jövő kedden veti bele magát a forgatást megelőző helyszíni munkálatokba. Kántor László producert Banovich Tamás díszlettervezővel folytatott tárgyalása közben értük utol, ő magabiztosan beszélt az 1,4 millió eurós (kb 400 millió forint) költségvetésű film 30 napos forgatásának részleteiről, amely augusztus 2-tól Budapesten zajlik majd. A producert inkább a forgatás első etapja aggasztja némiképp, amit nehezít majd a sok helyszín, a 10 milliós főváros turistákkal kiegészült forgalma, valamint a 40 fokos hőség. Az Isztambul a tervek szerint 2011. tavaszára készülhet el, s a fesztiválkörút után az év őszén láthatja majd a hazai közönség. Török Ferenc játékfilmje már világforgalmazóval is büszkélkedhet, az Isztambul világhódító útját a Fortissimo Film egyengeti majd.

isztambul_500_2
Fotó: Kántor László






nka emblema 2012