sex hikaye

Újra forog A londoni férfi

A pokoljárás vége?

2006. március 20. - filmhu
Újra forog A londoni férfi
Ma reggel újra elkezdődött Tarr Béla filmje, A londoni férfi forgatása, adta hírül a produkció. A forgatás befejezése az év végére várható. A főbb szerepeket Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Derzsi János, Lénárt István, Szirtes Ági, Bók Erika, és Pauer Gyula alakítja Fred Kelemen kamerája előtt. A film nemzetközi koprodukcióban, magyar-francia-német együttműködésben készül. A forgatókönyvet Georges Simenon azonos című regénye alapján Krasznahorkai László és a rendező Tarr Béla írta.

Korzikai vákuum - financiális és jogi útvesztő

Mint ismeretes , a forgatási munkálatok már tavaly elkezdődtek: a 2 millió eurót felemésztő díszlet felépítése, a stáb, a felszerelések és a színészek kiköltözése a korzikai Bastiára. A francia-német és magyar koprodukcióban, több európai kulturális alapítvány, az ARTE és az Eurimages támogatásával készülő film tervezett forgatása előtt két nappal jött a hír, hogy a francia és német financiális tételek banki hitelezését vállaló Humbert Balsan öngyilkos lett. A forgatás csúszott, Tarr és csapata mégis elkezdte a munkát, annak ellenére, hogy a francia fél befagyasztotta a kifizetéseket.

A tökéletes kikötő
A tavalyi korzikai forgatás (fotó: Jovánovics Tamás)

"Ebben a vákuum helyzetben kilenc napot tudtunk forgatni úgy, hogy a T.T.Filmműhely átfinanszírozott a francia oldalra", olvasható a produkció februári sajtóanyagában. Ebből az is kiderül, hogy a korzikai alvállalkozó a francia folyósítás megszűnése miatt felbontotta a szerződéseket, és kötelezték a produkciót, hogy a díszleteket bontsák le, és hagyják el a helyszínt.

A produkciót sorsára hagyó Ognon Pictures - Balsan cége - helyett a Mezzanine Film vállalta a film folytatását. "Az együttérzés számtalan formájával találkoztunk ez időben, nemzetközi és nemzeti filmes szervezetek nyilvánították ki szolidaritásukat, ami megerősített minket abban az elhatározásunkban, hogy a filmet befejezzük!", írja Tarr Béla és Téni Gábor.

Civilben színházrendező
A főszereplő: Miloslav Krobot
A két fő támogató, az ARTE és a CNC (a Francia Nemzeti Filmközpont) kitartott a film mellett, hazai részről pedig az MMK és a kulturális miniszter ígéretet tett, hogy ők is támogatják a produkciót, amennyiben annak biztonságos befejezése garantált. Így aztán júliusban új koprodukciós szerződés születhetett, ahol egy kompromisszumos megoldás keretében elhatározták, hogy a film egynegyed részét nem Korzikán forgatják le, hanem Kelet-Európában. Ezzel kb. 700 ezer eurót sikerült megtakarítani, és a gazdasági mérleget egyensúlyba billenteni.

Csakhogy bonyolult jogi problémák is terhelték a produkciót, ugyanis az eladósodott Ognon Pictures - a koproducerek tudta és megkérdezése nélkül – elzálogosította a film összes jogát. A produkció érdekében Tarrék kénytelenek voltak peren kívüli egyezségre jutni a hitelező pénzintézettel. Közben a Mezzanine Film mégis kiszállt a projektből, miután azt túl nagynak és megterheltnek találta. Ezután jött létre új szerződés Paul Saadounnal (13 Production), aki immár a végleges francia partnere lett A londoni férfinak.

Hazai helyszín, nemzetközi stáb

Információink szerint Tarr filmje jelenleg magyarországi helyszínen forog. Hogy mennyi ideig, az jelentősen függ az időjárástól. Korzikára ezután fognak kiutazni. A tavaly lebontott díszletek egy raktárban várják a filmesek visszatérését.

Kétezer színésznő közül választották
Tilda Swinton a Hervadó virágokban
A londoni férfi szereplőgárdájában találjuk Tilda Swinton-t, aki Derek Jarman filmjeiből is ismerős lehet, legutóbbi munkái között pedig a Narnia krónikái szerepelt (Jadis-t, a fehér boszorkányt alakítja), és Jim Jarmusch Hervadó virágai között nyújtott emlékezetes alakítást. A főhőst játszó Miloslav Krobot nemrégiben a legjobb mellékszereplő lett a cseh nemzeti filmdíj-kiosztón Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című filmjében megformált figurájáért.

Tarr Béla filmjének operatőre - több jelölt után (Robby Müller, Szaladják István) - végül Fred Kelemen lett: már a tavalyi forgatáson is ő fényképezte A londoni férfit. Az akkor készített félórás anyag az alkotókat nagy büszkeséggel tölti el. Az anyai ágon magyar származású német operatőr-rendező 1991-ben részt vett egy Tarr Béláról szóló 49 perces dokumentumfilm elkészítésében. 1994-ben rendezte első nagyjátékfilmjét Balsors címmel. Azóta három további mozit tett le az asztalra. Tarr-ral már korábban is dolgozott együtt, 1995-ben ő fényképezte a rendező Utazás az Alföldön című rövidfilmjét. Fred Kelemen az Európai Filmakadémia tagja.

http://www.fredkelemen.com/



Címkék

hír



nka emblema 2012