sex hikaye

Viharsarok Berlinben

Császi Ádám első játékfilmje a fesztiválon

2014. január 17. - filmhu
Viharsarok Berlinben

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a nemzetközi közönség előtt Császi Ádám első játékfilmjével, ugyanis a Viharsarok című alkotását meghívta a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amely február 6-án veszi kezdetét.

 

Császi Ádám rendező játékfilmes debütálása, a Viharsarok, a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája, egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül, a kietlen magyar pusztában. A főszerepekben Sütő András, Varga Ádám és a német Sebastian Urzendowsky (Viszlát, Első szerelem, Pénzhamisítók) látható. A Viharsarok tavaly nyáron a kopár szépségű magyar pusztán forgott. (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!) A filmmel Császi mellett több pályakezdő is bemutatkozik. Rév Marcell operatőrnek (Itt vagyok, Külalak, Varázslatos gladiátorok, Fehér Isten) és Takács Nóra látványtervezőnek is ez az alkotás az első játékfilmje.

A rendező a film forgatókönyvét Szabó Ivánnal közösen jegyezi. A Viharsarok a Proton Cinema produkciójában készült a Café Film és az I’m Film együttműködésével, producere Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter. A 120 millió forint összköltségvetésű koprodukció német partnere a berlini székhelyű Unafilm.

Császi Ádám 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakán, több kiemelkedő rövidfilmet jegyez: 1 hét című filmjéért 2004-ben különdíjat nyert a Filmszemlén, a Gyengébb napok-ért pedig a legjobb rövidfilm díját 2008-ban. Tavaly májusban a cannes-i filmvásáron a Viharsarok című filmet észak-amerikai, angol, francia és lengyel mozifilm forgalmazók már megvásárolták. A filmet a berlini székhelyű M-Appeal világforgalmazó cég értékesíti világszerte.


A berlini filmfesztivál Panoráma válogatása a szerzői filmek és az innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit mutatja be a nagyközönségnek, az elismert alkotók mellett különös figyelmet fordít a pályakezdő filmesekre. A Panoráma filmeket független zsűrik díjazzák. Többek között a Berlinale legjobb elsőfilmje, a filmkritikusok FIPRESCI díjasa és az európai művészmozikat tömörítő Europa Cinemas Label nyertese is a Panoráma szekció filmjei közül kerülhet ki. Az idei válogatásban látható lesz a francia Michel Gondry és a tajvani Tsai Ming-liang új rendezése is.

A Viharsarok berlini világpremierjén a film alkotói személyesen részt vesznek.

A Magyar Nemzeti Filmalap a forgatókönyv fejlesztését 2,6 millió, a film gyártását 60 millió forinttal támogatta.

A hazai mozikban a tervek szerint már kora tavasszal látható lesz Császi Ádám első játékfilmje.

(forrás: Magyar Filmunió)






nka emblema 2012