sex hikaye

1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz

nagyon sok fontos híres film 4.

2007. augusztus 28. - Libor Anita
1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz
A kánont az új idők új szelei folyamatosan újra akarják írni.  Sorozatunkban végigvettük a nemrégiben megjelent könyveket, a 100 híres film  után emelkedő számsorrendben a 303 magyar film , amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kiadvány, majd az Az 501 legfontosabb film , amit mindenképpen látnod kell következett. Az i-re a pontot az 1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz teszi fel, és mostmár mindent láttunk-mindent olvastunk.

Az angol Quintet Publishing Limited által készített 1001 szerkesztőit szemlátomást az a szándék vezette, hogy a filmművészet teljes spektrumát lefedjék – méghozzá a lehető legalaposabban. Közel száz szerző válogatta a filmeket – így többféle műfaj, nemzetiség, és szempont kapott esélyt, derül ki a szerzők pársoros bemutatkozását böngészve. A történelmi jelentőség mellett szerepet kapott a népszerűség és a kritikai fogadtatás is. (A formátumot kölcsönző 303 előszavában nemes egyszerűséggel „gyakorló mozista, plebejus szemlélet”-nek nevezik az 1001 kritériumrendszerét.)

Kötelező darab 10/10
A kötet kezelhetetlenül vastag, igazi kézikönyv: és ez a benne található információmennyiség következménye. Jó minőségi papírra készült, színes fotókkal gazdagon illusztrált: noha vannak csupasz filmek is, a legtöbb filmet kíséri egy-két kép, de nem ritka a három – négy, jó minőségű illusztráció sem. A filmeket év szerint rendszerezi, eredeti címekkel dolgozik, és ami a legeslegfontosabb: filmadatlapot társít minden egyes bejegyzéshez, így a fontos alapadatokat nem a szövegből kell kibogarászni. A filmleírások a rövid és a nagyon rövid között váltakoznak, nem kiváltani akarják a film megnézésének élményét, csak felhívják rá a figyelmet.

Az 1001 gigantikus válogatása valódi ismeretterjesztést nyújt: nagyobb a merítés, több számunkra rejtve maradt mesterműre hívják fel a figyelmünket. Ez itt nem a klasszikus kánon: több kánont mixeltek nekünk össze a készítők. A legendás dokumentumfilmek mellé felsorakoznak a kisfilmek is, a mainstream és a kult elfér egymás mellett, az Aranypolgár-ra a Szombat esti láz követezik, az Akira kánonba emelése nem zárja ki A holtak hajnalá-t vagy a Moulin Rouge-t.

Az 1001 számos országban megjelenő licenszkiadvány, a fordítás során az országok át-átszerkesztik. „Európa közepéről (vagy a közép-keleti széléről) máshogy fest a filmvilág, mint Amerikából nézve” – írja Bori Erzsébet a bevezetőben. A magyar kiadásban helyet kapnak az európai filmművészet kiemelkedő alkotásai mellett a magyar rendezők világszínvonalú munkái is: a nemzetközi kánonban felkapott Sátántangó mellett bekerült a Hyppolit, A tanú, a Körhinta, a Szegénylegények, és a Szerelem – a 70-es évek harmadik sz-betűse, Szindbád szegény kimaradt, az újkori magyar filmek közül pedig egy sem ugrotta át a lécet.

Más stílusokra is nyitott filmrajongóknak kötelező darab 10/10.

A magyar könyvpiac most egy jó időre telítődött a kánont lezárni kívánó darabokkal, forgassuk őket haszonnal.

100 híres film

303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Az 501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell 



Címkék

szakma , recenzio



nka emblema 2012