sex hikaye

Karlovy Vary Filmfesztivál 3.

Kormakur Kristály Gömbje

2007. július 9. - Kárpáti György
Karlovy Vary Filmfesztivál 3.
A 42. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fõdíját Baltasar Kormakur Myrin című filmje nyerte, a közönségdíjat Jan Sverák kapta a Göngyölegért.

A szombati díjkiosztó gálával véget ért a 42. filmes seregszemle Karlovy Varyban. A fődíjat a várakozásoknak megfelelően Baltasar Kormakur Myrin címû filmje kapta, mely valóban kiemelkedett a mezőnyből. A közönségdíjat Jan Sverák, a fesztivál finisében bemutatott – s a forgatókönyv díjat is megkapó – Göngyöleg-je nyerte, hajszállal megelőzve a sokáig befutónak tűnő norvég filmet, A negatív gondolkodás művészetét. Ez utóbbi sem maradt díj nélkül: a Variety főszerkesztője, Peter Bart vezette nagyzsűri az alkotás erényeinek figyelembevételével adta Bĺrd Breiennek a legjobb rendező díját. Svěrák filmje keserédes komédia egy nyugdíjba vonuló tanárról, aki a békés családi élet helyett mellékállást vállal egy szupermarket üres üveg visszaváltójánál.

A fődíjas Myrin valóban kiemelkedett a mezőnyből

A legjobb színésznő díját Elvira Mínguez érdemelte ki a spanyol Pudor című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész pedig Sergey Puskepalis lett. Puskepalis az orosz Egyszerű dolgok-ban nyújtott maradandót, de a stábból a zsűri elismerését kapta egy másik színész, Leonid Bronevoy is. A produkció a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is kiérdemelte.

Az East of the West szekció nyertese az Armin címû horvát-német-bosnyák alkotás lett, Ognjen Svilièiæ rendezésében, mely egy apa és egy fia kapcsolatát mutatja be egy bosnyák kisvárosban. Ezzel egyszersmind az is eldőlt, hogy a versenyszekcióban szereplő Dolina, valamint az East of the West programba meghívott Boldog új élet nem kapott díjat.

A Myrin alkotói a díjjal: Baltasar Kormákur és Lilja Pálmadóttir


A fesztivál utolsó napjaiban is számos sztár fordult meg Karlovy Varyban. Hal Hartley személyesen prezentálta a Fay Grim-et, mely a tíz évvel ezelőtti Henry Fool folytatása, Cybill Shepherd pedig az Új-Hollywood szekció Peter Bogdanovich filmjét mutatta be a közönségnek. Az utolsó mozielőadás sztárja a vetítés közönségtalálkozóján tíz percen át sztorizott, s mesélt arról, hogyan került a filmbe, s szeretett bele azonnal a filmkészítésbe. Beszéde után legalább akkora tapsot kapott, mint tolmácsa fordítása, aki miatt Shepherd nem tartott szünetet, így annak hosszasan kellett jegyzetelnie, illetve csehül összefoglalnia a mamutmonológot.

A záróesten életműdíjban részesült Danny DeVito, aki nem mellesleg bemutatta a Jó éjszakát! címû filmjét. A tévésorozatokon edzõdött elsőfilmes Jake Paltrow – Gwyneth Paltrow öccse – filmje egy kiöregedő popsztárról szól, aki amellett, hogy reklámszövegek írásából él, a középkorúak válságát is átéli. DeVito a film prezentálása mellett átvette az életmû Kristály Gömböt is. A színész különösen örült a díjnak, mivel első alkalommal járt Csehországban, s kedves barátja Milos Forman miatt régóta vágyódott ide. A színész sokat köszönhet a rendezőnek, hiszen jelentõs szerepet játszott karrierjében a Száll a kakukk fészkére. A színészkedés mellett rendezéssel, producerkedéssel is foglalkozó DeVito többek között producerként bábáskodott a Ponyvaregény születése felett is, de játszott Pingvinembert a Batman visszatér-ben, Schwarzenegger ikertestvérét az Ikrek-nek, s ő rendezte a Hoffa című filmet is.

Egyik fesztivállal sem összehasonlítható a hangulat - a záróünnpség

A fesztivál statisztikái idén is magukért beszélnek: 480 vetítésen összesen 135.759 jegyet értékesítettek, összesen 12071 akkreditációt osztottak ki, köztük 581-et újságíróknak, 270-et filmkészítõknek. A versenyszekció nevekben és produkciókban is némiképp erősebb volt a tavalyinál, s a diákok lelkesedése is töretlen, emiatt is van olyan, egyik fesztivállal sem összehasonlítható hangulata Karlovy Vary filmszemléjének, melyet minden idelátogató sztár és alkotó felemleget, s ami igazán emlékezetessé teszi az ittlétet.

Címkék

beszámoló , fiesztanka emblema 2012