sex hikaye

Szemle előtt a Duna Műhelyben

Apróhirdetések és a hunok nyomában

2008. december 17. - filmhu
Szemle előtt a Duna Műhelyben
Az idén egy Dél-Amerikából el- és visszavágyódó fiatalemberről, hun származásukra büszke kölni és magyar társaikról készült dokumentum alkotások mellett  a koprodukciós kisjáték-és dokufilmek domináltak a Duna Műhelyben. Az alkotóközösség vezetőjét, Durst Györgyöt kérdeztük a Szemle előtt a 2008-as évi munkáról.

2008-ban nem készült nagyjátékfilm a Duna Műhelyben, amely a Szemlén indulna, főleg kis-költségvetésű  koprodukciós kisjátékfilmek és dokuk forogtak. Az éves 20 milliós keretből körülbelül 10-15, főképp koprodukciós alkotásra telik.

Megtalált mozaikok?!

A műhely egyik dokumentumfilmjében a  dzsungelvidékről útrakelt brazil fiatalember, Nober európai emigrációját követhetjük nyomon. Feszt Judit és Somogyvári Gergő rendezőpáros Csempelevél című munkája Lisszabonban készült. Lassan 10 éve már, hogy Nober megelégelte a brazil farmerélet szűklátókörűségét és elhatározta, hogy Europába költözik és filmrendező lesz.
Ez sajnos nem jött össze. Építkezéseken, éttermekben dolgozott, majd megismerkedett egy nővel – lányának leendő anyjával - aki megtanította őt a sajátos ornamentikájú arab, kínai, brazil, spanyol hatásokat is magába olvasztó portugál csempe, az azulejo festésének művészetére. Nober feladta régi álmát, már nem foglalkoztatja a filmkészítés, csak festi a csempéket, egyiket a másik után és közben sokszor megfordul a fejében, hogy talán haza kellene térnie távoli családjához és újra felvehetné a cowboy kalapot. A személyes hangvételű, super 8-as nyersanyagra forgatott sajátos, „mozaik-szerű” stílusban vágott film az idei Mediawave-en debütált, majd megkapta a csíkszeredai Film.dok fesztivál diákzsűrijének fődíját, a szegedi Super 8-as filmfesztivál nemzetközi mezőnyében szintén fődíjas lett, majd legutóbb a novemberben megrendezett marosvásárhelyi Alter-Native Filmfesztivál fődíját gyűjtötte be.  

Csempelevél

Fülzsírvizsgálattal az „eredetiséget” kutatva

A kölni Médiaművészeti főiskolán végzett Szolnoki József – akinek Buzás Mihállyal közösen készített Krumplibogár című filmje emlékezetes alkotásként nyert díjakat - most az ottani és magyarországi hun „kisebbség” nyomába ered Hun volt, hun nem volt című filmjében. Az egykori világhódító nép németországi leszármazottai felvették a kapcsolatot a hazánkban élő hunokkal, és már hivatalosan is megkísérelték, hogy itthon - más nemzetiségekhez hasonlóan - őket is kisebbségként kezeljék. A hunok és a magyarok közös eredetéről több, elsősorban kevéssé megbízható eredetű forrás számol be, amit azonban alátámasztani látszik az a jellegzetes rokon vonás, hogy mind a kölni, mind a hazai hunok kétségbe vonták egymás leszármazását. Hogy melyikük Attila népének valódi örököse, azt perdöntően csak fülzsírvizsgálattal lehet megállapítani, amely a Volgai hunokkal való kapcsolatot igazolja. A hazai hunok spirituális vezetője biztos abban, hogy a Föld túlnépesedése elől menekülni kényszerülő emberiség képviselői között a hunok ott lesznek. Remélhetőleg a hun problémakör minden kérdésére választ kapunk a filmből.

Hun volt, hun nem volt

Apró örömök

Bálint Ibolya egy nagyon egyszerű, ám kézenfekvő ötletből kiindulva forgatott egy sok érdekességet, meglepetést magában rejtő dokumentumfilmet. Székelyudvarhelyen újságok apróhirdetéseit böngészve néhány hirdetést választottak ki, és utánamentek annak, hogy kik és miért adták fel azokat. Kisvárosi ügyeskedések, túlélések, boldogulások, apró örömök. A hírdetőújságban megjelenő apróhírdetések különböző sorsokat kötnek össze. Van, aki társat keres, más pedig régiséget vásárolna. A megrendelésre váró képzőművész ajánlata egy oldalra kerül a jövőbelátó boszorkány drágán hirdetett szolgáltatásaival. Mindkettőre akadnak érdeklődők...

Kisvárosi ügyeskedések, túlélések, boldogulások, apró örömök

Forogtak még

Koprodukcióban készült többek között Horváth Lili Napszúrás-a a Popfilmmel, továbbá  Nemes Jeles László The counterpart, Vécsey Márton Messzi távol, Can Togay Vonat című munkája az INFORG Stúdióval, az Absolut Filmmmel közös a Karlovy Vary-ban díjazott Nemes Gyula Letűnt világ című filmje. Kenyeres Bálint A repülés története című, a Café Filmmel együttműködésben készült alkotása is ezek közé sorolható, ez utóbbi szóba került a szemle nyitófilmjeként is.

Teljes egészében Duna Műhelyes produkció a Szemző Tibor rendezésében és zenéjével, Hamvas Béla Láthatatlan történet című írásán alapuló alkotás, Csuja László Egyérintő, Igor Bugarov A szülés fokozatai című filmjei. A 40. Magyar Filmszemle információs programjában biztosan láthatóak lesznek a Filmtettel közös nyári táborban készült munkák is.

A szülés fokozatai

nka emblema 2012