sex hikaye

A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója

játékfilm 124 perc, 35 mm
dráma , történelmi színes magyar-szlovák-lengyel

Stáb

rendező Mészáros Márta
  forgatókönyvíró Pataki Éva , Mészáros Márta
  operatőr Jancsó Nyika
     
  vágó Kármentő Éva
  zene Zygmunt Konieczny
     
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Münnich Ferenc Andorai Péter
  Orvos Cserhalmi György
  Nagy Erzsébet Horváth Lili
  Nagy Imre Jan Nowicki
  Kállai Gyula Kulka János
     
további szereplők további szereplők
  Gyártó Cameofilm
     
  bemutató 2004. október 21.
     

Szinopszis

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.

Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.

Cselekmény címkék

1956, börtön, nagy imre
Értékelés
 
0 szavazat

díjak

2005 Magyar Filmszemle: Legjobb színész - Cserhalmi György (Orvos)
2005 Pessac Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál: Közönségdíj

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012