sex hikaye

Filmszakmai abc


A Á B C Cs D E É F G Gy H I Í J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs #

Second Unit

Kisebb, beosztott stáb, melyek a kevésbé lényeges beállítások felvételéért felelnek, mint az inzertek, tömegek, hangulatfestő képek, stb.

segédoperatőr

A kameracsapat tagja, a vezető operatőr segédje. A kamera karbantartásáért és üzemeltetéséért, illetve a dope sheetek készítéséért felel. Kisebb stábok esetében rá hárulhat a csapó és a focus puller feladata is.

angolul: Assistant Camera, Assistant Camera Operator, First Assistant Cameraman, 1st Assistant Cameraman, 1st Assistant Camera, Assistant Cameraman, Camera Assistant

Shooting Script

A forgatókönyv, ami alapján a film elkészül. A jelenetek általában már számozottak, és tartalmaz technikai utasításokat is.

smink

A díszítés, mely közvetlenül a színész bőrére vagy hajára kerül kozmetikai vagy művészi célzattal. Alkalmazója a sminkmester (angol nyelvű környezetben makeup artist vagy supervisor). Angolul lásd még: body makeup (testsmink), special makeup effects (különleges sminkes hatások), prosthetic appliances (műtestrészek).

 

angolul: Makeup, Make-up, Makeup Artist, Makeup Supervisor

sofőr

Aki felszerelést vagy utasokat szállít jellemzően a forgatás külső helyszínei, díszletek és a stúdió között. A vezető sofőr a szállítási koordinátor.

angolul: driver

Sound Designer

A film hangsávjának vezető megalkotója, a film hangzásának megtervezéséért és kialakításáért felel.

Soundtrack

Gyakorlatilag a film hangzásának összefoglaló elnevezése. Ugyanakkor a népszerű médiában jelöli a filmben elhangzó dalok gyűjteményét is, melyet gyakran lemez formájában is kiadnak.

Special Effects

Mesterséges effektus, melyet bizonyos hatás megteremtésére használnak a filmben. Azokat az effektusokat jelöli, melyeket a forgatáson hoznak létre, ellentétben azokkal, melyeket utómunka során illesztenek a filmbe. A legtöbb trükk ma már utómunka keretében készül, ezeket vizuális effektusoknak nevezik.

standfotós

Aki a film cselekményét fényképezi, gyakran a kamera mellől, hogy a készülő fotókat a film népszerűsítéséhez felhasználhassák.

 

angolul: Still Photographer

Steadicam

Gépesített hámmal az operatőrhöz rögzített kamera, mely csökkenti, vagy teljesen eltünteti az operatőr mozgásából adódó rázkódást.

Steadicam operatőr

Operatőr, aki steadicammel dolgozik.

Stock Footage (konzerv anyag)

Egyszerűség, idő- vagy pénzszűke miatt egy film néhány beállítása átemelhető más filmekből, vagy archívumokból. Az ilyet nevezik archív bejátszásnak.

stopp-trükk (kockázás)

Az animáció formája, melyben tárgyakat képkockáról képkockára rögzítenek, és minden kép között kisebb változtatásokat hajtanak végre rajtuk.

 

angolul: Stop Motion

Storyboard

Képek sorozata, melyet egy rajzoló hoz létre, bemutatva egy jelenet vagy a teljes film a kamerán át megkívánt általános látványvilágát.

svenk

vízszintes svenk: A kamera elforgatása a függőleges tengelye mentén.

angolul: Pan

 

függőleges svenk: A kamera forgatása felfelé vagy lefelé.

angolul: Tilt

szinkron, utószinkron

Több hangösszetevő eggyé kombinálásának technikája. Jelentheti az eredeti dialógus hangsáv másik nyelvvel való helyettesítését is.

angolul: Dubbing, Dubs, Dubbed

szubjektív

Kamerapozíció, mely során a kamera azt látja, ami egy adott objektum (személy) elhelyezkedéséből látható lenne. A rövidítését gyakran használják forgatókönyvek jelenetfejléceiben.

 

angolul: Point of View, POV


nka emblema 2012