sex hikaye

A Filmvilág októberi számából

Amerikai elnökfilmek, anime-próféciák, a második hullám

2008. október 2. - filmhu
A Filmvilág októberi számából
Összeállítás az amerikai elnökfilmekről, írások az Urániában október 12-13-án látható Berlin, Alexanderplatz-ról, egy vadonatúj magyar Truffaut-életrajz, premier plán a japán animéről.

AMERIKAI ELNÖKFILMEK
A nemzetközi politikai-kulturális elutasításba fagyó pop- és filmkulturális szuperhatalom novembertől mindenképpen más világ lesz. George W. Bush lelép a történelem színpadáról. Milyen film készíthető a most zajló amerikai elnökválasztási kampányból? Milyen film hőse lehetne Amerika leköszönő és leendő elnöke?

FASSBINDER: BERLIN, ALEXANDERPLATZ
Fassbinder filmje, a Berlin, Alexanderplatz  „Egy olyan eleve elrendeltetett világról tudósít, melynek ilyen módon történő felemlegetése eleve lázadásra ösztökél. Arra az egyszerű igazságra hívja fel a figyelmünket, hogy mindenfajta élet egyszeri és megismételhetetlen, és mint ilyen, méltósággal létezik. Bebizonyítja, átéleti velünk, hogy „minden ember fenség”, eléri, hogy féltő gondoskodással, és egyre növekvő haraggal nézzünk a vászonra, életünk tükrére. Érzékenységünk diktálni kezd, elutasítunk minden konformitást, gyűlölünk minden igazodást, minden sejtünk és idegszálunk változtatást követel. Az elfogadhatatlan tényleg elfogadhatatlanná válik!” – részlet Tarr Béla írásából.

TRUFFAUT-ÉLETRAJZ
Sohasem az a fontos, hogy milyen poggyásszal vágunk neki az életnek, hanem az, hogy ezzel az útravalóval mit tudunk kezdeni.” François Truffaut élete, amely szorosan összefonódik a francia újhullámmal, egyszerre igazolása és illusztrációja ennek a sartre-i megállapításnak. Meglehet, ez a nagy ívet rajzoló élet ezért áll olyan közel a fikcióhoz. Akárhogyan is, van valami fordulatosan meseszerű ebben az életrajzban, amely leginkább egy XIX. századi nevelődési regényre emlékeztet.

ANIME-PRÓFÉCIÁK
Az átlagos amerikai szemében a mesterséges intelligenciák rémisztő teremtmények: HAL és Skynet, a két szuperszámítógép alkotóik ellen fordul, a Terminátorok eredeti programjuk szerint az emberi faj kiirtására törnek, ezzel szemben a japánok számára a robot a hétköznapi élet segítője, barát és munkatárs, az anime-kultúrában pedig a fordított genezisre is akad példa, az Ergo Proxy történetében istenekhez hasonlatos mesterséges intelligenciák teremtik meg az emberi faj új nemzedékét.

FIATAL MAGYAR FILMESEK: MÁSODIK HULLÁM
A magyar film folyamatosan fiatalodik, máris új raj áll a startvonalon, első filmjére készül Jánossy Natália, Krasznahorkai Balázs, Mátyássy Áron és Szabó Réka.






nka emblema 2012