sex hikaye

Az Oscar-díjas Helen Mirren az új Szabó-film főszereplője

A királynő

2009. november 5. - filmhu
Az Oscar-díjas Helen Mirren az új Szabó-film főszereplője
Az Oscar-díjas Helen Mirren játssza Emerencet Szabó István legújabb filmjében, a világhíres, 36 nyelvre lefordított Szabó Magda-regény, Az ajtó adaptációjában, amelyenek forgatási munkálatai jövőre kezdődnek.

A jövő év elején kezdődik Szabó István Szabó Magda-adaptációjának, Az ajtónak a forgatása Helen Mirrennel a főszerepben, adta hírül a Screen Daily (Szabó az origónak már úgy nyilatkozott, csak január után kezdődhet a forgatás). A főszereplő kilétét a kizárólagos (így Magyarországra, Németországra is kiterjedő) világforgalmazó Bankside Films fedte fel, amely a héten az amerikai Santa Monicában, az American Film Marketen (AFM)  már kínálni fogja a film forgalmazási jogait.

Helen Mirren a főszereplő írónő házvezetőnőjét, Emerenc szerepét játssza tehát - a világhírű színésznő a 2006-os A királynőben nyújtott II. Erzsébet-alakításáért Oscar-díjat (és még öt másik rangos elismerést) kapott, de emlékezhetünk rá az 1981-es Excalibur című filmből vagy az 1989-as Peter Greenaway-féle A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretőjéből. A György király című filmben nyújtott alakításáért 1995-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb női alakításnak járó díjat, az Egy filozófusnő szerelmei című filmért - ahol is az ellentmondásos Ayn Rand írónőt formálta meg - pedig Emmy-díjat nyert. Altman Gosford Parkjában nyújtott alakítása miatt a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarra lett jelölve, legutoljára pedig A dolgok állása című Kevin Macdonald-filmben láthattuk Magyarországon.

Szabó István ismét világhírű színésznővel forgat

Az ajtó szereposztásáról egyelőre csak Mirren neve ismeretes, a regényt a rendező a Sztracsatellát, Szambát is jegyző Vészits Andrea forgatókönyvíróval dolgozta filmre, akivel már a Rokonok idején is együtt dolgozott. A film forgatása jövőre Budapesten (ahol Mirren idén márciusban már forgatott), illetve a kölni MMC Studios stúdióiban zajlik, a film producerei Hábermann Jenő (Filmart Studios Kft.) és Sőth Sándor (Intuit Pictures), executive producer pedig Marco Mehlitz (Lago Film) és Phil Hunt (Bankside Films). A film költségvetése az MMK, az NKA, az OKM, az MTFA, az MTV, a Media Plus, az Eurimages, a Concorde, a Filmstiftung NRW, a NRW Bank és Mitteldeutsche Medienforderung forrásaiból áll össze.

A Bankside Films társ-ügyvezető igazgatója, Hilary Davis nem fukarkodott a dicsérő szavakkal Az ajtó kapcsán: "Hátborzongató érzés egy ilyen egyedülálló és lenyűgöző történet, mint Az ajtó, megvalósulásában részt venni, amely a világ egyik legelismertebb rendezője keze alatt alakul filmmé. Megtisztelő, hogy egy ilyen kiemelkedő produkcióan és ilyen világhíres színészgárdával dolgozhatunk együtt. Már alig várjuk, hogy megjelenjünk Az ajtóval az AFM-en."

Szabó pályája során eddig olyan színésznőkkel forgathatott, mint pl. Glenn Close (Találkozás Vénusszal), Rachel Weisz, Deborah Kara Unger (A napfény íze), Anette Bening (Csodálatos Júlia).




(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2009. november 9. hétfő, 11:52#2| torolt felhasznalo
Kedves Ági,
Köszönjük az észrevételt, javítottuk.
Üdv,
filmhu stáb
 
Előzmény: havasági #1
 
2009. november 7. szombat, 01:06#1| havasági
Kedves Filmhu!
Idézek a cikkből: "Helen Mirren a főszereplő írónő Emerenc szerepét játssza tehát" Sajnos, átvettétek a Screen Daily mára már kijavított hibáját: Emerenc nem az írónő a filmben, hanem az írónő házvezetőnője.
Hű olvasótok: Havas Ági

nka emblema 2012