sex hikaye

Box office: Agresszió künn és benn

Parányi sikerek

2008. október 21. - filmhu
Box office: Agresszió künn és benn

Hűs idők járnak: miközben mindennap tőzsdeindesxek és forintárfolyamok húznak el alacsonyan a fejünk felett, a mozik sem ernyesztik el görcsbe fonódott idegeinket. Persze van, akit az akció, a feszültség kapcsol ki - de a többség mintha pihire vágyna.

Kezdjük a szokásos és kötelező időjárási körképpel! Kint napos, meleg az idő, a hőmérő higanyszála 14 fokig is felkúszik, hőérzetünk a napon ennél magasabb, gomolyfelhők képződése várható. Az emberek belső hőérzete ennél alacsonyabb, mivel vagy svájci frank alapú hitelben adósodtak el, vagy az eljövendő négynapos "ünnep" 722 előre bejelentett demonstrációjára gondolnak. De mi köze ennek a mozilátogatási adatokhoz?

53 762 db néző jut a legnépszerűbb 20 filmre összesen - heló, ősz van, szezon, hát ezt így hogy? Ja, hogy a filmek? Hát igen, a múlt heti felhozatal nem volt valami fényes, és ezt talán nem is a minőségre kell elsősorban érteni, bár ott is érheti szó a (gép)ház elejét, hanem a hangulattal. Vígjáték, habkönnyedség, felhőtlen kacagás, móka, némi sztárság - talán erre vágyik most a balsors tépte magyar, midőn a külvilág összevonta Brezsnyev-szemöldökét.

Jason Statham háta és a method acting

Nézzük sorjában! Az ezresen inneniek klubjában (5 film) 3 romantikus-vígjátéki(Wall.E, Kung Fu Panda, Dan és a szerelem), 2 akcióval teli (Tiltott királyság, A Múmia...), egy 3D-film (T-Rex - Vissza a krétakorba) szerepel. A középmezőnyben két magyar film is helyet kapott, a 11. a Para, Fazakas Péter bűnügyi vígjátéka, amely könyve a Hartley-Merrill forgatókönyv-pályázatot 2006-ban megnyerte, de úgy tűnik, a közönség kegyeit mégse: az 1835 néző kevéske. Talán bizalmatlanok vagyunk a magyar műfaji filmmel? Mindenesetre óvatosak - gyakran történeik, hogy az első, bátor nézők gyorsjelentései legitimálják a kritikákat, és ez indítja el a további nézősereget hosszú, tömött sorokban a mozgó felé. Csuja Imre és Halász Judit ennél többet érdemel - mondom én, de azt is hozzáteszem, hogy dramaturgiában, képi koncepcióban, az akciójelenetek minőségében, karakterkidologzásban pedig a néző.

A 10. helyen pedig A nyomozó áll - 2246 néző, 3 hét, 16 886 össznéző. Örvendetes adatok, mintha a Malkáv Tiborral való azonosulás könnyebben menne, mint azt képzeltük volt. Az első 10 helyezett között is túlsúlyban vannak a víg filmek, 4 közülük rekeszizmot szálkásít, van 1 romantikusabb (Mamma Mia!) (erre hurcolják el a lányok a barátaikat), van 1 obligát 3D (Galapagos 3D),  a maradék pedig akció (no meg A nyomozó). A Tükrök lett a második, Alexandre Aja fimjét Kiefer Sutherland adja el, efelől semmi kétség. Mert bár nyilván mindenki rémült már meg a fürdőszobában saját tükörképével találkozva egy-egy félálommal súlyosbított hajnalon, a Tükrök témája nem túl acélos - viszont Jack Bauer kalandjai (lásd még Jé, Brinkmann professzor úr milyen jól beszél németül!) áthúznak pár katódsugárcsövest a nagyobb képernyő elé - az 5331-es nézőszám azért lehetne magasabb, még ha ez a 2. helyre volt is elég.

Hát ez sem volt törhetetlen

És akkor rögtön át is térhetünk a Death Race, Halálfutam című nettó adrenalin-tesztoszteron koktélra (ráadásul remake), amelyben Jason Statham számol le immár sokadszor és végérvényesen számol le a Guy Ritchie-féle értelmezéssel (tudniillik, hogy Statham színész), és válik vídiakemény alkatrésszé egy sorozatlövő autóban. Ez a félig már kompjúterjátéknak tekinthető vizuális árucikk (mégpedig egyenesen Paul W. S. Anderson processzoraiból) azon kevés film közé sorolható, amelyet a Nagy és Hatalmas Tévében is nyom, reklámoz közreadója, a UIP-Dunafilm. Ami pedig nagy szó, mert hát a befektetés-megtérülés tengelyek hiperbolái könyörtelenek. Kiemelt projektről van tehát szó (persze az is igaz, hogy a jó bornak nem kell spot-cégér, a kissé gyengusabb lőrén viszont sokat dobhat) - ennek is tudható be a 11 522-es látogatói adat, no meg az első hely.

Borítékolom, hogy az e heti bemutatók nagyobb száma, és vígjátéki fölénye miatt (köztük a rég várt Michel Gondry-filmmel, Keményffy Tamás Mázlijával és az Apatow-istálló újabb gyöngyszemével) a jövő héten vidorabb elemzést rittyentek majd ide - na ja, hisz addigra az is kiderül, hol rejtőzik Oszama bin Laden!

forrás odeon.hu






nka emblema 2012