sex hikaye

Forog a Megy a gőzös

Túl az 500. csapón

2006. szeptember 15. - filmhu
Forog a Megy a gőzös
Szeptember 4-én kezdődtek Koltai Róbert legújabb filmjének, a Megy a gőzös-nek a forgatási munkálatai, a Csongrádon dolgozó stáb éppen a kilencedik napot zárta. A színész-rendező irányításával készülő alkotás könnyed, felszabadult szórakozást ígér, a korábban megszokott „koltais” édes-bús hangulat nélkül. A forgatókönyvet a falunovelláiról ismert Grecsó Krisztián jegyzi.

„Mindenki csúcsra jár”

„Túl vagyunk a kilencedik napon és az 500. csapón!” - kezdi a kamarák elé és mögé ismét beállt Koltai Róbert. A színészek és stábtagok munkájáról szuperlatívuszokban beszélő rendező nem érezhető letörtnek, mert az eredetileg 34 naposra tervezett forgatást 24-25 napba kellett belezsúfolni. „Mindenki csúcsra járatva dolgozik, hatalmas mennyiségű energiák szabadulnak fel a napi 13-14 órás forgatás alatt.” Koltai Róbert emellett még főszerepet alakít a Budaörsi Játékszínben, ahol a Mary Chase művéből készült Barátom, Harvey!-ban látható.

Amellett, hogy a stábon belül a hangulat különösen „inspiráló, és mindenki nagyon intenzív” a „kintiek”, a csongrádiak nagyon segítőkészek és érdeklődőek. „A közeli víztorony tetejéről rengetegen nézték a forgatást.” A város biztosította a stáb számára szükséges alapvető feltételeket, és segítették a forgatáshoz szükséges díszletház felépítését, amit vélhetően nem fognak a munkálatok után azonnal lebontani.

Most szigorúan kell nézni!

Koltai Róbert és a csapat szerda este éppen arra készül, hogy az eddig felvett képekből a vágó, Kovács Zoltán (a filmhu trailer pályázatának győztese a Csak szex és más semmivel – a szerk) előkészítette anyagot megnézze. Mindezt nagyban megkönnyíti, hogy a Megy a gőzös nem 35-ös nyersanyagra, hanem HD-re forog. A digitális technikában rejlő lehetőségek előnyeit igyekeznek az alkotók kihasználni, a gyorsabb technikának köszönhetően előfordul, hogy a kevésbé sikeresnek ítélt felvételeken is kincsekre bukkannak.

A vágó mellett szóba kerül Gulyás Buda operatőri tevékenysége, amelyet már a Csak szex és más semmi-ben is láthattunk. „Rettenetesen élvezem, ahogy Buda engem és a többi színészt is inspirálva dolgozik”. Ami azért sem egyszerű, mert a kilencedik nap kivételével csak egy kamerát használhattak, így nagyon gyorsan kell átrendezni egy-egy jelenetet. Az intenzitását jelzi az is, hogy közeli felvételek idején a teljes jelenetet rögzítik, holott gyakran csak néhány mondat kerül be a kész filmbe. „Ilyenkor azok a színészek is játszanak, akik nem látszanak a képen, de a jelenlétük segít a többieknek, így a filmnek is.”

Nem Bakterház-remake

Mivel a történet szervesen kapcsolódik a vasúthoz, sokakban felmerül, hogy mennyiben folytatása az Indul a bakterháznak. „Csak amennyire abban is színészek játszottak! Igaz, a Bakterház is a vasút körül játszódik, és abban is vasutas voltam, de az alapvetően Regős Bendegúz kalandjainak laza füzére. Ezzel szemben a Megy a gőzös-nek három szálon futó, nagyon jól kidolgozott története van.” Korábban felmerült a Bakterház folytatása is, de ez egy másik történet. Végül az alkotók úgy határoztak, hogy írnak egy saját sztorit, és így került képbe Nógrádi Gábor ajánlására a többszörös irodalmi díjas Grecsó Krisztián, aki „lubickol a népi világban”, neki köszönhető a forgatókönyv, és ő jegyzi Szőke András mellett a szintén vonatsínek mentén játszódó Hasutasok-at is. Nem kell azonban kőkemény rögvalóra számítani, a Megy a gőzös története vígjátéki elemek segítségével elemelkedik a valóságtól.

Bajuszné (Pogány Judit) és Bajusz cimborája (Gesztesi Károly)

A cselekmény központjában két engesztelhetetlen vasutas-család áll. Az egyik élén, Bajusz Jánossal (Koltai Róbert), aki állítólag állomásfőnöki státuszát korábban a másik családfőtől, Körte Lajostól (Gáspár Sándor) orozta el. Bajusz hataloméhsége határtalan, fennhatóságát még egy vakvágányra is kiterjeszti: oda épít egy disznóólat. A kényszerű pozícióvesztés és a vele járó anyagiakban való fogyatkozás eredményeként Körte Lajos fiát, Kázmért (Szabó Tamás) kénytelen béresként Bajuszhoz adni, aki ezt felhasználva újabb megaláztatásokban szeretné részeltetni Körtééket, ám a fiú igyekszik belülről bomlasztani az ellenséges famíliát, és revansot venni.

Vigasz a népnek, „Barcikai Ősanyá”-val

Erre jó alkalmat kínál az országot körüljáró díszvonat kisiklatása. (A kilencedik napon a kétkamerás felvételre azért volt szükség, mert éppen azt a jelenetsort rögzítették, amikor a díszvonat egy disznóólon keresztül „megérkezik” egy gazdasági épületbe. A szerelvény igen fontos, nagy presztízsértékű „rakománnyal” járja az országot: a IV. századi múmiát, a „Barcikai Ősanyát” szállítja, hogy lelket öntsön a népbe. A kisiklatással átrendeződnek az addigi erővonalak, amit tovább bonyolít, hogy a korrupt csendőrök (Pindroch Csaba és Szabó Győző) felengednek a díszvonatra egy roma családot, és az ifjabb Körte egy szempillantás alatt beleszeret Böskébe (Egres Katinka). A fiatal roma lány feltűnik még LL Junor mellett is egy tábortűz-jelenetben.

A vígjáték szabályainak megfelelően a két világ találkozásakor megszülető szerelem nem vesz tragikus, shakespeare-i fordulatot. „A film rendkívüli erejű népi bohózat, robbanékony és abszurd is egyben.”-foglalta össze a rendező.

Csendőrakció Szabó Győzővel és Pindroch Csabával

A film szereplői kusturicásan igyekeznek minden alkalmat megragadni az ünneplésre, a Gőzöst pörgős zenével a Pravo nevű zenekar fogja felfűteni. Az együttes tagjai a filmvásznon is szerepelnek majd, ők Grecsó Krisztián javaslatára kerültek a produkcióba. A film teljes zenei anyagát Darvas Ferenc rakja össze.

A felvételek szeptember végéig-október elejéig folynak, aztán következnek az utómunkálatok. Egyelőre még nem dőlt el, hogy 2007-ben pontosan mikor kerül mozikba a film „Igyekszünk elkerülni, hogy a Megy a gőzös olyan filmdömpingbe kerüljön, mint a Világszám!





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2006. szeptember 16. szombat, 08:58#1| torolt felhasznalo
Csak azoknak a kedvéért, akik újak a filmhun: Koltay Róbert előző filmje minden híreszteléssel ellentétben megbukott, ÉS szar is volt. Most ismét dolgozik. Az elsőfilmesek közben összesen igényelnének kb annyit, amennyit most Robi bácsi elkölt az új eposzára. Robi bácsi! Tessék abbahagyni. Vagy tessék egy kis vért frissíteni - valami újeszerű történet vagy valami. Könyörgöm. Vagy az MMK-t kérem, hogy adjon Robi bácsinak nyugdíjat, csak ne csináljon több ilyen filmet. Mert nem jó, na! Én remélem, hogy ez a mozi most fordulópont lesz, de nem kergetek illúziókat, ezért csak tök logikusan kérdezem: ha valaki perecel, az MMK miért segíti újra és újra fel, ahelyett, hogy hagyná érvényesülni a természetes szelekció elvét? De tudom, én vagyok a köcsög, mert Robi bácsi anno milyen jó filmet csinált a "Nagy utazás"-sal. Ja. Kilenc filmmel ezelőtt. Röhej...

nka emblema 2012