sex hikaye

Gyorshírek: A Delta és a Nyugalom Chicagóban, Fliegauf- és Tarr-filmeket támogat az Eurimages

Mortensen minket dicsért

2008. október 20. - filmhu
Gyorshírek: A Delta és a Nyugalom Chicagóban, Fliegauf- és Tarr-filmeket támogat az Eurimages
Október 28-án rendezik meg az Animáció Világnapját, megérkeztek az Eurimages döntések, a Delta és a Nyugalom Chicagóba utazik, Viggo Mortensen Torontóban Magyarországot dicsérte.

Az animáció világnapja a KINO-ban

Október 28-án ismét itt az Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Az ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary, a Kovásznai Kutatóműhely és a Mozinet Magazin együttműködésében a KINO (volt Szinbád Mozi) október 28-án és 29-én az animációs filmeknek adja át a terepet. A  várható érdeklődés miatt a rendezvénynek évek óta helyet adó Uránia Nemzeti Filmszínház kisterme november 2-án ismétli meg a filmes programokat.

Számos nemzetközi filmválogatás, dokumentarista megközelítésű tematikus blokkok, beszélgetések, szakmai fórumok mellett hosszú évek óta idén lesz először látható Kovásznai György kultikus Habfürdő című egészestés animációja az eredeti 35-es kópiáról vetítve.

A részletes program itt a www.manifeszt.hu portálon olvasható.
Delta és Nyugalom Chicagóban

A Magyar Filmunió értesülései szerint október 16-án kezdődött Észak-Amerika legrégebbi filmünnepe a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál.

A nagyszabású filmverseny fődíjáért, az Arany Hugó díjért Mundruczó Kornél Delta című alkotása indul. Az első filmek versenyében Alföldi Róbert filmrendezőként bemutatkozó Nyugalom című munkája kapott meghívást. Az Udvaros Dorottya, Makranczi Zalán és Gryllus Dorka főszereplésével készült Bartis Attila regény filmátirata a legjobb első filmet illető Arany Hugó díjért versenyez.

A 44. Chicago-i Nemzetközi Filmfesztivált a Viggo Mortensen főszereplésével készült Good című film díszbemutatója zárja október 29-én. A Vicente Amorim osztrák filmrendező által jegyzett Magyarországon forgatott mozi a Laurin Film közreműködésével készült. A nagyszabású brit-német koprodukcióban Haumann Máté, Cseh Annamária,Görög László és Fancsikai Péter is szerepel.
Viggo Mortensen, a Good sztárja a magyar forgatást dicséri

A Film New Europe híradásai szerint C. P. Taylor 1981-es darabjából készült magyar részvételű Good című film európai bemutatójára a jövő héten kezdődő Római Filmfesztivál keretein belül kerül sor.

A brit-német koprodukciós dráma egy, a náci Németországgal együttműködő professzorról szól: az 1930-as évekbeli Berlin helyszíneit Budapesten vették fel,  a stáb a Balatonnál is forgatott.

A filmfőszereplője, Viggo Mortensen elmondta, hogy véleménye szerint Budapest nagyon hasonlít Berlinre, és a város nagyban befolyásolta a film látványvilágát, nagy segítségére volt az egész csapatnak. A színész dicsérte a magyar stábot is. „ Mindenhonnan sugárzik a történelem, a város nagyon otthonos, és imádom a gesztenyefákat.” – nyilatkozta Mortensen Torontóban. 
Itt vannak az Eurimages döntések

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2008. október 13-16. között tartotta 112. ülését Reykjavíkban. Tarr Béla és Fliegauf Benedek filmtervei kaptak gyártási támogatást – hozta nyilvánosságra a Magyar Filmunió.

A támogatást kérő gyártási tervek száma 20, közöttük 3 magyar részvételű volt. Az Igazgató Tanács 13 filmtervet támogatott, összesen 4 212 529 € összegben.

Tarr Béla A torinói ló (HU – TT Filmműhely, FR, DE, CH) 240 000 euró, Fliegauf Benedek Womb (DE, HU – Inforg Stúsió) című alkotása 440 000 euró összegű gyártási támogatás kaptak. A forgalmazási támogatást kérők közül Carlos Saura magyar érdekeltségű Fados című filmje 6 000 euró támogatásban részesült.


nka emblema 2012