sex hikaye

Gyorshírek: Idén is lesz Aranyszem, két országban versenyez a Delta

Decemberben ismét Aranyszem

2008. november 6. - filmhu
Gyorshírek: Idén is lesz Aranyszem, két országban versenyez a Delta
Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Operatőrök társasága szervezésében az Aranyszem Fesztivált, a Delta Savilla-ba utazik, megjelent a Filmkultúra-Muszter novemberi száma, a Delta és a Vacsora jelen lesz a cottbusi filmfesztivál versenyprogramjában. Elhunyt Maloványi Vera.

Versenyben a Delta

Európa filmművészetét ünneplő seregszemle kezdődik november 7-én az andalúz fővárosban. A sevillai filmfesztiválra 140 alkotás érkezik, közülük 14 a versenyprogramba. A Magyar Filmunió értesülései szerint Mundruczó Kornél cannes-i díjas Delta című rendezését is meghívták az Arany Giraldillo díjért folyó versenybe. A trófea a nyertes mozgókép spanyolországi moziforgalmazásnak költségeit biztosítja.

Az Európai Filmakadémia (EFA) az andalúz filmünnepen hozza nyilvánosságra az Európa Filmdíjak jelöltjeinek listáját. November 8-án szombat este derül ki, hogy a 44 nevezett játékfilm közül, melyeket jelölik a díjakra. A várományosok között van a Delta is.

Azt már tudjuk, hogy a legjobb rövidfilm várományosai között van a Türelem. Az EFA-jelöltek bejelentéséhez kapcsolódóan Sevillában műsorra tűzik a legjobb európai rövidfilm díjának 14 jelöltje között Nemes Jeles László Türelem című munkáját.


Delta


Elhunyt Maloványi Vera

A Filmszövettség sajnálattal tudatja, hogy Maloványi Vera 2008.10.15-én békésen örökre elaludt. A temetés 2008.november 7-én (pénteken) 13 órakor lesz az Óbékási Urnatemetőben, (Bp. III., Tamás utca).

A Filmkultúra - Muszter novemberi számából

Lépés- vagy posztmódi kényszer:
Nehéz lenne megmondani, mi is van ma a világban. Válság, összeomlás, világvége? És, mi lesz? Ki tudja, lehet, hogy nincs nagy baj, lehet, hogy itt a vég. 

Arkangyal:
Sztálin. Robert Harris könyvéből készült három részes sorozat a kisember „titkát” boncolgatja, a diktatúra életképességét. Mert, igaz, ami igaz, Oroszországban Sztálin ma is népszerű történelmi személyiség.

Kisemberek nagy embere:
Örök kérdése az amerikai filmeknek, hogy a hatalom csúcsán, mennyire maradhat az elnök az őt megválasztó kisemberek képviselője. Mit őrizhet meg az egykori önmagából és a polgárok jellemző mentalitásából. Vagy az elnöki székbe kerülve 360 fokos fordulatot vesz. Az amerikai elnök filmek kedvenc mítosza naiv, kissé különc figurából nagyembert csinálni. Aki, ha néhány órára is, de megváltja a világot. 

Interjú Bujtor Istvánnal:
Nem kisemberből lett nagyember, egyszerűen csak belemert vágni a filmkészítésbe. Az első volt, aki a 80-as évek közepén a filmjéhez kapitalista módon teremtett anyagi bázist. Színészként-rendezőként produceri feladatra vállalkozott, és bejött. Egymás után készültek népszerű akciófilmjei.




Cottbusban a Delta és a Vacsora

A november 11-én kezdődő cottbusi seregszemle tízes játékfilm mezőnyébe szintén meghívást kapott Mundruczó Kornél Delta című filmje. A rövidfilmek versenyében Karchi Perlmann Vacsora című alkotása indul – adta hírül a Magyar Filmunió.

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnök e, Szabó István Rokonok című rendezését is műsorra tűzi, valamint a Duna Televízió és a JVP Média koprodukciójában készült Rendezők cérnaszálon című dokumentumfilmet. Ez utóbbiban Szabó István Budapesten, Jirí Menzel Prágában és környékén egy sajátos városnézésre kalauzolja el a nézőt.

A cottbusi filmfesztivál két magyar részvételű nemzetközi koprodukciót is műsorra tűz. Az Inforg Stúdió részvételével készült Stefan Komandarew által rendezett A világ nagy… című bolgár-német-szlovén-magyar filmet, valamint az Eurofilm Stúdió közreműködésével készült cseh-szlovák-angol-magyar koprodukciót Báthory-ról, melynek rendezője Juraj Jakubisko.




Idén is lesz Aranyszem Operatőr Fesztivál

Ötödik alkalommal rendezi meg idén a Magyar Operatőrök Társasága az Aranyszem operatőr versenyt, amelyre öt kategóriában lehetett nevezni, továbbá ezúttal a Sugár Mozi ad otthont, 2008. december 1 – 7. között lesz. A versenyben a HSC tagokon kívül más operatőrök is részt vehettek.

Minden évben átadásra kerül a társaság „Legenda” díja. 2008. „ Legenda” díjas operatőr: Sára Sándor.

2008 - ban a HSC második alkalommal adja át a HSC gyűrűt. Idén Deimanik Tamásné, Haeseler Ernő, Kovács Gyula, Regéczy Viola és Szirmai Árpád kapják az elismerést. Posthumus díjjal Basilides Edit munkásságát is szeretnénk elismerni.

Idén először kerül átadásra az ”Eternity award” „Örökkévalóság díj”, amelyet idén azon producereknek szeretnénk átnyújtani, akiknek munkája hozzájárult a magyar film megismertetéséhez a Világ minden részén. Kitüntetettjeink: Hámori András, Robert Halmi Sr., Robert Lantos és Andrew Vajna.






nka emblema 2012