sex hikaye

Gyorshírek: Grunwalsky és Herendi a filmiparról az MTA-ban, Szomjas-kiállítás nyílik

Irány a Dialektus

2008. szeptember 30. - filmhu
Gyorshírek: Grunwalsky és Herendi a filmiparról az MTA-ban, Szomjas-kiállítás nyílik
Az MTA beszélgetéssorozatának következő alkalmakor a filmipar lesz terítéken. Szomjas György Nap utcai fiúk című alkotása kapcsán kiállítás nyílik a Forrás Galériában, továbbá kiállítással, koncerttel egybekötött vetítés lesz az Urániában. Közeleg a 2009-es Dialektus Fesztivál leadási határideje, diákoknak pedig ’56-ról szóló forgatókönyvírói pályázatot írt ki a Magyar Televízió.

Beszélgetés a filmiparról az MTA-ban

Az MTA Szociológiai Kutatóintézet Tudományos és Igazgató Tanácsa beszélgetést indított a kultúra különböző megjelenésformáiról, új törekvésekről, intézményekről, elvekről es gyakorlatokról.

A következő alkalomra 2008. október 6-án, hétfőn, 16 órakor kerül sor az MTA Jakobinus termében, témája a filmipar. A meghívott vendégek Grunwalsky Ferenc (operatőr, forgatókönyvíró), illetve Herendi Gábor (filmrendező, producer) lesznek, a beszélgetést pedig Tamás Pál, az MTA SZKI igazgatója vezeti.

A beszélgetés ingyenes és nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


A Nap utcai fiúk visszajönnek

A Nap utcai fiúk visszajönnek címmel október 9-én kiállítás nyílik a Forrás Galériában (1067 Budapest, Teréz krt. 9.). A tárlaton Szomjas György 12 játékfilmjének képeire  Bányai István, Fehér László, Hauser Beáta, Kecskeméti Kálmán, Konkoly Gyula, Molnár Kálmán, Orosz István, Somogyi Győző, Stefanovics Péter, Sulyok Gabriella, Szemadám György, Veszely Ferenc és Szomjas György válaszol alkotásaiban.

A kiállítást Grünwalsky Ferenc rendező, operatőr nyitja meg, továbbá közreműködnek Ábrahám Judit, Dresch Mihály, Ferenczi György és Halmos Béla.

Az alkotások október 30-ig tekinthetők meg.




Naputcaiak… meg a többiek

2008. október 20-án, hétfőn, este nyolctól Naputcaiak… meg a többiek címmel rövidfilmekből, kiállításból és koncertből álló műsor kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményen Szomjas György rövidfilmjei, és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kiállítása lesz látható, továbbá Ábrahám Judit, Dresch Mihály, Ferenczi György és Halmos Béla működnek közre.


Készülhetünk a jövő évi Dialektusra

A Dialektus, Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenye! Azért jött létre, hogy megmutassák a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Nincs izgalmasabb az emberi történeteknél!

Az idei mezőnyben olyan témák bukkantak fel, mint az AIDS-helyzet Ukrajnában, médiahack a magyar sajtóban, a görög falu polgármesterének nőszerző akciója, Elvis-imitátor román falusi tanító, belga antropológusnő a francia-guyanai indiánok közt, a Gestapo dzsipjével elszökött auswitzi foglyok, azerbajdzsáni olajmunkások, „csehszlovákul” beszélő vietnamiak, kínai öntöde Németországban.

A 2009. márciusi Dialektus Fesztiválra még október 17-ig lehet nevezni.

A fesztiválról bővebb információ itt.




Fiataloktól is 56-os filmeket várnak

Az Index értesülései szerint egyetemistásoknak és középiskolásoknak írt ki pályázatot 56-os filmtémában a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió.

"A forgatókönyvíró- és ötletpályázaton harminc évnél fiatalabb diákok vehetnek részt" - áll a kiírásban. Október 28-ig várják erre az e-mail címre: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. a pályázatokat, az adatlap innen és innen tölthető le. A legjobb terveket megvalósítják.

"Olyan nyolcperces filmetűd-terveket vagy legfeljebb háromoldalas ötleteket várunk a pályázóktól, amik az 1956-os forradalomról, annak fiataljairól szólnak, 1956-ban vagy a jelenben, egy helyszínen játszódnak. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek elnökei Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer. A zsűri hat pályaművet díjaz, a győztes alkotásokból film készül, amelyet a Magyar Televízió m1 csatornája 2009. október 23-án 20 órától bemutat."






nka emblema 2012