sex hikaye

Hazatért a Fehér tenyér stábja

Cruise megtanulta a Hajdu-szaltót

2005. május 11. - filmhu
Hazatért a Fehér tenyér stábja
Április végén tért haza a Fehér tenyér című film stábja a két hetes kanadai és las vegas-i forgatásról - adta hírül a produkció. Mindkét helyszín szerepel a forgatókönyvben, tehát eredeti szettekben forgatták le a Calgaryban és a Cirque du Soleil-ben játszódó jeleneteket. A júniustól Budapesten forgó produkció környékén ott szaglászik (na jó, szaltózik) Tom Cruise is.

Kanadában egy Calgary nevű városban vették fel a főszereplő Dongó (Hajdu Zoltán Miklós „Uldi”) és tanítványa, Orion (Kyle Shewfelt) jeleneteit. A két tornász a valóságnak megfelelően saját történetüket, edző és tanítvány szerepét alakították, noha a forgatókönyv sok mindenben eltér az eredeti eseményektől.

A rendező Hajdu Szabolcs, öccse és a saját életéből kivett motívumokat felhasználva teljesen új valóságot igyekszik létrehozni a Fehér tenyérben. A torna közegén keresztül az alkotók társadalmi problémákat szeretnének feltárni: a szülő-gyermek viszonyról, a sportvezetésről és a gyerekekről, illetve az iskola és a gyerek kapcsolatáról. Az előkészítés során szociológiai kutatást is végeztek. A történetben egy ember egy többgenerációs átkot, ami egy hibás – szülői, edzői, nevelési – modell, próbál magáról lehántani, ettől megszabadulni és új értékrendszert kialakítani.

Szülői engedéllyel Kanadában

Kyle Shewfelt és Hajdu Miklós
Hajdu Szabolcs elmesélése szerint a kanadai forgatás nagyon nehéz feladat volt. Rengeteg balszerencse érte a stábot, ami leginkább abból adódott, hogy Kanadában teljesen más szabályok szerint működik minden, mint itthon, és az ottani gyártással adódtak problémák. Szerencsére a hazai stáb lelkesedése és kitartása sokat segített, a szereplő tornászok és a statiszták türelme pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikerült mindent időben befejezni. Az Altadore Gym nevű tornaklubot, ahol a forgatás túlnyomó része zajlott, a szülők tartják fenn, ezért minden apró kérdésben a szülői tanács véleményét kellett kikérni, például olyan egyszerű kérdésekben is, hogy ki lehet-e porszívóztatni a termet forgatás előtt. A szülők viszont nagyon segítőkészek voltak, ők maguk is tevékenyen részt vettek a szervezésben, sőt, statisztaként is felbukkannak majd a filmben.

Sztártornász a rajongók gyűrűjében

A sok balszerencsét viszont szinte mindig kísérték szerencsés események. Nagy bajban voltak például az egyik szereplő kiválasztásával. Hiába néztek át itthon is több száz fényképet, hiába csináltak kint is külön castingot, a forgatás előtti utolsó éjszaka még mindig nem volt meg a kanadai vezetőedző figurája. Egyetlen olyan karaktert sem találtak, aki közel állna a szerephez. Az éjszakai válságstáb alatt a rendezőnek eszébe jutott, hogy évekkel azelőtt megismerkedett az egyik tornász kisfiú apukájával, aki már akkor is nagyon érdekes figurának tűnt - fogták hát a kamerát, bekopogtattak, és egész éjszaka próbafelvételeket készítettek, és másnap reggel ez az apuka állt kamera elé a vezetőedző szerepében.

Kyle Shewfelt, aki a filmben Orion szerepét játssza, és aki a 2004-es olimpián Kanada első tornász aranyérmét nyerte, hatalmas népszerűségnek örvend a kanadaiak szemében. Elhomályosodó szemű fiatal rajongók vették állandóan körül és rendre autogramokat kértek tőle. Kyle Shewfelt nagy türelemmel állt a számára szokatlan feladathoz és sokszor sikerült felvidítania a stábot a nagy munka közben – például főzőtudományát is kamatoztatta. Tornász létére színészként is remekül bevált, hiszen nagyon hitelesen játszotta el a rakoncátlan tanítvány, majd a bajnokságot nyerő tornász szerepét.

Hajdu Zoltán Miklós alias "Uldi" aka "Dongó"

Dongó tkacsovja hajnalban

Hajdu Zoltán Miklós „Uldi”, aki a főszereplő Dongó figuráját játssza, és aki mellesleg Hajdu Szabolcs rendező testvére, szintén sikeresen debütált színészként, de elmondása szerint neki az volt a legnagyobb segítség, hogy ismerősökkel dolgozhatott együtt. A forgatás különleges szituációkat teremtett a szereplők és a stáb számára. Például amikor hajnali négykor teljesen más időbeosztáshoz szokott Kyle Shewfeltnek egyszerűen nem volt kedve tornászni, akkor gyorsan át kellett állniuk Dongó jeleneteire. „Velem kezdtük a forgatást nyújtón, csináltam egy tkacsovot, és ezt követően Kyle-t mintha kicserélték volna, ő is lendületet kapott és sikerült felvennünk, amit Szabi akart. Tulajdonképpen az történt, ami évekkel ezelőtt valós szituációban, vicces volt” - mondta Hajdu Zoltán Miklós "Uldi", aki jelenleg a híres Cirque du Soleil kanadai cirkusz társulatának a tagja.

Tom Cruise szaltót vet

Érdekes adalék, hogy körülbelül két hónapja a gyerekkorában szintén tornászként induló Tom Cruise is megnézte azt a Cirque du Soleil műsort, amiben Hajdu Zoltán Miklós „Uldi” játszik, és utána szóba is elegyedtek: megbeszélték, hogy legközelebb Uldi asszisztál neki egy hátraszaltóhoz. Nemrégiben meg is történt a dolog, amikor Cruise újra ellátogatott hozzájuk. Szó szót követve felmerült a Fehér Tenyér, ami annyira felkeltette az érdeklődését, hogy elérhetőséget kért a filmhez, és Uldi meg is hívta a további magyarországi forgatásra. Most már csak az a kérdés, hogy valóban komolyan érdeklődött-e Tom Cruise a White Palms (Fehér tenyér) produkció iránt.

Cruise és Hajdu - Helyből hátra

A film forgatása júniusban folytatódik Budapesten, ahol egy egész stadiont és rengeteg statisztát felhasználva idézik meg a 2002-es, Deberecenben rendezett tornász világbajnokságot. Ezzel a résszel zárul a hathetes forgatás, és elkezdődik az utómunka. A film az előzetes tervek szerint 2006. februárjában, a Magyar Filmszemlén lesz először látható.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a Fehér tenyér forgalmazási jogát az eddigi hazai gyakorlattól eltérően már a forgatás befejezése előtt megvásárolta a Budapest Film. Mindez világszerte megszokott gyakorlat, viszont itthon még nincs hagyománya annak, hogy forgatás előtt vagy alatt megvásárolnák a filmet, és nemcsak szándéknyilatkozatot írnak alá a forgalmazásról.



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2006. november 26. vasárnap, 21:38#1| Itachi
Én is tornázok, és ez az egyik kedvenc magyar filmem és csak megjegyzem, hogy a filmben nincs olyan szereplő hogy Orion!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teljesen felment az agyvizem mikor megláttam!!!!
Elmondanám e cikk írójának ,hogy kicsit jobban járjon utána a dolgoknak....
Az Orion név ugyan szerepel benne, de Orion Radies egy színészfiú, ő játssza a 10 éves Dongót......
Csak ennyit hűznék hozzá

nka emblema 2012