sex hikaye

Nagy Viktor Oszkár lendületben

Két filmterven dolgozik, és jön az Apaföld DVD-n

30 March, 2010 - filmhu
Nagy Viktor Oszkár lendületben

Miután nem rég fény derült rá, hogy Nagy Viktor Oszkár rendezi majd a Lénárd Sándor életét feldolgozó filmet, utánajártunk az Apaföld rendezőjénél, hogy mi újság is nála.




Lénárd Sándor és a latin Micimackó


Több filmterven is dolgozik Nagy Viktor Oszkár, az Apaföld rendezője. Rosta Mária tévés producer (Társulat, Géniusz, az alkímista) kereste meg egy Lénárd Sándor életét feldolgozó film tervével, amely igazából Gálffi László ötletéből eredt. Gálffi már legalább 15 éve él az idén 100 éve született Lénárd Sándor életének és munkásságnak bűvöletében - az orvos-költő-műfordító kalandos élete során latinra fordította pl. a Micimackót (melynek történetét, és egyben Lénárd életének pár momentumát, illetve a szerző stílusát, habitusát itt lehet megismerni). Gálffi annyira közel érezte magához a Lénárd-i életművet, hogy monodrámában dolgozta fel életét-műveit, illetve dokumentumfilémet is forgatott róla Láthatatlan ház címmel 2001-ben.

lenardsandor1_500
Lénárd Sándor


A Gálffi-Rostás páros végül úgy gondolta, egy fiatal rendezőt kérnek fel az Ember a világ végén munkacímet viselő  Lénárd-film elkészítésére, így került a képbe Nagy Viktor Oszkár, aki Gálffi segítségével beleásta magát Lénárd életébe, és persze őt sem hagyta hidegen a téma - "Lénárdot nagyon kevesen ismerik, de akik igen, azok rajonganak érte, a könyvei letehetetlenek." Így miután egy-kettőre kiolvasta a magyarul kiadott könyveket: az ókori római szakácsművészet történetét feldolgozó Római konyhát a Római történeteket, a Völgy a világ végén...-t és az Egy nap a láthatatlan házban-t (melyek közül az második regényesebb, s az utóbbi kettő filozofikusabb, elmélkedőbb), eldőlt, hogy elvállalja a munkát. (Lénárd Sándor bibliográfiája itt látható.)

lenardtabla_500
Az író születésének centenáriumán felavatott emléktábla a fővárosi Erzsébet körúton
(fotó:Valuska Gábor)


"Benne van az egész 20. század. Lénárd olyan keserű humorral szemlélte az életet, mint Örkény.” Most a koncepció kialakítása és az anyaggyűjtés folyik, el kell dönteni, hogy Lénárd életének melyik, milyen hosszú szakaszát dolgozza fel a film, ennek függvényében alakul majd ki a költségvetés, a szereposztás és a többi részlet - a teljes életutat ugyanis le kell szűkíteni. Nagy Viktor Oszkár örül ugyanakkor, hogy nem egy meglévő forgatókönyvet kell megrendelésre leforgatnia-megrendeznie, hanem már a legelejétől fogva kreatívan dolgozhat a koncepción. Az biztos, hogy Gálffi László színészként  részt vesz a produkcióban. S ami még egyértelmű: mozifilm lesz a Lénárd-film, és a menetrend nagyjából úgy alakul, hogy az idei év a forgatókönyvírással telik, a jövő év a források megteremtésével, míg a forgatás 2012-ben jöhet.

Jó estét, nyár, jó estét, szerelem

A rendező másik filmterve a Salzburg hercege munkacímet viseli, lényegében Fejes Endre Jó estét, nyár! jó estét szerelem! című könyvének a feldolgozása lenne, nem szigorú adaptáció, hanem a mai viszonyokra való átigazítás. Az eredeti történetben egy fiatalember görög diplomatának adja ki magát, csak előkelő helyeken eszik-iszik-mutatkozik, lányoknak udvarol, ám minden hónapban csak 1-2 napig tudja biztosítani fizetéséből, a többit valahol kihúzza. Teszi mindezt a látszat hatalmáért, másrészt a nőkre tett hatás végett. Nagy Viktor Oszkár szerint a kivagyiság, az elismerés kicsikarásának vágya, a külsőségek ereje a Kádár-korszak után, ma is erős, a történet pedig aktuális maradt. A rendszer érdekes: nemcsak a fiatalember csapja be a környezetét, hanem a környezet is hazudik magának - így szól ez a történet az önbecsapásról.

joestetnyar_500
A könyvből Szőnyi G. Sándor készített tévéfilmet 1972-ben


A Salzburg hercege forgatókönyvének első verziója egy hónapon belül kész lesz, a filmet a Gerő Marcell - László Sára - Dobos Tamás nevével fémjelzett Campfilm fogja gyártani - nem lesz drága a produkció előreláthatólag, és az ütemezése is attól függ, hogy a Lénárd-film sorsa hogy alakul, mivel Nagy el akarja kerülni az összecsúszást. Az biztosnak tűnik, hogy a film témája még egy pár éven belül aktuális marad.

Apaföld, A vizsga, Az öreg fa

A MOKÉP májusban adja ki az Apaföldet, és a különlegességét az adja, hogy az extrák között két egyetemi Nagy-vizsgafilm is látható lesz, a 18 perces A vizsga Hernádi Csaba, Gémes Sára és Michael Mehlmann, illetve a 12 perces Az öreg fa Székely B. Miklós, Monori Lili és Czukor Balázs főszereplésével.
Kár, hogy nem sokan gondolnak a vizsgafilmjeik sorsára, pedig rengeteg rejtett kincs porosodik a SZFE raktáraiban - legutóbb Janisch Attila életmű-DVD-jén láthattunk vizsgafilmeket, de ez inkább szabályt erősítő kivétel, úgyhogy Nagy ezzel az akciójával egyben fel akarja hívni a figyelmet ezekre a filmekre.

A DVD borítóját az a Gál Krisztián tervezi, akinek az Apaföld-plakátja Magyar Filmplakát Kiállítás és Versenyen elnyerte a szakmai fődíjat, a filmekhez angol felirat is lesz.

apafold_500