sex hikaye

Se nem tartozik, se nem követel

Folytatódik az MMKA konszolidációja

2012. március 26. - filmhu
Se nem tartozik, se nem követel
A múlt héten kormányhatározat rendelkezett a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetéséről és a filmszakmai tartozások rendezéséről - ám sok kérdés merült fel a végrehajtás gyakorlati oldalát illetően, ezekre Havas Ágnes válaszolt a Magyar Nemzeti Filmalap képviseletében.

"A normatív támogatási igények kivételes, egyszeri elismerésével a visszatérítendő támogatások, azaz a producerek tartozásainak ügye rendeződhet" - állt a Filmalap múlt szerdai közleményében, amely a szakmában többféle értelmezésre talált. Az MMKA konszolidációjának folyamata új állomáshoz érkezett, amelynek során a Filmalap a visszatérítendő támogatásokat és a normatív támogatási igényeket „összevezeti”. (A normatív támogatások rendszeréről itt írtunk bővebben.)

“Az MMKA tartozásállományának konszolidációjában felmértük, hogy milyen adósságokkal állunk szemben. Leegyszerűsítve: léteztek olyan tartozások, amelyekkel az MMKA tartozott producereknek, és léteztek olyan tartozások, amelyekkel a producerek tartoztak az MMKA-nak - az egyik oldalon vannak a követelések, a másik oldalon a tartozások.” - magyarázta a rendelkezés hátterét Havas Ágnes a Magyar Nemzeti Filmalap képviseletében a filmhunak.

Az MMKA által kiadott visszatérítendő támogatások teljes összege, amellyel a producerek tartoznak a Filmalapnak, 1 milliárd 600 millió forint. Támogatási szerződések alapján 1 milliárd forint körüli összeg az MMKA tartozása a mozgóképszakmai cégek felé. A kifizetett visszatérítendő támogatások mögött megkötött szerződések voltak, filmekre elköltött, már elszámolt összegekről van szó, amelyeket a filmelőállítóknak vissza kellett volna fizetni az MMKA-nak. Vannak az MMKA-hoz benyújtott normatív támogatási igények, amelyekhez nem tartoznak támogatási szerződések. (A támogatási szerződéssel rendelkező normatív támogatásokat már korábban rendezte a Filmalap, vagy a rendezésük folyamatban van.)

A filmszakmai szereplők az MMKA-hoz összesen közel 1,3 milliárd forint összegben nyújtottak be olyan normatív támogatási igényeket, amelyeket már nem tudtak támogatásra váltani. “Voltak, akik csak az igényt nyújtották be, voltak, akik már pályáztak egy új filmtervvel, de még nem bírálta el az Alapítvány, és voltak olyan pályázatok is, amiket már el is bírált az Alapítvány, tehát Kuratóriumi döntés született, de szerződés már nem. Azaz a normatív igény alapján nem lehet fizetni, ehhez szerződés kellene.” - részletezte a helyzetet Havas. “A konszolidáció kezdetén még azt gondoltuk, hogy a támogatási szerződés nélküli normatív igényekkel nem foglalkozunk egyáltalán, de a mostani kormányhatározat értelmében egyszeri elismerésről van szó, amely készpénzre semmilyen esetben sem váltható, és csak a visszatérítendő támogatások ellenében, mintegy virtuálisan használható fel. Ezeket a pénzeket nem lehetne kifizetni, mert nincs mögöttük támogatási szerződés, nincs mögöttük új filmterv, ami a Filmtörvény értelmében feltétele a támogatásnak, és a normatív támogatási forma 2012. január 1-jével meg is szűnt” - folytatta Havas.

„A visszatérítendő támogatásokból eredő produceri tartozást és a normatív támogatási igényeket összevezetve nagyon sok producer helyzetét könnyítjük meg.” - állítja a Filmalap vezetője. “A kizárólag normatív támogatási igénnyel, vagy kizárólag visszatérítendő támogatásból származó tartozással rendelkező érintettek esetében a Filmalap és az MMKA ezeket a követeléseket és tartozásokat külön-külön összesíti és az összesített követeléseket és tartozásokat egymással szembeállítja.” Azaz a cégenkénti tartozások és követelések beszámítását követően lesz egy összesítés, amelynek során nem nézzük, kitől származik a “tartozik” vagy a “követel” sor. A kormányhatározat értelmében a Filmalap az összesítés során mindent egybe fog vezetni, így előállhat az a helyzet, hogy az egyik filmes cég tartozását a másik filmes cég “nyertes”, ám szerződés hiányában ki nem fizethető normatív igényének virtuális elismerése egyenlíti majd ki.

“Nagyon fontos azt látni és megérteni, hogy a normatív támogatás vagy erre megy el, vagy semmire. A normatív támogatási igényeket nem tudja másként érvényesíteni a pályázó – hiszen ez a forma időközben megszűnt. Így a kormányhatározat értelmében csak erre az egyszeri alkalomra érvényesíthető, kizárólag a visszatérítendővel szembeni beszámításban“ - nyomatékosította Havas Ágnes.

A helyzetet könnyíti, hogy a támogatások jelentős részét, 5,039 milliárd forintot ugyan banki hitel formájában kapták meg az érintettek, ám a Filmalap a pénzintézeteket már tavaly kifizette, így a producerek jelenleg a Filmalapnak tartoznak. Ám a legtöbbjüknek az Alapítvány tartozik, és ezt a követelést a Filmalapra engedményezték. “A producerekkel és más filmes cégekkel szemben természetesen nem kívánunk fellépni. Ez a tartozás csak addig áll fenn, amíg az MMKA ki nem egyenlíti azt a Filmlap felé. Minden érintett filmalkotóval, filmelőállítóval személyesen találkozni fogunk, hogy megegyezésre jussunk.” – mondta el a filmhu kérdésére Havas Ágnes. Az intézkedés csaknem százötven filmelőállítót – többségében ismert filmgyártó céget – és egyéb mozgóképszakmai szervezetet érint. Így lezárható egy fejezet, és a rendezés során már csak az MMKA-Filmalap közötti megegyezés marad hátra a tartozások kiegyenlítéséről.



nka emblema 2012