sex hikaye

A menekülő egyetem (A menekülő egyetem)

documentary 52 min, video
historical B & W Hungarian

Crew

director Gábor Zsigmond Papp
  director of photography Zsolt Tóth
  editor Tamás Breitner
     
  music Ferenc Darvas
     
more crew további stábtagok

Cast

András Hanusz
  Géza Adamis
  Ödön Dénesi
  Tamás Dragonits
  Tibor Bartha
     
  Production company Bologna Film
     
     

Synopsis

1944 decemberében a magyarországi német parancsnokság úgy döntött, hogy még mielőtt az orosz csapatok teljesen körülzárnák Budapestet, a Műegyetem teljes személyi állományát, a hallgatókat, tanársegédeket, professzorokat ( az utóbbi kettőt családostul ) kitelepítik Németországba, hogy a háború után legyen, akik újjáépítik a lerombolt magyar és német városokat. 44 Karácsonyán a társaság egyik felét - a gépész- és vegyészmérnököket helyszűke miatt továbbirányították Drezdába, az építész- és építőmérnökök pedig maradtak Breslauban, a mai Wroclawban.

Egyik nap a breslaui rádió bemondta, hogy a szovjetek elérték a város határát, de semmi vész, itt van rengeteg magyar egyetemista, ők fogják majd Breslaut megvédeni. Erre óriási pánik tört ki a magyarok körében, akik éjszaka egyszerűen elszöktek a városból, és gyalog elindultak Halle irányába. Mínusz 20 fok volt, egyik oldalról a szovjetek lőtték őket, másik oldalról a németek, és ők gyalog egy hétig mentek a hóban, a rajztábláikon, mint egy szánon húzva maguk után a csomagjaikat. 1945. február 3-án értek Halléba, ahol két hónapig voltak. A város lebombázása után a társaság két csoportra oszlott: az egyik úgy gondolta, visszamegy Magyarországra - ahol, bár szovjet megszállás volt, de a harcok legalább már véget értek -, a másik csoport viszont úgy döntött, hogy a kis, rokonszenves, demokratikus Dánia felé veszi az irányt...

Plot keywords

engineer, war
pictures
No picture

Related articles
Videos
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!