sex hikaye

Box Office: Hódolat Katalóniának

Mesrine és a Norbi Update

2008. november 25. - filmhu
Box Office: Hódolat Katalóniának
A 3D-s filmek, koncertfelvételek mellett egy francia bűnügyi filmeposz, a világ hivatalosan legrosszabb filmje és Woody Allen soros mizantróp szélesvásznúja is segített abban, hogy a társadalom minden rétege megszólítva érezze magát, és beüljön egy sötét terembe gyöngyvásznat bámulni.

Lassan érkezik a karácsony, meg előtte a Mikulás, elszenderednek a legjobb nyári mozik is - a Ben Stiller-féle Trópusi vihar 454 nézőt csípve ki a heti budapesti 81 574-ből a huszadik helyről még visszanéz a többiekre, aztán a jövő hétre minden bizonnyal elhagyja a top 20-at. Amúgy büszke lehet magára, 12 hét alatt csinált 109 ezer nézőt, termelt 107 milliót, soha rosszabbat. Elég átlagoska lett tehát a heti össznézőszám, de szerencsére kiegyenlítettebb a mezőny, mint a múlt héten - pl. csak az utolsó öt film marad 1000 néző alatt. Köztük van a lista egyetlen magyar résztvevője, akit így kiemelt figyelemmel kezelünk, az Immigrants: 956 nézőt hozott, ezzel stabilan tartja magát a lista alsó régióiban, s ez a tény, mármint a stabilitás bizony a népszerűség furcsán magyarhoni jele - ha egy film hétről hétre meg tud győzni közel ezer embert, akkor az működik.

Íme Cassel 20 kiló plusszal (meg a vas)

 Ugorjunk, a Hógolyó haditerv 3D, lappangó premierfilm mindenféle különösebb sajtójelenlét nélkül hozott 1816 nézőt, ami nem olyan nagy szám, de tudjuk, hogy a 3D-filmek népszerűsége töretlen, nyilván logikusan - lehet nekünk akárhány hangszórónk és akármilyen átmérőjű plazma-LCD-izé tévénk, a térhatást nem fogjuk elérni vele. A 9. helyen zárt, nyilván felénk száguldó hólabdákkal teli film után még egy vászonra vetített, de filmnek nem nevezhető produktum áll rögtön a 8. pozícióban: Celine Dion - Live in Las Vegas. 1662 néző bizonyult jó rajongónak. A hetedik helyen pedig a franciák kultikus rosszfiújának, Jacques Mesrine-nek igaz története áll (pontosabban az első rész, januárig emészthetjük, aztán jön a második), vagyis a Halálos közellenség - Public Enemy (a magyar cím ismét töprengésre ad okot a forgalmazók antropológiai előfeltevéseit illetően). Amely film ismét egy bizonyíték arra a régi tételre, hogy a valóság és a hitelesség nem jár kéz a kézben: Mesrine állítólag valósághű kalandjai ellaposodnak - annak ellenére, hogy a film pörög, akció akció hátán -, karaktere egysíkúvá válik (Vincent Cassel színészi képességei parlagon hevernek), a filmet elönti az emlékműépítés munkazaja. De azért a második részre kíváncsiak vagyunk, főleg a húsz kilóval nehezebb Cassel, és az ázott veréb 70-es évek atmoszféra miatt.
 
Újabb csapás a népnevelői szándékokat dédelgető filmkritika- és filmajánlóíróknak: a tagoltan, érthetően, szájbarágósan és egyöntetűen elparentált Katasztrófafilm az 5. helyen debütált. Az amúgy nézők által is agyagba döngölt film (16 800 néző szavazata alapján az imdb-n 1,3-as "eredményt" ért el a 10 csillagból, s ezzel vezeti a rossz filmek örökranglistáját - 10. A kis Vuk) természetesen sikert aratott, 3062 nézője ismét támpontot adhat a magyar vígjátékíróknak (Amerikában nyáron mutatták be, mérsékelt sikerrel, a Carmen Electra és Kim Kardashian nevével fémjelzett vizuálipari terméket). Persze lehet, hogy kiakadt devizahitelesek ültek be rá, hogy feltegyék az i-re a pontot.

(Nem szóltunk még a 6. High School Musical 3.-ról, amely ezzel az újabb 2617 nézőjével öt hét alatt átlépte a százezres határt, és a 13 éves átlagéletkort.)

"Tényleg azt hiszed, Woody, miattad nézik meg a filmjeid?"

A premierfilmek között a jól időzített Vicky Cristina Barcelona végzett az első helyen, vagyis a lista 3. helyén 12 684 nézővel, amihez gratula. A cikkek most arról szólnak, hogy a nők, vagyis Penélope Cruz és Scarlett Johansson miatt történt mindez (és miért nem Javier Bardem, kedves hímsovén agyú kollégák?), meg hogy a leszbicsók kevés volt (pár napja azon gondolkodom, hogy a leszbicsókot és a megbicsaklott mekkora rímpár), elképzelem, ahogy lelkes férfimagazin-olvasók tömött sorokban beülnek a filmre, aztán az ominózus rész után elhagyják a termet. Távol álljon tőlem a feltételezés, hogy 12,5 ezer néző azért ül be a moziba, mert érdekli a film, amelyről jókat olvasott, vagy kíváncsi Woody Allen legújabb filmjére, mindenesetre a bulvárolvasatok túlzott használata ártalmas az egészségre.

Az első két helyen a múlt héten leszűrt tanulságok letéteményesei állnak, vagyis a családbarát Madagascar 2. (22 891, 1. hely), és a mitikus-sikeres-akciós-autós-lövöldözős Quantum csendje (20 318, 2. hely).

Forrás: odeon






nka emblema 2012