sex hikaye

Hét magyar film Cottbus-ban

A Fehér Istennel nyit a fesztivál

2014. november 4. - filmhu
Hét magyar film Cottbus-ban

A Fehér Isten nyitja meg kedden este a cottbus-i filmfesztivált, ahol négy magyar játékfilm, két rövidfilm és az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm, a Vuk is látható lesz.

Magyar film, Mundruczó Kornél Cannes-ban díjazott Fehér Isten (olvasd el kritikánkat!) című rendezése nyitja meg ma este a cottbus-i filmfesztivált. Az idén 24. alkalommal megrendezendő németországi seregszemle fókuszában Kelet-Európa filmtermése.

Mundruczó Kornél legutóbbi, többszörös díjnyertes filmje, a kutyák szabadságharcáról szóló Fehér Isten nemrég a bécsi „Let’s CEE” filmfesztiválon a szakmai zsűri elismerésében részesült „az embertelenség és az elnyomás lenyűgöző megjelenítéséért”, majd Törökország rangos filmes eseményén, az 51. antalyai filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi szekció közönségdíját. A Filmalap támogatásával készült Fehér Isten jelenleg versenyben van az Európai Filmakadémia díjaiért, és Magyarország hivatalos Oscar-nevezéseként a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-jelölésért is.

A cottbus-i filmfesztivál versenyprogramjában indul Pálfi György Karlovy Vary-ban három díjjal jutalmazott Szabadesés című filmje (kritikánk), amely egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit mutatja be. A cottbus-i versenyprogramban 12 mozifilm kapott meghívást, a díjakról nemzetközi zsűri dönt.

A rövidfilmek versenyében szerepel Szőcs Petra A kivégzés (interjúnk a rendezővel) című filmje és Kárpáti György Mór a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Provincia című diplomafilmje (interjúnk a rendezővel). Mindkét rövidfilm világpremierje a cannes-i filmfesztiválon volt tavasszal.

Orosz Dénes nagy sikerű Coming Out című rendezése (kritikánk) Cottbus-ban a „National Hits” válogatásban lesz látható a kiemelkedő mozisikerek között. A Csányi Sándor, Karalyos Gábor és Tompos Kátya főszereplésével készült romantikus komédia 2013 legnézetebb magyar filmje volt, a bemutató óta mintegy 150 ezeren látták a hazai mozikban.

A legújabb magyar filmsiker, Reisz Gábor elsöprő kritikai sikert arató Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjét (kritikánk) is bemutatják Cottbus-ban a Spektrum című válogatásban. A film csütörtök óta látható a magyar mozikban.

Dargay Attila 1981-ben készült világhírű rajzfilm klasszikusát, a Vuk-ot is műsorra tűzik Cottbus-ban a legfiatalabb mozilátogatóknak szánt filmválogatásban.

(forrás: Magyar Filmunió)






nka emblema 2012