sex hikaye

Kenyeres az Európai Filmakadémia díjáért

UIP-díj Tampere-ben

2006. március 13. - filmhu
Kenyeres az Európai Filmakadémia díjáért
Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája a UIP rövidfilm díját nyerte el a finnországi Tampere-ben, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2006-os rövidfilm díjára, adta hírül a Filmunió.

Kenyeres Bálint Before Dawn-ja nyerte el a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a hétvégén befejeződött 36. Tamperei Filmfesztiválon Finnországban. Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustrájának idei versenyprogramjába összesen 38 rövidfilm kapott meghívást, a versenyző filmeket a nagyvilág 70 országából érkező 2600 nevezésből választották ki.

Kenyeres Bálint rövidfilmje a Cannes-i premier óta - melyet azóta több mint ötven fesztiválmeghívás követett - Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbus-ban, Madridban, Bukarestben, Prágában, Triesztben, Angers-ben és legutóbb a Sundance-en nyert rangos elismeréseket. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával.

Az egyetlen bravúros snittből álló alkotásnak a tamperei UIP díj a 16. külföldi elismerése, a Finnországban nyert trófea jelentőségét emeli, hogy ez automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2006-os rövidfilm díjára. A UIP és az Európai Filmakadémia immáron hatodik éve választja ki 14 európai filmfesztivál UIP díjnyerteséből az év legjobb rövidfilmjét.

Kenyeres Bálint jelenleg első játékfilmjére készül, mely a tervek szerint európai koprodukció lesz, a koprodukciós partnerekkel már folynak a tárgyalások.

A UIP rangos díját tavaly Cakó Ferenc Randevú című animációja Valladolidban, előtte pedig Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkája nyerte el 2002-ben a velencei mustrán, ezt megelőzően, 2000-ben a UIP díj birtokában Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotása az év legjobb európai rövidfilmje lett.Címkék

hírnka emblema 2012