sex hikaye

Spielberg ufo-franchise-ban

Amikor világok ütköznek

2005. augusztus 29. - filmhu
Spielberg ufo-franchise-ban
Jelenleg a München munkacímen futó produkciót hazánkban forgató Steven Spielberg már a következő sci-fijére készülhet. Az Ani’t It Cool információi szerint a rendezői feladatokat egyelőre nem, de a produceri állást már elvállalta a világhírű rendező a When Worlds Collide című produkcióban.

A rendező a Paramount stúdió megbízásából elvállalta egy, az Armageddon és a Világok harcához hasonló mozi újraforgatásának produceri feladatát. Az 1951-ben készült klasszikus When Worlds Collide (szabad fordításban: Amikor világok ütköznek) című sci-fiben egy bolygó éppen a Föld felé tart, így annak vége. A becsapódásig hátralévő időt az emberiség arra használja, hogy kiválassza azokat, akik „jegyet kapnak” egy rakéta fedélzetére, így biztosítva a humán létforma túlélését valahol másutt. Egy, az IMDB-n olvasható hozzászólás szerint ez a film meggyőzően mutatja be az emberi faj legjobb és legrosszabb oldalát.

Hogy a stúdió miért kérte az 1898-as születésű Rudolf Máté filmjének újraforgatására Spielberget könnyű megérteni. A Paramount szeretné meggyőzni az E.T., és a Harmadik típusú találkozások rendezőjét - akinek nevéhez egyfajta sci-fi-franchise kapcsolódik - arról, hogy foglaljon helyet a direktori székben is. Főként miután legutóbbi mozija, a Világok harca eddig összesen 600 millió dollárt hozott világszerte. Igaz, nálunk lehúzó kritikát kapott a film, és már benne sincs a hazai top 10-ben. Mindenesetre néhány tízezer nézővel 160 millió forint felett teljesített, ami jónak mondható, de nem kiváló eredmény.

A remake az említett lengyel származású filmes munkájából készül majd. Rudolf Máté Krakkóban született és Budapesten tanult, azt követően beszállt a filmiparba. Asszisztensként Korda Sándor mellett dolgozott Magyarországon. Később beutazta Európa nagy részét, együtt forgatott Carl Theodor Dreyerrel, aki az 1928-ban készült, filmtörténeti klasszikusnak számító Jean d’Arc-feldolgozásához Rudolf Mátét hívta operatőrnek. A magyar vonatkozással is bíró filmes néhány év európai forgatást követően 1935-ben Hollywoodban kötött ki, ahol 1947-től már önállóan rendezett. Munkái közül a legtöbb vizuálisan igen erős hatású, főként a When Worlds Colloid, bár sok esetben maguk a filmek átlagosra sikeredtek. Az említett klasszikus sci-fin kívül a film-niore egy mérföldköve is Rudolf nevéhez fűződik, 1950-ben ő rendezte a D.O.A.-t.

Rudolf Máté sötét jövőképe
Amikor világok ütköznek
Az Paramount tehát érdekes anyaghoz nyúlt, és megkereste Spielberget, miután Stephen Sommers feladta a filmbéli producerséget. Ő előbb az A Night at The Museum című moziját szeretné leforgatni. A történet egy múzeumba kalauzolja a nézőt, ahol mindenféle ősi kreatúrák kelnek életre és pusztító zűrzavart okoznak a városban.

Kérdés, hogy az igen feszes munkatempót vállaló Spielbergnek lesz-e még pár szabad hónapja arra, hogy Rudolf Máté filmjének újraforgatására ne csak a szükséges pénzt hozza össze, hanem dirigálja is a forgatást. Az Oscar-díjas rendező a München mellett dolgozik az USA polgárháborús elnökéről, Ábrahám Lincolnról készülő filmjén (2007), valamint szintén 2007-re ígéri az Indiana Johnes folytatását.






nka emblema 2012