sex hikaye

Világhírű előadók a Talent Campuson

Közeledik a jelentkezési határidő vége

2007. május 18. - filmhu
Világhírű előadók a Talent Campuson
Az idén augusztus 17. és 25. között sorra kerülő Szarajevói Filmfesztiválon rendezik meg első alkalommal a Sarajevo Talent Campust. Az augusztus 20-tól 25-ig tartó esemény a Berlini Filmfesztivállal szoros együttműködésben jön létre, és kiváló lehetőséget biztosít az Európa déli és keleti régiójában élő fiatal filmeseknek a tanulásra, tapasztalatszerzésre.

A Sarajevo Talent Campuson a régió és a világ különböző részeiből érkeznek filmes szakemberek, akik az elméleti tudás mellet gyakorlati tapasztalataikat is megosztják a tehetséges fiatal résztvevőkkel. Az előadások és workshopok három terület, a rendezés, a produceri tevékenység és a színészet alaposabb megismerésére kínálnak lehetőséget. A szervezők arra számítanak, hogy
körülbelül 70 filmkészítő és végzős filmszakos érkezik a környező országokból.

A szervezők tájékoztatása szerint a Talent Campus meghirdetését követő napokban rengeteg fiatal filmrendező, producer és színész jelentkezett a hat napon keresztül folyó intenzív képzésre. Európa déli és keleti régiójában élő fiatal filmeseknek még június 21-ig lehetőségük nyílik a Szarajevói Filmfesztivál honlapján www.sff.ba a jelentkezésre, a résztvevők végleges névsorát a szervezők július 5-én teszik nyilvánossá.

“Fő célunk lehetőséget biztosítani fiatal alkotók számára, hogy a filmipar legkiemelkedőbb  helyi és világszerte elismert képviselővel együtt dolgozva tanulhassanak és fejleszthessék tudásukat. Az esemény résztvevői emellett betekintést kapnak a globális filmipar működésébe” – mondta Mirsad Purivatra, a Szarajevói Filmfesztivál igazgatója. A világszerte elismert szakemberek jelenléte egyrészt garantálja a Campus szakmai színvonalát - folytatta Purivatra -, másrészt jó lehetőséget biztosít a fiatal alkotóknak a tapasztalatszerzés mellett arra, hogy magukra vonják rutinos szakemberek figyelmét. Purivatra kiemelte, hogy a fesztiválon már korábban létrejött sikeres szakmai program, a CineLink Co-production Market. A CineLink forgatókönyvíró műhelyében idén helyet kapott Kocsis Ágnes a most készülő Pál Adrienn című munkájával.

A fesztivál igazgatója emellett nyilvánosságra hozta az előadók névsorát:

Alexander Payne - amerikai filmrendező és forgatókönyvíró, Oscar-nyertes a Kerülőutak című filmjével. 

Juliette Binoche - francia színésznő, Oscar-nyertes a legjobb női főszereplő kategóriájában

Jasmila Zbanic - bosnyák filmrendező, a Berlini Aranymedve nyertese, a Grbavica című filmmel

Victoria Belfrage - színészügynök, Daniel Day-Lewis, Jude Law, Judy Dench, Danny Huston képviselője

Labina Mitevska - Fiatal macedón színésznő, aki már számtalan európai filmben csillogtatta meg tehetségét

Peter Zawrel - A Vienna Film Fund igazgatója

Manfred Schmidt - a Mitteldeutsche Medienförderung igazgatója

A neves elődaók mellett a fiatal rendezőket a bosnyák rendező, Pjer Zalica (a Gori Vatra című filmért több neves díjat nyert) vezeti. A színészek Leon Lucevre, a többek között a Grbavica-ban is fontos szerepet alakító horvát színművészre lesznek bízva, míg a producereket Cedomir Kolar, az Oscar-díjas Senkiföldje producere vezeti a Talent Campus során.

Az új szarajevói program a már évek óta sikeres Berlin Talent Campus modellje (Campus Abroad) alapján működik majd, amely a világ számos filmfesztiválján jelen van, többek közt Buenos Airesben, Capetownban, Új-Delhiben.

A berlini és a szarajevói filmes esemény között már több eredményes együttműködés is létrejött a CineLink és Berlinare Co-Production Market valamint a TeenArena és a Generations szekció kapcsán - utóbbi kettő gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló esemény. A két fesztivál közötti termékeny kapcsolattal indolkolta az együttműködés további bővítését Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója, és megjegyezte, hogy a szarajevói esemény résztvevőit projectjeikkel együtt várják Berlinben.

A Sarajevo Talent Campuson való részvételre május 21. és június 21. között lehet pályázni, a résztvevők végleges névsorát július 5-én teszik közzé.



Címkék

nevezz , nevezes



nka emblema 2012