sex hikaye

Csak egy szög (Csak egy szög)

203 min,
theatre play Color Hungarian

Crew

director János Mohácsi
  director of photography Tibor Nemes
  music Márton Kovács
     
     

Cast

Eszter Balla
  György Hunyadkürti
  Ildikó Tóth
  László Felhőfi-Kiss
  Margit Kolompár
     
more cast további szereplők

Synopsis

"Zöld az erdő, zöld a hegy is,/ a szerencse jön is, megy is./ Megátkoztál, meg is vertél,/ örök csavargóvá tettél.// Egész világ ellenségünk,/ űzött tolvajokként élünk./ Nem loptunk mi, csak egy szöget/ Jézus vérző tenyeréből.// Isten, könyörülj meg nékünk,/ ne szenvedjen tovább népünk./ Megátkoztál, meg is vertél,/ örök csavargóvá tettél."

Az előadás a mottónak, a Cigányhimnusznak megfelelően a cigányság történetét meséli el hátborzongató epizódokban. Kolompár Károly (Kovács Zsolt), egy hányattatott sorsú cigányközösség vezetője, az előadás elején az Úristennel kávézik, de az Úr átmenetileg leveszi a kezét a cigányságról? Karcsi bácsi történetei rendre megelevenednek, és a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat, valamint a társadalom képmutatását, az örökké jelen lévő rasszizmust, az ember javíthatatlanságát mutatják be. A darab végén felhangzó "nem loptunk mi, csak egy szöget Jézus vérző tenyeréből" refrénű himnusz a sorsüldözöttség metaforájának kibontása. A IV. Pécsi Országos Színházi Találkozón a darabban nyújtott alakításáért Kovács Zsolt kapta meg a legjobb férfi főszereplő díját, a csapat pedig a "Legjobb társulat" díját.

A színházi előadást Mohácsi János rendezte.

pictures
No picture
Video
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!