sex hikaye

Pol Pot megye punkjai (Pol Pot megye punkjai)

documentary 63 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Róbert Kövessy
  screenwriter Róbert Kövessy
  producer Gábor Varga , Hollósi G. Zsuzsanna
     
  director of photography Albert Rácz
  music zenekar Venus , Metheny Pat
     
     

Cast

a-CPg-együttes-tagjai
  Feró Nagy
  János Sebők
  Miklós Haraszti
  Szűts Róbert Pálinkás
     
  Production company Filmplus
     
     

Synopsis

Tényfeltáró dokumentumfilm a nyolcvanas években legendássá vált CPg (Come on Punk group) együttesről. A zenekar neve sok félreértésre adott okot. "Cigánypusztító/püfölő galeri"-nek is nevezték őket. Mindez részben egy félillegálisan terjesztett hangkazettának, részben Erdős Péternek, a Hanglemezgyár igazgatójának volt köszönhető. A CPg a legelső punk- (és nem skinhead!) zenekarok közé tartozott Magyarországon. Ők voltak az akkori társadalmi-politikai rezsim számára a legreakciósabbak, a legpimaszabbak. "Pol Pot" (Csongrád) megye fiataljainak szövegei valóban naiv társadalombírálatként hatottak. ("Áll egy ifjú élmunkás a téren").

Dalaik nyers, anarchisztikus, egyetlen mondatában sem rasszista, viszont nyíltan kommunistaellenes, ellenzéki világnézetről árulkodtak. A Hatalom éppen ezért alaposabb és tényszerűbb ismeretekkel rendelkezett róluk, mint azok a bértollnokok, akik a gyűlölettől elvakultan hazudoztak a cenzúrázott sajtó hasábjain a CPg-ről, csupán azért, mert a zenekar nem óvatos szalonértelmiségi módjára fogalmazta meg rossz közérzetét.

A CPg tagjait két év börtönbüntetéssel jutalmazta a támogató-tűrő-tiltó rendszer. A filmben Haraszti Miklós (aki a szamizdat kiadásban megjelenő Beszélőben tudósított az első punk perekről), valamint Nagy Feró, Sebők János és Pálinkás Szűts Róbert elemzi a CPg-jelenséget.

Plot keywords

prison, punk

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!