sex hikaye

Szomszédok voltak (Szomszédok voltak)

documentary 65 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Zsuzsanna Gellér-Varga
  producer Balázs Wizner
  director of photography Zsuzsanna Gellér-Varga
     
  editor László Hargittai
     
more crew további stábtagok
  Production company Metaforum Film
     
     

Synopsis

Gettó, téglagyár, vasútállomás, tömegsír - ezúttal a magyarországi zsidók szomszédai emlékeznek. Mit tettek és mit tehettek volna? Mit láttak és mit akartak látni a közvetlen közelükben zajló eseményekből a második világháború végnapjaiban, Kőszegen? A Szomszédok voltak című dokumentumfilm a máról legalább annyira szól, mint a történelemről: a múlttal való szembenézés hiányát, hatvan évnyi hallgatás kísérteteit jeleníti meg.

Kőszeg festői városka, hegyek közt fekszik az osztrák határ közelében. A 150 éves zsinagóga a város közepén áll - elhanyagolva, omladozó falakkal, gaztól benőve és lelakatolva. Egy idős férfi megáll a zsinagóga előtt. "És nem újítják fel! Ezeknek annyi pénzük van és..." Hatvan évvel ezelőtt szomszédok voltak, de ma már nem élnek itt zsidók.

A város lakói - az egykori zsidóőr és az idős hölgy, aki kislánykorában ennivalót hordott be a gettóba, vagy a szemtanú, aki tizenévesen a téglagyár tőszomszédságában lakott - hasonlóképpen emlékeznek. Tisztelettel beszélnek régi szomszédaik üzleti érzékéről és állítják, hogy mindenről csak a németek tehettek.

De valóban, csak a németek...? A film nehéz - nem feltétlenül megválaszolható - kérdésekkel állítja szembe a nézőt a közemberek cselekedeteivel kapcsolatban. A város polgárai - hasonlóan a magyar társadalom nagy többségéhez - máig nem néztek igazán szembe a múlttal, nem tették föl maguknak a kérdést: Hogy engedhettük? Mit tehettünk volna?

Plot keywords

jew, kőszeg
pictures
No picture

Related articles
Videos
No video

awards

2006 Berkeley Film & Video Festival: Special Mention
2006 CineFest: Duna Television Special Award

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!