sex hikaye

Mesterművek a századforduló magyar építészetéből (Városházak) (Mesterművek a századforduló magyar építészetéből (Városházak))

documentary series 30 min, video
educational Color Hungarian

Crew

director Katalin Kútvölgyi
  screenwriter Emőke Mezey
  director of photography Lajos Enyedi
     
  editor Éva Palotai
     
more crew további stábtagok
  Production company Centrál Filmstúdió Kft.
     
     

Synopsis

1896-1914, a magyar építőművészet legmagasabb színvonalú, igazi európai rangú korszaka. Ekkor alakul ki nagyvárosaink szerkezete, arculata, máig használt középületeink sora, egész intézményhálózatok rendszere; mindez a társadalmi fejlődés és a nemzeti kultúra általános elterjedésének szerves részeként.
E rövid 20 esztendő nem tekinthető egységes stíluskorszaknak. A sorozat mind a historizmus, mind a modern áramlatok jellegzetes, kiemelkedő épületeit ismerteti, a kor építészetének gazdagításához, értékeinek kiteljesítéséhez ugyanis a múlt és a jövő egyaránt hozzájárult. A tervezett 13 részből máig elkészült hat, 26 perces epizód a Városházák, a Művészet palotái, a Zsinagógák, a Pénz palotái, a Művelődési Házak és a Fürdőkultúra alkotásaiból válogat, bemutatva a kiemelkedő épületek értékét, szépségét és stiláris gazdagságát.

Városházák:
Míg a vármegyeházak többsége konzervatív historikus stílusban épült, a városi vezetők fogékonyabbak voltak az új szellemiségű, modern építészeti megoldásokra. Különösen a vidéki városházakra jellemző a szecesszió magyaros stílusváltozata, olykor pompás palota formáját öltve.
Filmünkben az alábbiak láthatók:
a kecskeméti Városháza - Lechner Ödön alkotása
a kiskunfélegyházi Városháza - tervezte Morbitzer Nándor
a kiskunhalasi Városháza - tervezte Hikisch Rezső és Kotál Henrik
a szabadkai Városháza - Komor Marcell és Jakab Dezső alkotása

Plot keywords

architecture, city
pictures
No picture
Videos
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!