sex hikaye

Forgatókönyvírók - próbálkozások, tervek, tapasztalatok, ötletek, tanácsok - avagy "Minden kezdet nehéz"

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2003. július 26. szombat, 20:23

rendezés  


egy oldalon
253-234  /  273


 
2003. október 30. csütörtök, 16:36 253. | filmhu

LOVAS BALÁZSNAK GRATULÁLOK,  A FILMJUS PÁLYÁZATON ELÉRT EREDMÉNYÉHEZ, ÉS TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK...!!!!!

 

 
2003. október 30. csütörtök, 16:30 252. | filmhu

...csak leszünk(maradunk) egy páran...!!

Lehel!

ha küldeném a spec.script-tet akkor hogyan tegyem, kinyomtatva, vagy floppyn..? ... azért még várjál vele mert, végig akarom hallgatni a tanfolyamodat, és ha kell javítani fogok...keményen...!

várjuk a meglepetést...! (ez amolyan karácsony előtti meglepetés lesz...?)

apropó...ez az Engel Péter nem tud külföldi pályázatokban segíteni...? bár Te is montad Lehel , hogy tudsz dolgokat, mert akkor intézem a "dombornyomásos" bankkártyát, és első lépésként levédetjük a szinopszist...

Lehel, végül  is Te is tudsz fordítani...? (mondjuk egy pár oldalas szinopszist)...? Én azt hiszem hogy egy forgatókönyvet fordítani JÓVAL könnyebb mint egy regényt (versről nem is beszélek)

...szóval talán nem  muszáj hozzá egy "Tandori Dezső"...:))

amíg nem lehet rendesen írni a lev listára addig ide fogok.. szóljatok mikor vagyunk az új lev. listán..!

Üdv. mindenkinek:zokni (fuszekli by Luiz)

 
2003. október 30. csütörtök, 13:51 251. | filmhu

Luiz...-> Többiek...->

Remélem,  hogy majd azok, akik kitöltik a belépési nyilatkozatot, azokra lehet számítani.

screeny...:)

PS:)

Készülök Engert Péterrel egy kis online meglepetésre, mindenkinek. Részletek később.

 
2003. október 29. szerda, 18:41 250. | filmhu

sziasztok!

kíváncsi vagyik, hogy azok, akik az első találkozón ugyan részt vettek, de a másodikon nem, és életjelt sem adtak magukról, végképp kiszálltak-e?

Luiz

 
2003. október 24. péntek, 05:14 249. | filmhu

Tehát összefoglalva, Karakter Műhely 2. találkozója:

Időpont: okt. 25. szombat

de. 10-től forgatókönyvírás oktatás

du. 2 órától szervezeti ügyek, SZMSZ

Helyszín: IX. ker. Vendel u. 3. (Közgazdasági Politechnikum)

A kapu nyitva áll! Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel forgatókönyvírás és szívesen részt venne a Műhely munkájában!!!

 
2003. október 21. kedd, 13:49 248. | filmhu

sziasztok!

örömmel közlöm, hogy 25.-én, szombaton, délelőtt 10 órától létrejöhet a második találkozó.

a hely változatlan, a Poli színházterme. résztvevők névsora leadva a portán, aki lemaradt, iratkozzon fel és jöjjön.

előzetes megbeszéléseink szerint 10 órától 13.-ig Lehel oktat. 13-14.-ig ebédszünet, aztán rendezzük végre közös dolgainkat.

sort kell kerítenünk mindazokra, amiket Csaba a listán közzétett, minél több személy részvételével! időkorlát gyakorlatilag nincs, tehát lesz idő mindent átbeszélni, ha a hivatalos ügyekkel végeztünk!

elnézést kérek, hogy csak az utolsó pillanatban szólok, de külföldön voltam, nem tudtam előre vinni az ügyet, csak ma délelőtt!

tehát: mindenkit szeretettel várunk, 10, ill. 14 órakor!

sziasztok!

Luiz

 
2003. október 20. hétfő, 15:57 247. | filmhu

Hello mindenkinek!

VÁRJUK A HIVATALOS ÉRTESÍTÉST HOGY LESZ-E 25-ÉN TALÁLKOZÓ (oktatás, alakulóülés, "brainstorming", meg mittudomén...)

TÉNYLEG VÁROM, NE HAGYJÁTOK MÁR AZ ÜNNEPEKRE MERT NEM LESZEK NETKÖZELBE...!!! (LUIZ... NEKED ÍRTAM KÜLÖN..)

 
2003. október 16. csütörtök, 16:34 246. | filmhu

Üdv evribadi!

Gratulálok a forgatókönyvírók únióhoz. Jó ötletnek tartom, reméljük erdeményes lesz. Kérdésem, hogy létezik e lista a résztvevőkről? Beléptek e már olyan írók, akiknek komolyabb referenciái vannak, vagy csak hobbi-írók illetve elsőfilmes írókból áll a csapat? Úgy gondolom hogy a szövetség reputációnak segítene egy-két szakmailag elismert név mint pl. Trunkó Bence vagy Pozsgay Zsolt.

Amúgy grat screeny-nek a nagy "romantic adventure"-próbálkozáshoz! Sok sikert, kiváncsian várjuk.

Proyas

UI: megnéztem a Salamonos előzetest. Gyönyörű képek, gyönyörű zene, sajnos az ember hiába várja a nyugodt, feszültségkeltő képek után a Bruckheimer-féle pörgősebb, dinamikusabb képsorokat (mert ugye a "mysterious taglines mixed with calm scenes and nice fade-to-blax"-eszköz már kicsit B-kategóriássá vált az elmúlt években).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2003. október 16. csütörtök, 15:05 245. | filmhu

Hello stackpointer...!

Tudomásom van róla, hogy az általad említett művet már néhányszor megfilmesítették. Utoljára Richard Chambarlain és Sharon Stone-al.

Igazad van, tényleg nem ismeri senki az Árpádházi Salamont, vagy összekeveri az általad említett zsidó Salamonnal. Ám összességében azt hiszem az emberek nem azért fognak, vagy nem fognak elmenni a moziba, mert ismerős lehet a cím, hanem mert a film JÓ! lesz...:)

Tehát a cím véletlen egybeesés. Ez van. Ja és Sharon Stonnal még tárgyalunk...

screeny...:)

PS: Csak vicceltem a Stone kislánnyal kapcsolatban.

 
2003. október 16. csütörtök, 10:14 244. | filmhu

Szia Screeny!

Már régóta meg akarom kérdezni a készülő filmeddel (hatalmas gratula) kapcsolatban: miért pont ez a cím?

Mert ugye kis hazánkon kívül, szvsz belül is, senki sem ismeri a mi  Salamonunkat, és mindenki a Haggard regényre fog gondolni. Vagy tévedek?

 
2003. október 15. szerda, 14:45 243. | filmhu

Szia Daihelyon...!

Hadd ne kelljen elölről kezdenem a mesélést a dolgokról. Nagyon sok munkám van és nem érem utol magam.

Ha eljössz aoktóber 25-én a találkára, akkor ott személyesen tudok válaszolni a kérdéseidre.

Azért a stílusod egy kicsit hasonlít az én néhány évvel ezelőtti gondolkodásmódomhoz. Mindazonáltal nagyra tartom a töretlen lekesedésedet. Mert hidd el... MÁSKÉNT NEM MEGY...!!!

Addig is --- Jó munkát.

screeny...:)

 
2003. október 15. szerda, 14:10 242. | filmhu
Egyetértek riposzt hozzászólásával, csupán annyit tennék hozzák, hogy mindennek a titka a tehetség és a szorgalom, a kapcsolatok csupán az érvényesülésben (azaz a gennyes részeknél) segítenek.
 
2003. október 15. szerda, 11:11 241. | filmhu

Üdv. Daihelyon!

Már viszonylag rég lehetett olvasni ezen a topikon a tiedhez hasonló lelkes üzenetet, szavaidból árad a töretlen és harsogó fiatalság! Szerintem egyáltalán nem baj, hogy bejelentkeztél, még akkor sem, ha nem igazán a forgatókönyvírás érdekel elsősorban. Hiszen úgy gondolom, hogy ez a fórum, azokat az embereket is igyekszik maga köré gyűjteni, akik szakmabeliek, egy leendő rendező pedig aztán igazán az. Gondolom a többiek is osztják az én véleményemet.

A forgatókönyvíró segédprogramokról pedig csupán annyit, hogy amíg az ember nem szokja meg, tanul bele, addig egy kicsit valóban macerásabbnak tűnik, mint a Word, de amikor már jól ismered nagyon sokat segít. Pl. képes arra, hogy egyetlen kattintással megjelenítse a szövegből egy bizonyos helyszínt, vagy egy kiválasztott szereplő dialógját, vagy csak a dialógokat stb.Írás közben pedig minden enternél tudja már, hová kell ugrania és milyen betűtípussal, minden csak beállítás kérdése, ráadásul elég csak egyszer leírnod egy szereplő nevét, attól kezdve már az első betűknél felkínálja. Egyszóval, mint ahogy a táblázatokat könnyebb kezelni excelben, vagy nagyobb adatbázis programokon, úgy ezt a speciális irományt is egyszerűbb elkészíteni rajta, igaz,csak az tudja olvasni, akinek fentvan ez a programja a gépén.

Én sajna nem tudok neked segíteni címek ügyben, de biztosan lesz valaki, aki igen.

A külföldi érvényesüléssel kapcsolatos elképzeléseid nagyon jók, nagyon pozitívak, nagyon lelkesek, de... már nagyon sokan beleőszültek, akik végigcsinálták, s nem túl nagy sikerrel, a magyar lelkes próbálkozók közül pedig végkép keveseknek adatik meg ez. KAPCSOLAT mindennek a titka, amit fel és kiépíteni meglehetősen sok idő, s gyötrődés. Apróbb sikerek előfordulnak, de olyan igazán kiugró nagyon kevés. Kulturális merkantilizmus uralkodik mindenütt, de egy percig ne engedd magad letörni, mert csak így sikerülhet!

riposzt

 

 
2003. október 14. kedd, 18:32 240. | filmhu

Üdvözlök Mindenkit!

Átböngésztem a témát, és tele vagyok lelkesedéssel és kérdésekkel.

Nekem mindig is nem pusztán maga a forgatókönyv írás volt a célom, hanem maga a film készítés is. Saját ötleteimet szeretném "papírra" vetni és azokból filmet rendezni. Én igen hamar lelkesedem, és még ráadásul nagyon is a fellegekben járok, de mióta csak elkészítettem az első kis képregényemet, majd képregény sorozatomat még jó régen, én azóta szeretnék filmet rendezni, készíteni, érzem hogy ez az én pályám (vagy nem, de ez menet közben így is, úgy is kiderül).

Nagyon sok saját ötletem, elképzelésem van, és mostanság jutottam el arra a szintre, hogy párat ezek közül kiemelve pontosan kidolgozok forgatókönyv formájában.

Ebben a topicban található kisebb, nagyobb tanácsok elolvasása, segédprogramok beszerzése után, egy kicsit előre rohanva, mert még az írás elején tartok, már olyan kérdések fordultak meg a fejemben, amikre szeretnék választ kapni.

1. Én igen nagyra vágyó és álmodozó vagyok, de mégis úgy gondoltam én is próbát tennék a későbbiekben ott, ahol screeny kezdte, azaz Andrew G. Vajnanak küldeném el a forgatókönyvemet. Én az angol nyelvvel jó lábon állok, és gondolom angolul célszerü az irodájába küldeni, de ettől függetlenül csak megkérdezném, hogy csak magyarul is lehet-e? Gondolom nem, és innen következik a másik kérdés, hogy ha a magyar verziót is csatolom, akkor azzal fognak-e egyáltalán törődni? És maga az elküldés formája milyennek ildomos lennie: kötelezően papír, vagy lehet CD-lemez is?

2. Úgy szintén screeny írta, hogy nagy kutatások árán talált rá Vajna címére. Én lusta dög lévén és idő-energia spórolás révén, szeretnék olyan net címeket kérni, ahol különféle stúdiók, akár csak Vajnáé, elérhetősége megtalálható. Néztem, hogy elméletileg az imdb.com-nak is van ilyen szolgáltatása, de még oda én nem regisztráltam be, mert nem tudom milyen. Ha esetleg lenne valaki, akinek tapasztalata van róla, az kérem írja már meg, hogy mennyire használható.

3. Talán ez a pont kéne, hogy első legyen, mert ez meglehet, hogy a legfontosabb egy író számára. Ha már van egy, számomra, jó forgatókönyvem, akkor szeretném is levédetni, és mivel nem csak magyar cégeknél próbálkoznék, ezért külföldön is védettséget kérnék rá. Volt itt egy ilyen hozzászólás, ahol az artusjus és amerikai címek voltak megnevezve. A kérdésem az, hogy ezen szervezetk mindegyikénél le kell e védetni, ha mindenre kiterjedő biztonságot szeretnék vagy van e olyan szervezet, ami úgy mondd az egész világra képes ezt nekem garantálni? Az egész világot én konkrétan a fejlett országokra célzok, mert elég sok próbálkozási hely akadhat mindenhol, és nem szeretném ha valaki lenyúlná az ötletemet. Ha valaki erről bővebben nyilatkozni tud, kérem foglalja már össze, a procedúra menetét és annak hatáskörét.

4. Tudom, hogy ez a topic kifejezetten a forgatókönyv írással foglalkozik, de kérni szeretném a profikat, vagy profibbakat, hogy olyan használható, jó minőségű és ingyenes netes oldalak címét osszák már meg velem, melyek a film készítésről, a munka folyamatokról, a stáb tagjainak fontoságáról szólnak, és ezen kivül kifejezetten olyan oldalak címét is várnám, amelyek kifejetten a filmrendezésre szakosodtak.

5. Egy igen kezdő kérdés: a forgatókönyv író segédprogramok kötelezőek vagy ajánlottak? Én idáig elég sok forgatókönyvet néztem meg, és nem látom, azt, hogy miben tudnak ezek a speciális programok engem segíteni, hisz, az én felfogásom szerint, egy szimpla word is tökéltesen elég erre. Mi az a dolog, amiben ezek a programok pluszt tudnak adni?

6. A végére egy teljes álom szituációt szeretnék feltenni. Tételezzük fel, hogy megírtam azt a forgatókönyvet, amiről Steven Spielberg is csak álmodik. Ha a könyvet levédetem, megteszem a jogi lépséeket, akkor ugye a stúdió először is köteles velem szerződést kötni, hogy a könyvből film készülhessen, és én ebbe a szerződésbe bele vetethetek olyan dolgokat, amiket én szeretnék, konkrétan azt, hogy a filmet csak is én rendezhetem. Erre ugye minden esély meglehet?

 

Az lx.hu-s levéllistára beregisztráltam magam én is, de nem tudtam nagy hirtelenjében eldönteni, hogy ezt az üzenet hol tegyem közzé, így úgy gondoltam, hogy itt teszem fel. Ha szükségét érzitek, valami dolog folytán úgy látjátok, hogy az lx.hu-n is érdemes közzétenni, azon nyomban megteszem.

 

Daihelyon

 
2003. október 9. csütörtök, 16:16 239. | filmhu

Ide is beírom... Én a 25-ének örülnék mert akkor érek rá, és a másik kérésem (a vidékiek nevében, akik tanulni akarnak) hogy előbb legyen az oktatás, és csak utána az "egyéb" dolgok megbeszélése...

Ha figyelembe veszitek akkor köszönöm... előre is..!!

MIÉRT NEM LEHET NORMÁLISAN KOMMUNIKÁLNI A LEV. LISTÁN...? EGY "BENNFENTES" INTÉZKEDHETNE MÁR... ELVÉGRE A 21 SZÁZADBAN VAGYUNK... NEM IGAZ HOGY AZ ÉKEZETEK EKKORA PROBLÉMÁT JELENTENEK

...ADDIG A FONTOSABB DOLGOKAT ITT IS KÉRETIK KÖZÖLNI A FÉLREOLVASÁSOKAT ELKERÜLENDŐ...!

 
2003. október 8. szerda, 14:42 238. | filmhu

Csak jelzem itt is, a levlistán megbeszéltük: az SZMSZ és az oktatás nem egyidőben, hanem egymást követően kerül terítékre. A pontos kezdési időpontok remélhetőleg nemsokára tisztázódnak., és akkor ide is felkerül egy upgrade-elt napirend.

"Uraim, alkossanak remekműveket!"

(tavaris Zsdanov)

 
2003. október 7. kedd, 12:34 237. | filmhu

Luiz...>

Sajna nem megoldható, hogy mindenki mindent csináljon egyidőben. Egyelőre most csak én tartok előadást az forgatókönyvírásról, úgyhogy én nem lehet ott 3 órát.

Azonban a többiek (akik nem vesznek részt az oktatáson) is elegen kell legyenek ahhoz, hogy az egyéb kérdésekben kész javaslatokat termeljenek, amit ebéd után MINDENKI elfogadhat, vagy elvethet.

Nekem nincs jobb ötletem, de azt hiszem, hogy így is működőképes a dolog...!

screeny...:)

 
2003. október 7. kedd, 12:21 236. | filmhu

kedves riposzt!

egy hajszálnyit még hadd vitatkozzam veled! számomra ez nem közszereplés. most egy bizonyos társaságon belül érvényes, amit mondtál. akkor, amikor hivatalosan feláll a szervezet, és valaki akár csak a tagja lesz, már minden úgy van, ahogyan írtad. addig azonban, szerintem nem.

az egész tulajdonképpen arról szól, és itt utoljára (fanyúl, esküszöm!) hadd utaljak vissza a vitára, arról van szó, hogy az ember (vagy csak én) elég nagy feszültségben él, és ha valaki nem elég óvatos, akaratlanul is -hogy mondjam, milyen lehet?

ezért bánom, hogy zselé eltűnt, és örülök, mert fawcett irányába viszont egyetlen levéllel sikerült rendezni a dolgokat. olyannyira, hogy nemsokára talán már együtt borulunk  gőzölgő teáscsészéink köré, kint pirkad, a helységben takarítanak, mi pedig maradék sütiket majszolva megoldjuk a film összes lényeges problémáit.. :o)

lehel-

nekem tetszik a programtervezet, talán valahogy az oktatás melleti munka lehet kérdéses. azok, akik tanulnak, és oktatnak, hogyan vegyék ki a másikból a részüket?

a minőségbiztosítással kapcsolatban pedig mindenki gondolkozzon, hogy előre meghatározott személyek (bizottság?), vagy alkalmi ítészek kezébe kerüljön a könyv?

köszönöm a figyelmet.

Luiz

 
2003. október 7. kedd, 12:19 235. | filmhu

riposzt...->

Nem tudom még pontosan, hogy 18 vagy 25-e lesz-e a fix, mert sajnos csak részben múlik rajtunk.

screeny...)

 
2003. október 7. kedd, 12:09 234. | filmhu

Kedves Screeny!

A program nagyon jó. Én részemről a 25. lenne jó, 18-a munkanap. Én még sajnos azok közé tartozom, akik dolgoznak az álmaik megvalósítása melletti úton haladva! Lehet, hogy csak én vagyok így, akkort kérésem tárgytalan.

ripotsz

253-234  /  273

nka emblema 2012