sex hikaye

Forgatókönyvírók - próbálkozások, tervek, tapasztalatok, ötletek, tanácsok - avagy "Minden kezdet nehéz"

a topikot nyitotta: filmhuadmin | 2003. július 26. szombat, 20:23

rendezés  


egy oldalon
213-194  /  273


 
2003. szeptember 19. péntek, 21:55 213. | filmhu

na figyusz!

fordítra ülsz a lovon! mi az, hogy zárjuk be magunk mögött az ajtót? kinek kell kívül maradni? azoknak, akik hozzánk hasonlóan majd meg nem őrülnek, hogy képezhessék amgukat, és kapjanak egy icipici lehetőséget? csak mert nem vették időben észre a nyüzsgésünket?

vagy azokat, akik nálunk mélyebben ülnének a szakmában, és tanulhatnánk tőlük valamit? vagy azokat, akiktől ninccs mit tanulni? amíg nem beszélünk velük, honnan tudjuk, ki az?

azokat, akikkel együtt kellene dolgoznunk, úgy is, mint operatőr, színész, rendező, producer, NÉZŐ?

amit javasolsz, számomra nem más, mithogy most közösen hozzuk létre azokat a falakat, amelyekkel külön-külön el voltunk zárva a találkozó előtt!

13.-án még arról volt szó, hogy nyitott szervezet leszünk, várunk mindenkit, akinek tetszik a kezdeményezés, honnan hát ez az ötlet?

mitől félsz, mit féltesz? a munkáidat? védesd le! eljövendő lehetőséget? vívd ki! a munka java nem a járdán  ülve zajlik, az alkotói szabadság megmarad, csak támogatást, segítséget használható tudást szerezhet itt mindenki. ki ki annyit használ fel ebből, amennyire szüksége van, vagy amennyit tud! de semmit nem lehet megtagadni másoktól!

emlékezz! te nem vágytál soha kétségbeeseten arra, hogy rátalálj azokra, akik most mo vagyunk?

szerintem nem gondoltad kellően át a javaslatodat,  tedd meg most.

az a munka, amiről te beszélsz, nem a tárhelyen folyik. a honlapon csak bemutatkozunk, elmondjuk magunkról, amit akarunk, együtt és külön külön is, közzé teszünk minél több hasznos információt, és a műveinkből annyit, amennyit ki ki jónak lát. reklámozzuk magunkat! ez a site célja!

valamint szeretném a figyelmetekbe ajánlani itt a fórum egy másik topicját, amely a magyar film reformjának általános és nyílt vitájára invitál. akinek van véleménye, ott a helye. vitaindító anyag ugyanott!

sziasztok!

 

Luiz

 
2003. szeptember 19. péntek, 18:38 212. | filmhu

Álmodó.. Helló

Nekem is hasonló volt a gondom de Luiz azt modta hogy jelentkezni kell a utána pedig a "list@mfsz.lx.hu küldhetsz uzenetet és mindenki megkapja, és amit Ők írnak az pedig Te is megkapod.

Próbáljuk ki nosza...! írok valamit a listára

Tegnap megnéztem Flieghauf Benedek "Rengeteg"-jét ....
.. nos filozófikus "elemzéseket" lehet olvasni erről a filmről... de valami kézzelfoghatót...?

Nos... Szabó István mondta hogy "a film nem más, mint  emberi arcok egymáshoz való viszonya..." ... és ebből fakad a kérdés a film kapcsán..., Meg tudjuk-e tölteni ezeket az arcokat tartalommal, vagy csak elbeszélünk egymás mellett...? Elveszünk-e  a szavak, az arcok, a gondolatok RENGETEG-ében...? Tudunk-e valamit kezdeni a kommunikáció legmagasabb fokával, ami csak az ember kiváltsága...? Meg tudjuk- e érteni egymást...(egyáltalán meg akarjuk-e érteni egymást ), A kimondott gondolataink igazak-e, vagy nem... Elvárjuk-e az öszinteséget a másik embertől - mert ha eleve nem - akkor csak "süketek párbeszéde " az egész életünk...  Ezért volt a film "full prem. plános" , hogy a néző is csak erre koncentráljon...és ne zavarják még a gesztusok se nagyon... Az aluljáró emberRENGETEGje az nem "Ök" voltak, hanem "Mi" . A film tükröt tart elénk, és tőlünk várná a választ... Képesek vagyunk-e rá, hogy megválaszoljuk  a kérdéseket...?

 
2003. szeptember 18. csütörtök, 20:49 211. | filmhu

Na, végre!

Összeszövetkeztek ellenem az égiek.

Lassan egy hete, hogy képtelen voltam hozzászólni. Először is, tyúkeszű vagyok, és elfelejtettem a jelszavamat. Napokig böngésztem az oldalt, hátha megtalálom a jelszóemlékeztetőt. Nem sikerült. A következő lépés volt, hogy újra regisztráltam - kényszerből kamu néven, merthogy ez a dög mindenre azt írta, hogy már van ilyen - azután meg, hiába akartam hozzászólni, egyszerűen nem engedett be. Sok-sok próbálkozás után, mikor végre sikerült bejelentkeznem, hiába lőttem a hozzászól gombra, semmi sem történt (egyébként is zavar, hogy lapozásnál nem jelenik meg a homokóra, hanem csak pucsít a kurzor, mintha mi se történt volna). Hüljön rá a hátamra a bőr, hogy most sem tettem mást, mint eddig és mégis tudok hozzászólni. Ki érti ezt........?

A levelező listával is bajban vagyok, mit küldjek, hova, és akkor mi lessz? Ráklikkeltem a levlista címére, meg is jelent, hogy van 16 hozzászólás, de csak tagok olvashatják, nosza regisztráltam, beléptem, erre kisült, hogy ilyen lista nincs is (legalábbis ezt írta az lx). Még sokáig próbálkoztam, de nem jött össze. Szívesen venném, ha vki gyorstalpalósan segítene, hogy mit rontottam el.

Bénaságom miatt már csaknem egy hetes lemaradásban vagyok, mi történt szombat óta, hol tartunk...? Luiz, sikerült-e összehozni a CD-t (a sokszorosításban tudok segíteni)?

Üdv!

DREAMER

 
2003. szeptember 18. csütörtök, 10:58 210. | filmhu

nekem van. kérdésem. a szombati meeting végén nem voltam ott. mikor találkozunk legközelebb? és mire is jutottunk? lesz olyan hely, ahová feltehetjük a sztorikat, könyveket, és beszélhetünk ezekről? egyébként azt gondolom, hogy nem kéne publikussá tenni ezt a tárhelyet. ez egy műhely, zárjuk be magunk mögött az ajtót, és ha összeraktuk a történeteinket, akkor lépjünk elő.

Örülök, hogy összejönni látszik ez a csapat. találkozzunk rendszeresen, a személyes kontakt fontos.

 
2003. szeptember 18. csütörtök, 10:17 209. | filmhu

hellóóóóóooooo....... (visszhang:hellooooo.....hellooooo....)

jól kihalt ez a fórum, úgy látom, senkinek nincs már se kérdése, se gondolata, amit meg kéne másokkal osztani. vagy ciánoztak a site-on?

úristen! lb! élsz még? van itt valaki?!

Luiz

 
2003. szeptember 16. kedd, 13:44 208. | filmhu

Kedves screeny!

Köszönöm az információt.

 
2003. szeptember 16. kedd, 13:44 207. | filmhu

Nagy lelkesedéssel olvasom ezt a fórumot, végre valaki(k) ezzel is foglalkoznak egy kicsit, úgy érzem, hogy bár a forgatókönyvekre, s így az ezt írókra nagyon nagy szükség van, mégsem szentel erre a kérdésre senki sem időt. Sőt sokszor és sokan azt hiszik, hogy a forgatókönyvírás, nyelvezetének irodalmi színezethiánya miatt, nagyon egyszerű mesterség, így olyanok is próbálkoznak vele, akik megtanultak ugyan írni, ismerik a betűket, de forgatókönyvet nem láttak még. Lásd a magyar filmeket, tisztelet a kivételnek!

Nagyon tetszik a fórumon az, hogy itt mindenki igyekszik korrekten viszonyulni, mentes a káromkodásoktól, holott azt hiszem, lenne rá okunk, okotok.

Én egyenlőre visszahúzódva, csendes szemlélőként, de minden programba szíves és lelkes tagként viszonyulnék eme Műhely programjához, tagjaihoz. Tanulni szeretnék, s itt érzem, fogok is tudni.

 
2003. szeptember 16. kedd, 12:05 206. | filmhu
Makk új filmje három "felvonásos". De kár, hogy idézőjelben.
 
2003. szeptember 16. kedd, 02:11 205. | filmhu

Kedves Scriptmanus,

magam részéről egy szót sem értek abból, amit hozzászólásod első felében írsz. Emellett az a véleményem, hogy semmi értelme ezt a fórumot személyeskedő sejtetésekkel és belvillongások utalgatós félhíreivel terhelni. Ez unfair, emellett semmiben nem nem segít és semmit nem visz előre. Ha valamiről konkrét híred, tudomásod van, írd meg egy cikkben, és az érintett feltehetően majd válaszol rá (itt a filmhun is volt rá példa, lásd: Settenkedő kontra kuratórium). Mindez nem ide való (van egy csomó ilyen topik, ahol ilyesmikkel foglalkoznak – ez nem az). Itt önzetlen emberek próbálnak egymásnak és magukon segíteni, ez a lényeg, ez a fontos.

A második feléhez:

Ez a kis csapat éppen azt ismerte fel, hogy a forgatókönyvírás számos eleme igenis tanulható, és ezek az emberek minél többet meg akarnak ebből tanulni. Ha sokat és szorgalmasan tanulnak, emellett tehetségesek is akadnak köztü(n)k, illetve azok között, akik ezután fognak csatlakozni (mivel a Műhely minden érdeklődő, jószándékú, kiváncsi és szorgalmas ember előtt nyitott), akkor idővel egyre jobb forgatókönyvek, majd reményeink szerint remélhetőleg egyre jobb filmek is fognak születni Magyarországon. Lehet rá mondani, hogy naiv elképzelés, de véleményem szerint sokkal jobb, értékesebb és termékenyebb, mint mondjuk a pesszimista defetizmus és cinizmus.

Ezért, kérlek, tégy olyan konstruktív javaslatokat , ami a fenti célokat pozitívan elősegíti, mert a puszta panasz és kesergés rendkívül meddő dolog, és sokkal jobban bebetonozza a helyzetet, mint bármi más. Szóval, ha vannak a közösség és a téma szempontjából hasznos, építő gondolataid, javaslataid, kérlek, oszd meg velünk!

Köszönettel,

Fanyúl
 
2003. szeptember 15. hétfő, 15:37 204. | filmhu

Karakter!!!! -- Nomen est omen!!!! R E M E K  N É V !!!!!!!!!!!!!! Zseniális, sőt, kongeniális.

Grün? Hát, hogy most mi van a TV-filmes pályázatokkal, és hányan dobnak kukába most a ps I love you, a panamai Jézusnak lábmosós néni című adaptációja miatt?! És az 1 ember miatt! Remélem, mindenki érti, hogy ki és milyen sorozattal kap majd pénzt!!!!! Anélkül, hogy nevet említenék!

Hagyjuk Grün-t, OK. Meg hogy kiket támogat: Egyszer egy barátom idézte, hogy G azért támogatja Celluloidot, mert olyan mint a szakma kicsiben, igen, pont olyan, és ez nem dícséret.:-) volt.

MÁS:

pr. 1. Mo: A filmírást nem lehet megtanulni.

pr. 2. USA: A filmírás egy nehéz szakma, amit tanulni kell.

konk.: Igen, MO-on nem is születnek filmek. Ilyen ködös elképzelések miatt.

Sőt, minden egyes külföldi díj, amit magyar film kap, sajnos csak bebetonozza a működésképtelen állapotot, és a szerzői film létjogosultságát.

 
2003. szeptember 15. hétfő, 15:00 203. | filmhu

Kedves Luiz
Itt is megköszönöm az anyagot, amit küldtél

... és köszönöm a többieknek is(screeny..stb) hogy így  összejöttünk. Én jól éreztem magam, de  a legjobban a vége felé amikor elemeztük a (jean2..?) szinopszisát. Azt gondolom hogy csak így -egy konkrét - történeten keresztül lehet eszmecserét folytatni mert általánosságban élvész a lényeg

Luiz
Az én ötletemre (eddig)  nem reagált  itt senki csak Te... a többit már írtam  email-ben

A mielőbbi viszlátásra

 
2003. szeptember 15. hétfő, 10:50 202. | filmhu

Hello...!

Csipasz83...-> Kérlek, hogy íratkozz fel a levelező listára amit a http://adatlap.mfsz.lx.hu/ címen tehetsz meg. Nemsokára oktatást tartunk a forgatókönyvírás alapjairól, erről többet tudhatsz meg a levelező listán.

Sziasztok...!

Szeretném elmondani, hogy nagyon jól éreztem magam és még egy fontos dolgot. Tudjátok, hogy mitől volt olyan nagyszerű számomra. Mert olyan emberekkel találkozhattam, akik KREATÍV gondolkodásmóddal bírnak és éppen ezért vallom, hogy ha ennyi alkotókészséggel bíró emberke összefog, abból rossz nem lehet.

Remélem, hogy ti is hasonlóan vélekedtek.

Többit a lev.listán

screeny...:)

PS: Luiz, köszönjük, hogy lehetővé tetted a találkát.

 
2003. szeptember 15. hétfő, 10:20 201. | filmhu
Bocs, elírtam a neved.
 
2003. szeptember 15. hétfő, 10:19 200. | filmhu

 Kedves sreeny!

Nagyon kíváncsi lennék, mégis az ember hogy fog neki egy forgatókönyv megírásához.Ötleteim vannak,de nem igazán tudok velük mit kezdeni, pedig szeretek írkálni.Nagyon jó lenne, ha nem tartod túl értelmetlen kérésnek, ha adnál néhány tippet.

Előre is köszi:Csipasz

 
2003. szeptember 14. vasárnap, 19:59 199. | filmhu
.
Grunwalsky Ferenc izgatott üzenete
2000. 12. 29. 15:10
Filmparancsolatok, a film 12 pontja témával indítjuk új topikunkat. Grunwalsky Ferenc fiók-rovatunkban olvasható hittétele szolgálja az alapot. Ebből választottunk részleteket, de ajánljuk az egészen rágjátok át magatokat!

MI A FILM, MI A MOZI? Mit vár az ember ma a filmesektől? MIÉRT, KINEK, MIRőL csináljuk filmjeinket??????. Hogyan lehet változtatni?

1. Ki hajlandó ma ezekben a kérdésekben őszintének lenni máshoz és önmagához?
2. Ki lenne hajlandó újra végiggondolni önmagát és tetteit?
3. Egyáltalán, ki hajlandó igazán komolyan venni azt, hogy mit forgat le, mikor és hogyan? Hogy MIÉRT FILMEZIK?
4. Ki hajlandó a "gyerekek az a legfontosabb, hogy pénz legyen" mellett felvetni másoknak és önmagának is ezt a kérdést?

- kérdezi Grunwalsky, majd egy mondatba sűríti vágyát:

"Én a lázadó szellemet hiányolom és a közös gondolkodást."

S korántsem utolsó sorban fogalmazza meg 12 pontját:

1. Hiszek abban, hogy a film, a filmművészet hasznos és fontos dolog. Eszköz, hír arról hogy létezünk és létezik sok néző, akinek erre szüksége van.

2. A filmek segítenek a nézőknek szórakozni, átélni, megélni az életet, megérteni és megjegyezni a világot. Divatokat, hősöket teremtenek, mintákat közvetítenek. Mindig világnézetet jelentenek, akkor is ha nem vallják be nyíltan. A film természeténél fogva ilyen. VETÍTIK az embereknek, és az emberek NÉZIK azt. Ott és akkor nem szólhatnak bele. Ennek a felelősségét minden filmesnek tudnia kell.

3. A film emlékeket okoz és segít az embereknek felosztani az időt.

EZÉRT:

4. Nem akarok a tovább a többiektől elszigetelten, szellemi magányban dolgozni.

5. Érdekel, hogy MIRőL szólnak a filmjeim.

6. Alaptémám: minden ami a rendszerváltás óta történik Magyarországon. Azok a konfliktusok amelyek meghatározzák az emberek életét. Ennek bármilyen stílusa, formája lehet.

7. Feladatomnak tartom, hogy formát találjak ahhoz, hogy egymás sorsát az emberek érdeklődéssel és együttérzéssel tudják nézni filmen.

8. Főszereplőim általában mindennapi emberek, és olyan bonyolultak, amilyen bonyolult egy egyszerű ember ma lehet.

9. Meg kell mutassam a társadalom konfliktusait, a nehéz sorsot viselők életét. Meg kell találnom azokat a szereplőket, színészeket akik őket tudják képviselni. Népszerűvé kell tudnom tenni őket, mint a showsztárokat. Ez az egyik legfontosabb feladatom.!!

10. Tudnom kell, hogy mindez TÖRTÉNELEM, amely mozgásban van és mindig valahová vezet. Ennek a mozgásnak én tevékeny részese vagyok. DE MILYEN? Ez is közös a gondolkodás tárgya lehet. Az alkotó munka része.

11. Nem forgatok drágábban, mint amibe egy mindenkori átlag magyar film kerül. Ha lehet, kevesebb pénzt költök el.

12. Olyan történeteket, olyan élményeket akarok elmesélni, amelyek az elmúlt 12 év és az ezután következő esztendők el nem felejthető emlékei lehetnek.


Olvasd el Grunwalsky 12 filmparancsolatját fiók rovatunkban! Reagálj, mert – G. F. szavaival élve – "ezt ha akkor se (’69-ben) hagytuk annyiban, ma sem maradhat így tovább"!

és most csodálkoztok? G.F.ezt majd három éve írta, és minden sora aktuális most is! mintha nekünk szólna.. szeretnék beszélgetni ezzel az emberrel.

Luiz

 
2003. szeptember 14. vasárnap, 14:13 198. | filmhu

Sziasztok!

Luiz, a szívemből szólva írtad le ezt az összeállítást! Ahogy mentem haza a vonaton, azon csodálkoztam, hogy már nem ver úgy a szívem, mint reggel. Azt hittem, baj van, de aztán rájöttem, hogy ez nem valamiféle csalódás, egyszerűen csak megnyugodtam. Nem kell már izgulni semmi miatt. Minden oké, csak csináljuk a dolgunkat, megbeszéljük, intézkedünk, megírunk pár filmet, aztán kész, ki-ki hazamegy a saját otthonába, alszik egy nagyot, és holnap megy mindez tovább. Ez a dolgunk. Filmeket írunk.

Jean

 
2003. szeptember 14. vasárnap, 11:53 197. | filmhu

Üdv, jöttem lelkesedni :) Csatlakozom az előttem szólóhoz, úgy mint kései észrevevés, hogy itt vmi készül, és lemaradás a találkozóról, de talán legközelebb. Lám, mint anno: ismét lett egy műhely... érdekes lenne egybekötni a kettőt: az egyik műhely írja a filmet, a másik legyártja :) A  levlista nagy ötlet volt, remélem, minden megmozdulásról ott is szó esik majd. Lassan közhely ebben a topikban, de tény: ismeretelenül is jó volt olvasni az egész folyamatát, ahogyan ennyi ember összefog...

 

 
2003. szeptember 14. vasárnap, 11:34 196. | filmhu

sziasztok!

kedves platonov, őszintén sajnálom, hogy lemaradtál! de nem mindenről, legközelebb várunk!

én egy kis valamiben megírtam, mi történt tegnap a Poliban, legalábbis szerintem. itt van. Szigethy Andi és Turcsányi Mária, ez az ígért beszámoló, a konkrét dolgokat a lev.listán keresztül kapja meg mindenki, így ti is!

k

 

Karakter forgatókönyvíró műhely

 

Szül.: Budapest, 2003. szeptember 13.

 

Sokan voltunk, és talán sok mindent megbeszéltünk. Emlékeztek?

Akkor nem nektek írom. Azoknak, akik nem jöttek el, vagy elfelejtettek a pillanat hevében még fontos dolgokat.

Jó volt. Jó volt együtt. Látni a többieket. Hallani másoktól azt, amivel küzdünk. Hallani, érezni, hogy azért vannak megoldások is.

Sosem voltam még hasonló hangulatú összejövetelen. Nem volt előadó, és nem volt hallgatóság? Hála istennek! Előzetes üzenetváltásokból tudom, hogy sokan tartottak ettől a naptól, hogy úgy sikerül-e, ahogy szeretnénk? Lesz-e begőzölt agyú „zseni”, önjelölt „ügyvezető igazgató”, „énmindentjobbantudokdenemértisenki” hőbörgő?

Ami nekem feltűnt, az a természetesség volt, ahogy összeállt, beindult az egész. Ahogy magától működni kezdett.

Moderátor nélkül, minden előzetes tervet félredobva, alakultak a dolgok.

Hazaértem, és a családom számon kérte rajtam, hogy hol marad az eufória? Nem sikerült talán? Alig tudtam megmagyarázni. Magamnak is. Elégedettnek és jókedvűnek éreztem magam. Nem volt szükség az eufóriára. Nem emberfeletti dolgokat oldottunk meg, nem lelkesítő, ám alig elérhető célokat tűztünk. Megvalósítása előtt nem kell a tagságnak dupla adag rumot felszolgálni.

Hirtelen olyan egyszerűnek látszott minden. Mire van szükségünk? Két, három, négy ember magától értetődően jelzi, hogy tud a megoldásban segíteni. Rangok, címek? Nincsenek. Díjazás? Nem került szóba. Oktatás, közös munka? Magától értetődően alakulnak a dolgok, majdnem automatizmussá válik a gyors önszerveződés, az eredményességet szolgáló, hatékony módszereket használó feladatmegosztás.

Készül az alapító okirat tervezete, és a működési szabályzat tervezete.

Erre alakult csoport megkezdi a tematikus, tervszerű oktatási rendszer és anyag kidolgozását.

Eddig is bárki élhetett vele, de most már deklaráltan él a konzultáció lehetősége.

Még szavazni sem nagyon kellett semmiről. A névválasztás, és a szervezeti forma meghatározása az egyetlen, ami hivatalos formát kívánt, de mint afféle szükséges rosszon, viszonylag gyorsan túlestünk rajta.

Figyeljük a pályázatokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül "magasabb szintre" emelhessük működésünket.

Kipróbáltuk, hogy tudunk-e beszélni egymással. Sikerült. Tettünk egy próbát, hogy egy adott forgatókönyvről tudunk-e beszélni. Sikerült.

Ne feledkezzetek meg róla, milyen hangulatban zajlott a tegnap, mert ez a hozzáállás vezethet el minket oda, ahová vágyunk. Ha az a két-három tucat ember együtt küzd, nem egymás ellen, segíti egymást, és vigyáz, hogy a munkái színvonala ne híguljon fel, rövid időn belül olyan erővé válhat a filmpiacon, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Számunkra, akik ott voltunk, nem ugyan az már a világ, mint előtte volt.

 

Luiz

 szerintem a logo adta magát, de ha valakinek nem tetszik, beszéljük meg!

sziasztok!

 
2003. szeptember 14. vasárnap, 03:13 195. | filmhu

Sziasztok!

Nem tartom magam forgatókönyvírónak, igazából ezért is írok, ide.:) Meg azért, mert bosszant, hogy későn vettem észre ezt a találkozót, talán majd a következőre elmegyek. Eddig rendeztem két kisjátékfilmet, most L.B. által rendezett-fényképezett Nincs mesén dolgozunk, remélhetőleg már nem tart soká (nem mintha nem élveznénk, de egyre nehezebb terhet jelent), így egyre jobban foglalkoztat, hogy mit fogok csinálni legközelebb. Ehhez szeretnék találni valakit, aki komoly f.írói ambíciókkal rendelkezik. Egyenlőre max 25-30 p hosszú dologban gondolkozom. Viszont ebből lesz valami a vásznon is.

Szóval ha érdekelne a dolog küldj egy emailt: platonov@warrior.hu

 

 Üdv:

Szlamka Gy.

 
2003. szeptember 12. péntek, 19:21 194. | filmhu


„and now something complete different” :))

mintha USA-ban nem is lehet úgy könyvet stúdiónak küldeni, hogy nem vagy WGA tag.”

Szerintem ez nincs így, de fontos és érzékeny a téma. Szerintem akkor működik jól egy érdekképviseleti rendszer, ha az őt megkeresők felé jól funkcionál mint infromációs központ (akár jogi, vagy gazdasági kérdésekben is) képes képviselni tagjai érdekeit, ugyanakkor nem válik valamiféle kötelező gyomorgörccsé, élénkítő helyett gátló szisztémává, elkefélt erőszakos monopóliummá (itthon lásd például az Artisjus ámokfutásait).

(A jelenlegi alakulat esetében mindez persze még nagyon is távoli kérdés.)

213-194  /  273

nka emblema 2012