sex hikaye

A Rózsa énekei (A Rózsa énekei)

feature 98 min, 35 mm
drama Color Hungarian-Italian

Crew

director Andor Szilágyi
  screenwriter Andor Szilágyi
  director of photography Elemér Ragályi
     
  editor Teréz Losonci
  music László Benkő
     
     
more crew további stábtagok

Cast

Adél Kováts
  Waltzné Ági Margitai
  Halász Géza Castellano Franco
  Tomi Dávid Zum
  Irén Enikő Börcsök
     
more cast további szereplők
  Production company Grantfilm
     
  Release date Thursday, 20 March 2003
     

Synopsis

1944 ősze. Sárgacsillag, gettósítás, nyilasterror. A magyar főváros zsidó lakossága tehetetlen beletörődéssel várja sorsa tragikus beteljesülését. Az utcákon tapasztalható szörnyűségek ellenére azonban a város egyik villájának kertje fölött - ha csak rövid időre is - kiderül az ég. Ez a néhány perc friss erőt jelent az itt bujkálók szívének, és az elgyötört lelkekben napról napra ismét tovább élteti a reményt. A titokzatos erő egy csodálatos ének: minden este felcsendül a villa toronyszobájában. Halász Géza, a villa vendége szerint egyetlen zsidónak sincs oka félelemre, amíg a hang tulajdonosa, a maga is zsidó Rózsa Imre, a világhírű operaénekes Budapesten marad, és amerikai, brit, svájci, svéd, vatikáni kapcsolatai ellenére sem menekül el az országból. Halász minden este hétkor, ételhordóval a kezében meglátogatja az énekest, együtt vacsorázik vele. És rendre felcsendül a csodás ének.
Nem gondolkoztat el senkit, hogy a különc énekes soha sem keresi a kapcsolatot a házban menedéket találó hitsorsosaival. Egyedül a tizennégy éves Tomi, Halászék fia hallgatja gyanakvással vegyes kíváncsisággal az esti éneket, és próbálja kilesni a toronyszoba titkát. A kiskamasz kitartó és elszánt nyomozással megfejti az opera-énekes különös rejtélyét. Közben a vészterhes napok pergő eseményei igazi felnőtt férfivá érlelik a fiút, számára szinte észrevétlenül.
A történet alapjául egy budapesti családdal megtörtént események szolgáltak.

Plot keywords

jew, opera, war

awards

2003 Karlovy Vary International Film Festival: Special Jury Mention
2003 Hungarian Filmweek: Best Screenplay
2004 Houston WorldFest: Platina Remi Award
2005 Prague "Nine Gates" Film Festival: Golden Menora

Links

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!