sex hikaye

András Szőke

 

actor, director, screenwriter, music, writer, editor, director of photography, producer, production manager, hosted by, set designer, dubbing voice

Biography

A szentesi gimnázium színészosztályába járt. Több amatőr színházi csoportban is játszott. Tizenöt éves kora óta amatőrfilmes. 1981-87 között a legfontosabb filmes műhelyben, a Szomjas György vezette Kőbányai Filmstúdióban, majd 1990-től 1991-ig az un. Közgáz Vizuális Brigádban dolgozott. A csoport tagjaként a Tilos Rádió munkatársa is volt. 1995 és 1999 között rendszeres műsora volt. A Magyar Független Film- és Videoszövetség tagja volt, 1992-ben pedig a főtitkára lett. Több mint harminc amatőr filmet készített már, melyek zöme alacsony költségvetésű. Az igazi sikert és elismerést a Vattatyúk (1990) hozta meg számára. Sajátos humora és jellegzetes kinézete révén a színpadon, filmen és a televízióban is egyaránt sikeres egyéniség. 1990 óta Taliándörögdön él, ahol a helyi plébánossal együtt egy rendhagyó helytörténeti múzeum kialakításán, az Ősök Háza "projekten" dolgoznak. Fiatalok, főleg rossz sorsú, pl. nevelőintézeti gyerekek vizuális nevelésével is foglalkozik, eredményesen. Sikeres párost alkot Badár Sándorral, akivel egy gimnáziumba jártak. A stand-up comedy műfajával rendszeres fellépői a Godot Dumaszínháznak. Könyve: Fejbenfilm (Forgatóskönyv) (2005, Barrus Könyvkiadó)

Filmography

actor
 
2008 Papírkutyák
2007 Bakkermann
A Nap utcai fiúk
2006 Noé bárkája
Hasutasok
Bányató
Budakeszi srácok
2005 Csudafilm
2004 Zsiguli
2001 Amerikai rapszódia
2000 Tündérdomb
1999 A Szőke I-II.
Zárás
Gengszterfilm
Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
Három
1996 Neonrománc
Boldog lovak
1994 Csókkal és körömmel
Hajszál és csengettyű
1993 Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája
Kiss Vakond
Indián tél
Jó éjt, királyfi
Citromdisznó
1992 Európa kemping
Roncsfilm
1990 Vattatyúk
69
Szárnyas fejvadászok
director
 
2007 Bakkermann
2006 Hasutasok
2004 Zsiguli
2000 Tündérdomb
1999 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
Taliándörögd
Három
1996 Váratlan halál
Kishúsleves
Boldog lovak
A "nagy" húsleves
1993 Kiss Vakond
Citromdisznó
1992 Európa kemping
1990 Vattatyúk
A kis vakond
Kereszteződések
69
screenwriter
 
2007 Bakkermann
2006 Hasutasok
2000 Tündérdomb
1999 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
Három
A Szőke I-II.
1996 Boldog lovak
A "nagy" húsleves
1993 Kiss Vakond
Citromdisznó
1992 Európa kemping
1990 Vattatyúk
SAS reklámok
69
music
 
2007 Bakkermann
1996 Boldog lovak
1993 Citromdisznó
1990 Vattatyúk
writer
 
2006 Hasutasok
2004 Zsiguli
2000 Tündérdomb
1996 Boldog lovak
editor
 
1993 Citromdisznó
1990 Vattatyúk
director of photography
 
1996 A "nagy" húsleves
69
producer
 
2000 Tündérdomb
production manager
 
2000 Tündérdomb
set designer
 
1993 Kiss Vakond
dubbing voice
 
2009 Orsolya

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Sándor Badár - actor  (17)
József Szarvas - actor  (7)
Ferenc Grunwalsky - director  (5)
Gábor Merza - actor  (5)
György Szomjas - director  (5)
Tibor Gazdag - actor  (5)
Frigyes Hollósi - actor  (4)
Károly Markert - director of photography  (4)
Sándor Gáspár - actor  (4)
Zoltán Mucsi - actor  (4)

Genres

animation drama educational experimental portrait satire historical comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu