sex hikaye

Hilda Gobbi

 

actor, dubbing voice, contributor

Biography

1932-1935 között a Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke volt. 1935-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1945 előtt részt vett a munkásszínjátszásban, tagja volt a Független Színpadnak, szerepelt a Vasas Szakszervezet művészestjein, részt vett az ellenállási mozgalomban. 1960-1970 között a József Attila Színházban játszott. A háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében. 1971-től 1982-ig visszatért a Nemzeti Színházba. 1982-től haláláig a Katona József Színház tagja volt. A már fiatalon tehetségével kitűnő Gobbi Hilda legnépszerűbb szerepeinek egyike Szabó néni volt, a rádióban hetente jelentkező Szabó család című sorozatban. Nevéhez fontos intézmények alapítása fűződik: Bajor Gizi Emlékmúzeum; Horváth Árpád Színészkollégium, Jászai Mari és az Ódry Árpád Színészotthon. Sokoldalú művész volt: színészi skálája a bohózattól a tragédiáig ívelt. Rendkívüli humora, karikírozó képessége számos felejthetetlen alakítást eredményezett színpadon, filmen és rádióban egyaránt. Tiszteletére 2001-ben a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK megalapította a Gobbi Hilda-díjat. Díjai: Kossuth-díj - 1949 Érdemes művész - 1950 Kiváló művész - 1955 SZOT-díj - 1977

Filmography

actor
 
1993 Spiró György: Csirkefej
1987 Nyolc évszak
A Jávor
1986 Csongor és Tünde
1985 A nagymama
A vén bakancsos és fia, a huszár
Egy lócsiszár virágvasárnapja
1984 Boldogtalanok
Elcserélt szerelem
Szaffi
1983 A csoda vége
Szent Kristóf kápolnája
Szerelmes sznobok
Gyertek el a névnapomra
1982 Történetek a magyar filmről
Bolondnagysága
1981 Villám
1980 Kojac Budapesten
Kojak Budapesten
Színes tintákról álmodom
Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül
1979 Nem élhetek muzsikaszó nélkül
Használt koporsó
Liftrapszódia
Anyám könnyű álmot ígér
1977 Mozgófénykép
Amerikai cigaretta
1976 Százéves asszony
1975 Találkozás
1974 Méz a kés hegyén
1973 Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya
Kakuk Marci
Fürdés
1972 Hazai történetek
Szerelmespár
Hahó, a tenger!
A tűz balladája
A vőlegény nyolckor érkezik
1971 Pillangó
Nyulak a ruhatárban
Egy óra múlva itt vagyok
1969 A varázsló
Az örökös
Régi nyár
Só Mihály kalandjai
A Hanákné ügy
1968 Bors
A veréb is madár
Egri csillagok
1967 Sellő a pecsétgyűrűn
A kártyavár
Miért beszél annyit Mrs. Piper?
1966 Nem szoktam hazudni
1965 Tilos a szerelem
A helység kalapácsa
Csiribiri
1964 Hókirálynő
Az életbe táncoltatott leány
A pénzcsináló
1963 Hattyúdal
Színészek a porondon
1962 Elektra
Amíg holnap lesz
1961 Mindenki ártatlan?
1959 Tegnap
Fekete szem éjszakája
Vörös tinta
1958 Édes Anna
1957 Külvárosi legenda
1956 Tanár úr kérem...
Hannibál tanár úr
1954 Rokonok
1953 Péntek 13
1952 Nyugati övezet
1951 Különös házasság
Becsület és dicsőség
1950 Kis Katalin házassága
1949 Janika
Mágnás Miska
1948 Egy asszony elindul
1943 Sári bíró
1942 Üzenet a Volga-partról
1941 Doktor Kovács István
1939 Áll a bál
1938 A hölgy egy kissé bogaras
Süt a nap
Péntek Rézi
Tangó
Dániel
Szerelem száz háton...
Fenegyerekek
A mi kis családunk...
Egy gazdag hölgy szeszélye
dubbing voice
 
1979 Lúdas Matyi

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Antal Páger - actor  (13)
Ádám Szirtes - actor  (12)
Sándor Pécsi - actor  (11)
Mari Törőcsik - actor  (10)
Ferenc Bessenyei - actor  (9)
Géza Tordy - actor  (9)
György Czabarka - director of photography  (9)
István Eiben - director of photography  (9)
Klári Tolnay - actor  (9)
Márton Keleti - director  (9)

Genres

circus movie family drama adventure crime musical romantic satire theatre play historical comedy music
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu